Aktuális

Salvador Dalí és a hiányzó kukac

Megfordult már a fejedben, hogy ki lehet a Chupa Chups logójának tervezője, vagy ki találta ki a Coca Cola jellegzetes feliratát, és vajon hova tűnt a Nestlé-madár csőréből a kukac?


A Chupa Chups nyalókagyárat 1958-ban alapította a katalán Enric Bernat, akinek a marketingötleteit a mai napig alkalmazzák. Miatta került például a nyalogatni való édesség közvetlenül a kassza mellé. Bernat semmit sem bízott a véletlenre: 1969-ben a szürrealista festők legnagyobbikát, Salvador Dalít kérte fel arra, hogy tervezze meg a nyalóka logóját, amelyet azóta sem változtattak meg, ezzel is tisztelegve a zseni előtt, akinek logóműve ugyanolyan örök érvényű, mint a többi alkotása.

www.chupachups.com

A Coca-Cola a világ legismertebb kifejezése az OK után. Azon kevés szavak közé tartozik, amelyet a Föld legeldugottabb sarkában is értenek, és meghallva ugyanarra gondolnak. A jéghideg, sötétbarna színű, frissítő, buborékos üdítőital 40 éve van Magyarországon. A jellegzetes ízű alapszirupot dr. John Pemberton amerikai orvos és patikus keverte ki, és nem sokkal később hígítva már üdítőként árulták. A Coca-Cola logóját Pemberton könyvelője tervezte, bár akkoriban a mindenki által ismert az írásmódot az Egyesült Államok hivatalos folyóírásaként tartották számon.

www.coca-cola.hu

A Nestlé logója az alapító, Henri Nestlé német eredetű családnevének jelentésére („kis fészek”) utal. A bájos rajzot 1938-ban kombinálták a vállalat nevével. A dizájn az 1960-as években tovább egyszerűsödött, de a fiókáit etető madár csőrében még mindig ott lógott a kukac, amelytől végül 1988-ban váltak meg. Az új logó jobban kifejezte a cég tevékenységét, amelynek tevékenységi köre túllépte az élelmiszergyártás kategóriáját, illetve a logóval reflektáltak a modern családmodellre is.

www.nestle.hu

Címke.lap.hu »
Design.lap.hu »
Logo.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top