Aktuális

Mitől fél a nő?

Mutassanak egy nőt, aki nem aggódik! Akit nem kötnek időnként gúzsba a tévhitei. Legyen szó bármilyen életkorú nőről, Murphy törvénye szerint: félni mindig van okunk. Vagy mégsem? Most rácáfolunk a leggyakoribb "hidelmekre", és megpróbáljuk megszabadítani a nőket a leggyakoribb félelmeiktől…

Mitől fél a nő? Ez a kis összeállítás talán a férfiak számára is hasznos lehet – megismerik félelmeinket, és segíthetnek legyőzni a tévhiteket, amelyeket teljesen igaznak gondolunk… Hát rajta, induljunk el együtt az úton!

Aggodalmaink 20 év alatt

1. Vajon tetőtől talpig „normális” nő vagyok-e? (Különös tekintettel a „még nem vizsgált” testrészeimre.)

2. A szüleim elváltak. A nagyszüleim is. Akkor én is biztos…

3. Engem senki sem szeret.

4. Ő életem legnagyobb szerelme!

5. Mindent tudok a férfiakról.

6. Sosem fog lógni a mellem.

7. Sosem lesz mellem.

8. Engem ne vennének fel?/Én ne találnék állást?

9. Ha velem ez történne, nem bírnám ki.

10. Sosem lesz (normális) pasim?!

11. 24 éves koromra boldog feleség és anya leszek.

12. Mik ezek a pihék a lábamon? Át is kell operáltatnom magam férfivá?

További cikkeink a témában:
Félelem a szüléstől »
Ha megöl a féltékenység »
Libidócsökkenés? Ne ess pánikba! »

Fórumajánló:
Babaprojekt 30 fölött 2008-ban »
Magányos húszasok »
Így ötven felé :-)) »

13. Te jó ég! Elvérzem!

14. Szűz maradok?

15. Kurva lettem?

16. Legalább lennék szűz, vagy kurva!

17. Rám is az vár, mint az anyura!

18. Annyit ehetek, amennyit akarok, úgysem látszik meg rajtam.

19. Egy csaj sosem kezdeményezhet egy fiúnál.

20. A legjobb pasik már elkeltek.

21. Azért nem nevetek, mert csak a hófehér fog a nyerő.

22. Lola (énekesnő): – Nem vagyok elég vonzó a fiúk szemében, biztosan nálam csinosabb lányt választ a srác, aki tetszik nekem!

Lolának mit tanácsol a szakember?

Csigó Kata pszichológus: – Lolánál még megjelennek a késő serdülőkori bizonytalanságok, és ez így van rendben, mert az önmagunkkal, a testünkkel szembeni kétségeinket huszonéves korban kezdjük csak valamelyest felszámolni. Tizenévesen még ismerkedünk saját magunkkal, a saját testünkkel, és ez az a korszak, amikor a szerelmet, az érzelmeket is megtapasztaljuk.

Hogyan győzzük le a tévhiteinket?

Programozzuk magunkat!

Soma: – Kamaszként hatvannégy testi „hibát” találtam magamon. Aztán harmincöt éves korom körül nézegettem a fiatalkori képeimet, és rájöttem, valójában mennyire jó nő voltam akkoriban, miközben egyáltalán nem láttam szépnek magamat. A „Sosem fog lógni a mellem” szerintem nem tévhit, hanem tökéletes mondat: én is ezt programozom magamnak mindennap. Amikor fogyókúrázom, a mellemnek akkor is azt mondom: „Te maradsz, nem mozdulsz.” És a kis mellről: akinek a sors kis mellet adott, az kapott helyette mást. A „Sosem lesz normális pasim?” kérdésre az a válaszom, hogy egészen addig nem, amíg én nem leszek normális (már ha van ilyen egyáltalán, hogy „normális”).

Ha elhiszed, hogy szerencsés vagy, az is leszel!

Dr. Domján László, az Agykontroll stresszkezelő és elmefejlesztő módszer oktatója: – Fontos felismerni, hogy milyen önkorlátozó hiedelmek élnek a fejünkben, és tanuljuk meg, miként programozhatjuk át őket! Két tanács: mondogassunk önmagunkkal kapcsolatos, pozitív gondolatokat! (Például: „Engem senki sem szeret” helyett: „Vonzó vagyok, megtalálom a hozzám illő társat.”) Másrészt reggel, ébredéskor és esténként, elalvás előtt képzeljük el külsőnket és életünket a szóban forgó önkorlátozó hiedelmektől, félelmektől mentesen, mintha már ez lenne a jelen valóságunk! Már néhány napon belül pozitív változások várhatók.

A legjobb pasik… majd újra felszabadulnak

Kriston Andrea egészségtanár: – Minél érettebb egy nő, annál több tévhitet számol fel magával, a férfiakkal, a gyerekeivel és úgy általában, a „korai nézeteivel” kapcsolatban. A húsz év alattiaknak üzenem: sajnos, az életkor előrehaladtával az anyagcsere tényleg csökken, az extra kilók könnyen jönnek. A mondatot, miszerint „A legjobb pasik már elkeltek”, így folytatnám: és majd újra szabaddá válnak. Kérdés, maradt-e bennük remény egy szép, érett kapcsolatra.

Tévhiteink 20 éves kor fölött:

1. Én már kiismertem a férfiakat.

2. Azt mondják, egyre több a meddő nő, miért pont én lennék kivétel…

3. Sosem lesz normális pasim?!

4. Ő életem legnagyobb szerelme!

5. Gusztustalanul megöregedett a testem.

6. Tökéletes anya leszek.

7. Pocsék anya leszek.

8. Ha majd gyerekünk lesz, a pasim sokkal többet lesz itthon.

9. Ha eddig nem sikerült, már lemondhatok a jegygyűrűről.

10. Miért mentem ilyen korán férjhez?

11. Ha most nem építek karriert, akkor soha!

12. Megöregedtem. Csókolommal köszön a szomszéd gyerek…

13. Miért mondta a nőgyógyász, hogy hamarosan úgyis találkozunk? Biztosan rákos vagyok.

14. Már nem lángolok, de most már mellette maradok, úgysem találok még egy ilyet az életben…

15. Ha eddig nem volt jó a szex, most már úgysem lesz az.

16. Az vár rám, mint az anyámra.

17. Egy tábla csoki nem számít! Főleg, ha bánatos vagyok…

18. El fog válni miattam.

19. Sosem fog elválni miattam.

20. Akkor fogok tetszeni a férfiaknak, ha megnagyobbíttatom a melleimet.

21. Biztosan kövér és lompos leszek a terhesség alatt és a szülés után, mint a szomszéd nő.

22. Gombos Edina: – Valószínűleg többet kell dolgoznunk azon, hogy megőrizzük a férjemmel a bensőséges kapcsolatunkat, ha megszületik a kisgyerekünk.

Edinának mit tanácsol a szakember?

Csigó Kata: – Harminc körül az a feladatunk, hogy megtanuljunk együtt élni egy férfival, megtanuljuk kezelni a konfliktusokat, majd jöhet a gyerekvállalás. Edina életciklusváltásba érkezett: érkezik egy kisbaba, és aggódik, megkapja-e majd mindenki a családban a kellő figyelmet. Nem kell semmitől tartania, hiszen egy jó kapcsolatban a megfelelően érett férfi képes önmagától elvonatkoztatni és szeretetben a nő és a gyermeke mellett maradni, várva, hogy a nő figyelme néhány hónappal a szülés után lassan újra jobban őfelé (is) fordul.

Hogyan győzzük le félelmeinket?

A gyönyör tanulható

Hoppál Bori testtudatoktató: – Nagy baj, ha egy fiatal nő belenéz a tükörbe, és úgy érzi, gusztustalanul megöregedett a teste. Ha így látja, akkor valószínűleg vészesen elhanyagolta, vagy csak ilyennek „érzi” magát. Meg kellene tanulnunk felelősséget vállalni a testünkért: mindent megtenni, hogy a lehető legjobb, legegészségesebb formában tartsuk, s közben elfogadjuk adottságainkat. A szexszel kapcsolatos tévhithez: sok nő számol be arról, hogy az idő előrehaladtával egyre élvezetesebb lesz számukra a szex! Persze ne csak várjuk ezt, hanem beszéljünk róla, mondjuk el a partnernek, mi a jó, és mi nem az. A jó szex, a gyönyör tanulható – akár könyvekből is.

Pontosan érezni, ha valaminek eljött az ideje

Soma: – Két olyan barátnőmnek is sikerült kineziológiai oldás után teherbe esnie, akik hosszú időn át meddőnek hitték magukat. A nyolcadik tévhitről az a véleményem, hogy azért, hogy a férfinak kedve legyen hazamenni, a nőnek is tennie kell. Gyereket akkor érdemes szülni, ha mindketten vágynak rá, és együtt akarják végigcsinálni. Ha a férfi nem szeret otthon lenni, az a kapcsolatból következik – a szemrehányás csak lehúz, és a férfi menekül otthonról… Karrier: vannak pillanatok, amikor az ember valóban érzi, hogy most jött el valaminek az ideje. És ha akkor nem lépünk, később sokkal nehezebb lesz, vagy akár örökre is elúszhat az a bizonyos hajó.

Sok nőnek nem a testét, hanem a lelkét kellene megoperálni

Dr. Domján László: – Plasztikai sebész barátom szerint sok nőnek nem annyira a testét, mint inkább a lelkét kellene megoperálni… Gondolatainkkal vonzhatjuk, de el is taszíthatjuk a számunkra ideális társat. Például Laure Silva, amerikai barátom – aki augusztus 16-án, Budapesten előadást tart a Szebb életért agykontrollfesztiválon – gondolatinak pozitívvá változtatásával vonzotta be életébe a számára ideális társat. A szexszel kapcsolatban megjegyezném, senki ne nyugodjon bele senki, ha nem élvezi a testi együttlétet, hanem keressen szakembert!

Tévhitek 50 éves kor fölött:

1. Semmit sem tudok a férfiakról.

2. Most már el kell fogadnom, hogy a szex számomra nem élvezetes.

3. Minden hozzám illő férfi a huszonéveseket hajtja, esélytelen vagyok.

4. Ő életem legnagyobb szerelme!

5. Nehogy már elváljon miattam…!

6. Ahogy a lányomat elnézem, sosem leszek nagymama.

7. Mit szerettem ebben a férfiban huszonkét éves koromban?

8. Ebben a korban már nem válhatok el, és nem építhetek fel egy új életet.

9. Szörnyű ránézni a testemre.

10. Nyugodtan monokinizhetek a strandon.

11. Egy húszast bátran letagadhatok a koromból.

12. Elég ciki fiatalosan öltözni ebben a korban.

13. Nem sportolok, mert kinéznének az edzőteremből ebben a korban/ezzel az alakkal.

14. Az én karrierem már leáldozóban van.

15. Mit számít egy-két szelet csoki?

16. Nem is látszik, hogy ez festett hajszín.

17. A gyerekem biztosan olyan társat választ majd, akit szeretni fogok.

18. Biztosan van egy csomó rejtett betegségem.

19. Ezt a szűrővizsgálatot nyugodtan kihagyhatom, egy év ide vagy oda nem számít.

20. Rajtam már a plasztikai sebész sem segíthetne.

21. Rossz anya voltam.

22. Fodor Zsóka színésznő: – Engem férfi már csak deréktól felfelé érdekelhet. Szerettem a szerelmet, de hatvanhat évesen már ízléstelenség lenne férfiakról, szexről beszélni. Elfogadtam az öregedést, és azt, hogy szerelem helyett más örömforrást kell találnom magamnak!

Zsókának mit mond a szakember?

Csigó Kata: – Sok nő dilemmája, hogy ötven felett lehet-e még vállalni a szexualitást? A válasz: igen, lehet! Számos nő a menopauza után tud igazán felszabadultan szexuális életet élni. Az idősebb nőknél az érzelmeken nagyobb a hangsúly, jobban odafordulnak a férfi felé, mint a fiatal nők, ezért az ötven feletti hölgyek sokkal inkább képesek összhangban lenni a párjukkal. Izgalmas korszak ez – csak ne higgyünk, ne engedjünk az előítéleteknek! Ráadásul a szexuális élet minősége is javulhat idősebb korban.

 

Ráér a nagymamaság

Kriston Andrea: – Az ötven körüli nő ugyanolyan vonzó lehet, mint egy fiatal – és az az előnye is megvan a fiatallal szemben, hogy érettebb. Az anyaság ideje későbbre tolódott, így a nagyszülőségé is. Ne piszkáljuk ezzel a lányunkat! Az idősödő test karbantartásában is meglelhető az öröm. Dolgozni kell azért, hogy hajlékony, rugalmas és feszes maradjon – persze másmilyen lesz, mint húszévesen volt. Ahogy idősödünk, reálisabban látunk, kezdünk ébredezni. Aki azt gondolja magáról, hogy nem volt jó anya, annak azt tanácsolom: fel kell vállalni, hogy azt tettük, amit akkor a legjobbnak véltünk, még akkor is, ha utólag úgy érezzük, ez nem volt a legokosabb. És beszéljük meg a gyerekünkkel, most, mert még nem késő!

Az öregedést el kell fogadni és le lehet lassítani!

Dr. Domján László: – A test romló áru. Lassíthatjuk öregedését – többek közt rendszeres relaxálással –, de azt teljesen megállítani nem tudjuk. Azt javaslom, bizonyos kor fölött fogadjuk el bölcsen az öregedés tényét, ám hagyjuk, hogy a halványuló formán átragyoghasson valami más: a lélek szépsége.

A lehetőségekre kell koncentrálni!

Bokor László: – A negyveneseknek az a tisztánlátás okozhat újabb kérdéseket, hogy látják: életük legsikeresebb pontjára értek, és az is kirajzolódik számukra, milyen lehetőségek várhatnak még rájuk. Az ötvenes évek után azonban az öregedéstől való félelem szül újabb kétségeket. Hangsúlyozom: gondoljuk át, milyen hiány szüli félelmeinket, és próbáljunk tenni azért, hogy megszűnjön ez az állapot!


Még több az e heti Nők Lapjából:

Az ízesített olajok világa »
D. Tóth Kriszta: Kerti törpe akcióban »
Nem minden fejfájás migrén! »
Berlini kaland Gryllus Dorkával »
Petesejtet vegyenek! – 1. rész »
Négy nap a gyermekszívsebészeten »

Félelem.lap.hu »
Pszichológia.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top