Aktuális

Mit tegyünk, ha a gyereknek pótvizsgázni kell?

Amikor már július elejére-közepére éppen túl vagyunk a sokkon, hogy a gyerek megbukott valamely tantárgyból, hirtelen beugrik, hogy mindez pótvizsgával jár...

Mit tegyünk, ugyanis ezen pót-alkalmak augusztus végen várhatóak, és az időpont nagyon gyorsan közeledik. Tóth Béla, a Diáktanító.hu vezetője veszi sorra, hogyan is érjük el azt a bizonyos sikeres pótvizsgát.

 

„Különös műfaj a pótvizsga, vagy a pótérettségi is, leginkább a felsőoktatásban mindennaposnak számító vizsgákhoz, szigorlatokhoz hasonlíthatók. A dolog „szépsége”, hogy akinek pótvizsgázni kell, az még soha nem vizsgázott a felsőoktatásban, így nem tudja, mire is készüljön.” – állítja a Diáktanító.hu oldal ügyvezetője.

 

„Mindenképpen július közepe magasságában szükséges elkezdeni a felkészülést, méghozzá aktívan. Ha átgondoljuk, a gyereknek legalább egy kettes szintre fel kell készülnie másfél-két hónap alatt a teljes éves anyagból, ami nem kis teljesítmény. Nagyrészt ezért állítjuk, hogy a leginkább a vizsgaidőszakokhoz, ugyanis rövid idő alatt kell nagy anyagrészt elsajátítani a diákoknak.

 

Konkretizáljunk egy kicsit: legalább heti három-négy alkalom szükséges amikor a diák az adott tananyaggal aktívan foglalkozik, tanulja, értelmezi a részeket és folyamatosan haladnia kell. Ha úgy gondoljuk, hogy ezt gyermekünk nem tudja megoldani akár érdektelenség okán, vagy amiatt, hogy nem érti a tanulnivalót, úgy állnak segítségre a Diáktanítók. Mint az köztudott a Diáktanítók főiskolás-egyetemista fiatalok, akik gyermekek oktatásával foglalkoznak. Több szempontból is előnyös a pótvizsga felkészülés alkalmával a Diáktanító: maguk is fiatalok, könnyebben értenek szót értenek a diákokkal, így gyorsabban kiderül, hol vannak a fekete foltok, mi nem világos a gyerekek számára. Ne felejtsük a másik előnyt sem: a Diáktanítók már nem egy sikeresen teljesítet vizsgaidőszakon vannak túl, így rendkívül hasznos tanácsokkal tudják segíteni a felkészülést.” – véli Tóth Béla, a Diáktanítók vezetője.

 

 

„Még egy jó tanács azon szülőknek, akik úgy gondolják, hogy a gyermekük tudás alapján nem kellett volna, hogy megbukjon, csak kicsit jobban kellett volna érdekelje a téma, és kevésbé pl. a számítógépek: az, hogy a Diáktanító rendszeresen jár gyakorolni az adott témát a diákkal, az egyfajta szabályozottságot ad a gyermeknek, így a későbbiekben kicsit könnyebben szokik hozzá, hogy a tanuláson „túl kell lenni” és ha ez megvan jöhet a „gépezés”.

Még több információ: http://www.potvizsga.hu/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top