Aktuális

Újabb kimagasló magyar fesztiválsiker!

A kedvező hazai fogadtatás után az első nemzetközi megmérettetésén is hatalmas sikert aratott "A nyomozó": a Gigor Attila rendező és Pusztai Ferenc producer által jegyzett mű elnyerte a 43. Karlovy Vary filmfesztivál Grand Prix versenyének különdíját és a Filmtársaságok Nemzetközi Szövetségének (FICC) különdíját, a Don Quijote Díjat is.

A filmről:

A Nyomozó egy boncmesterről, Malkáv Tiborról szól, akinek egy idegen jelentős összeget ajánl fel, ha megöl egy ismeretlent. Malkáv a pénzből megmentheti rákbeteg édesanyját, ezért a gyilkosságot végrehajtja, de azzal szembesül, hogy áldozata mégsem ismeretlen, ezért nyomozásba kezd. A film több agyafúrt csavarral dolgozik, de mértéktartó és nem bonyolítja érthetetlenné a történetet: egyszerre szórakoztat, gondolkodtat el és nevettet meg.

 

Az alkotók:

A rendező Grigor Attila és a producer Pusztai Ferenc a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett osztálya alkotói csapatként együtt maradt, és Pusztait választotta producernek. Grigor már az egyetem évei alatt elkezdett a forgatókönyvön dolgozni, amely végül magyar-svéd-ír koprodukciós filmként öltött testet. Pusztai Ferenc, aki a „Friss levegő” című alkotással robbant be a szakmába, nemzetközi képzések során építette ki azt a koprodukciós kapcsolatrendszert, amellyel a finanszírozás létrejött.

Ezzel jó esély nyílik arra, hogy újra magyar filmre figyeljen fel a nemzetközi filmvilág. Magyarországon szeptember második felében kezdik vetíteni a mozik az alkotást.

Színültig megtelt termek és hangos tetszésnyilvánítás jellemezte „A nyomozó” vetítéseit a 43. Karlovy Vary nemzetközi filmszemlén, így nem volt váratlan, hogy ma este a fő attrakciónak számító Grand Prix zsűrije hivatalosan bejelentette: a magyar „A nyomozó” című filmet különdíjban részesíti, felismerve Gigor Attila rendezői és forgatókönyvírói tehetségét. Az alkotók ezen kívül megkapták az 1947-ben alapított FICC Don Quijote Díját is.

A közönségfilm és a művészfilm hagyományos kereteit áttörő, magyar-svéd-ír koprodukcióban készült „A nyomozó” már elnyerte a 39. Magyar Filmszemlén a legjobb forgatókönyvírói és a legjobb férfi alakításért járó, valamint a legjobb közönségdíjat jelentő Moziverzum, illetve Arany Olló és Zöld Holló díjakat.

Pusztai Ferenc, a film producere szerint a Karlovy Vary Grand Prix-re, vagyis a Nagydíjra szóló invitáció már önmagában nagy elismerés volt, az pedig szinte példa nélküli, hogy egy elsőfilmes rendező több díjat nyerjen Közép-Európa egyetlen „A” kategóriás filmszemléjén. „Gigor Attilával együtt hiszünk a filmünkben és bízunk benne, hogy a nemzetközi porondon is jól veszi majd az akadályokat, de a nagyvilágban való fogadtatást illetően mindig marad egy cseppnyi kétely az alkotókban. Most a siker fényesen visszaigazolta munkánkat és várakozásainkat.” – fogalmazott Pusztai.

Otthon biztosan lehettünk abban, hogy a közönség legalább egy része biztosan érteni fogja A nyomozó-t, de most egyértelművé vált, hogy a film a világ bármely táján megállja majd a helyét” – mondta Gigor Attila rendező a díjátadó után. Az eseményen a két főszereplő, Rezes Judit és Anger Zsolt is meglepődve tapasztalhatta, milyen hamar elnyerték a szakma és a közönség szimpátiáját.

A világ legrégebbi filmszakmai megmérettetése, a Karlovy Vary filmfesztivál Európa négy legjelentősebbs szemléinek egyik legfontosabbika. Az elmúlt 13 évben megnégyszereződött a látogatók száma, akik között olyan jeles személyiségek is szerepeltek, mint Madeleine Albright, Leonardo DiCaprio, Michael Douglas, Mia Farrow, Milos Forman, Whoopi Goldberg, Salma Hayek, Nastassja Kinski, Emir Kusturica, Roman Polanski, Robert Redford, Sharon Stone, Elijah Wood, vagy éppen Franco Zeffirelli. Idén Robert De Niro, Christopher Lee és Glen Hansard is a jelen volt a filmfesztiválok doyenjén, az 1946-óta töretlenül megrendezett filmfesztiválon, amely fő versenyszáma a Grand Prix, a Kristályglóbuszért folyó küzdelem.

Gigor Attila rendező
Gigor Attila rendező

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top