Aktuális

Újabb példaképek Magyarországnak – a Pannontól

Tizennegyedik alkalommal adták át a Pannon Példakép Alapítvány (PPA) díjait 2008. június 9-én. Ezúttal egy józsefvárosi integrált-modellű iskola igazgatója, egy terápiás céllal daganatos gyerekeket üdültető gyerekpszichológus és a Baár-Madas Református Gimnázium újraindítója vehette át a kitüntetést és az ezzel járó 1 millió forintot. A PPA fontos társadalmi ügyet képvisel, mert a követésre érdemes személyes példák felmutatása nélkülözhetetlen. Kutatások szerint a hétköznapi hősökkel könnyű azonosulni.

A PPA négy évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét, és azóta összesen 42 példaképet nevezett meg és támogatott. Olyan embereket kutatott fel, akik nem sokban különböznek az átlagtól, ám van bátorságuk, erejük, nemcsak magukra gondolni, hanem mások gondját is magukénak érezni, s azért naponta áldozatot is hozni.

„Kutatások bizonyítják, hogy korosztálytól függetlenül mindannyiunknak szüksége van szerepmodellekre. A különböző példakép típusok közül a PPA a hétköznapok egyszerű hőseire szeretné a figyelmet ráirányítani. Ezekkel az emberekkel könnyű azonosulni, hiszen sok szempontból olyan emberek, mint bármelyikünk. Nem célunk, hogy hírességeket faragjunk belőlük, de az igen, hogy példájuk a közvetlen környezetükben élőkön túl másoknak is biztatást adjon.” – hangsúlyozta Dr. Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója.

 

Évente 12 példaképet választ az alapítvány kuratóriuma, a Példakép Díjakat s a velük járó egy-egymillió forintot az ország minden részéből érkezett jelölések alapján kiválasztott kiválóságok kapják. Az alapítvány célja, hogy a nyilvánosság erejével és anyagilag is támogassa azokat, akik önzetlenül és önfeláldozóan tesznek másokért, kisebb közösségekért abban hízva, hogy az általuk pártfogoltak, örömtelibb és értékesebb életet élhetnek.

Magyarország új példaképei:

Szontagh Pál, aki még csak 29 éves volt, amikor a Vajda Péter Ének-zene és Testnevelés Tagozatos Általános Iskola igazgatójává választották. A józsefvárosi iskola falain belül integrált nevelés folyik: a 450 tanuló közül 139 hátrányos, 48 halmozottan hátrányos helyzetű. Szontagh áldozatos munkájának egyik eredménye, hogy az intézmény 2008-tól Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola néven működik tovább.

 

Bakos-Tóth Márta, aki a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonának vezetője. A gyermekpszichológus 1989-ben hozta létre azt a terápiás otthont, ahol évente több száz daganatos gyermeket, illetve szüleiket táboroztatja egy-egy hétig, díjmentesen. Terápiás módszerét maga dolgozta ki.

 

 

Bibó István, aki a Baár-Madas Református Gimnázium újraindítója, a Sylvester János Protestáns Gimnázium igazgatója. Diákjai számára keresztény szellemű nevelést, valamint korszerű képzést és műveltséget kíván nyújtani, elsősorban a bibliai alapokra és a magyar protestantizmus pedagógiai hagyományaira támaszkodva.

 

“A mi példaképeink láthatatlan hősök, akik igaz ügyért harcolnak, mindemellett nem áldozatként, nem hősként élik meg a segítő munkát. Egyik mostani díjazottunk Bakos-Tóth Márta úgy fogalmazott, hogy a nehéz helyzetben lévőkért végzett munka nem hősiesség, hanem megtiszteltetés. Büszkék vagyunk arra, hogy a Pannon Példakép Díjjal olyan ismeretlen embereket mutathatunk be a nagyközönségnek, akiket eddig csak saját közösségük ismert el.” – mondta a díjátadó után Dr. Majorosi Emese.

A Példakép Alapítvány folyamatosan várja a jelöléseket.

További információ: www.peldakep.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top