Aktuális

Saverózió: Jó borok és egészséges fogak.

Egy nehéz nap után sokan úgy érezzük, megérdemlünk egy pohár finom bort miközben elnyúlunk a kanapén. A különlegesen finom ételekhez is ideális ital a bor, a párunkkal elköltött vacsora közben.

Vagy gondoljunk csak arra, amikor végre sikerül időt szakítanunk egy tűz melletti beszélgetésre a barátainkkal. A bor minden alkalomhoz illik, ráadásul mértékkel fogyasztva egészséges is! Azonban a bor, és a modern ételek egy része savakban gazdag, melyek túlzott fogyasztása a fogak károsodásához, fogorvosi szakszóval saverózióhoz vezethet.

A modern konyha alapanyagai – többek között a gyümölcsök, gyümölcsteák, a balzsamecet és a bor – olyan savakat tartalmaznak, amelyek a fogakkal érintkezve átmenetileg gyengítik a fogzománc kemény felületét.

Ennek hatására a fog mosáskor könnyebben kophat, ami idővel hatással lehet a fogak megjelenésére. Tünetei eleinte elhanyagolhatóak, de előrehaladott állapotban akár súlyosabb problémákhoz is vezethet.

A fogzománc sav hatására történő kopását nevezzük saveróziónak.

A saveróziót gyakran nevezik a modern kor fogászati problémájának, mely szinte minden korosztályban elfordul.

A saverózió tünetei:

Korai stádiumban:

  • kopás jelei a fogfelszínen;
  • enyhe fogsárgulás, mivel a fog elvékonyodik és jobban látható a mögötte lévő fogállomány.

Későbbi stádiumban:

  • erősebb fogsárgulás;
  • apró mélyedések a fogfelszínen.

A különböző étkezési szokások hatásai:

A Nassoló típus keveset, de szinte egész nap eszik, csipeget, foga folyamatosan ki van téve a saveróziónak – Csipegessen kevesebbet, vagy a fogzománcra kevésbé ártalmas ételeket, dió-, mogyoróféléket, sajtot rágcsáljon.

Az Örök diétázó , sok zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, sok savas étel éri fogait – Evés után a számukra is fogyasztható, zsírszegény tejtermékek segítenek a savak semlegesítésében.

A Habzsoló típus nem veti meg a kalóriadús ételeket, cukros süteményeket, így a fogszuvasodás veszélyének is ki van téve – Fogyasszon kevesebb szénsavas italt, tartsa rövidebb ideig szájában, étkezés után pedig rágjon cukormentes rágógumit, mely serkenti a nyáltermelést, ezáltal a szájüreg egyensúlyának visszaállítását.

Szerencsére nem kell megválnunk kedvenc ételeinktől, néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkenthető a saverózió kockázata. Amennyiben betartjuk a napi háromszori étkezést, és sikerül a nassolást, és a folyamatos gyümölcsléivást is elkerülnünk, akkor elég időt hagyunk fogainknak a regenerálódásra.

Az étkezések zárásaként fogyasszunk tejtermékeket, sajtot, melyek segítik helyreállítani a savak és lúgok egyensúlyát a szájüregben, illetve a fog számára nélkülözhetetlen kalciumban is gazdagok. A magas savtartalmú italokat lehetőleg szívószállal fogyasszuk, gyorsan nyeljük le, és ne tartsuk sokáig a szánkban.

Magas savtartalmú ételek után igyunk egy pohár vizet, vagy együnk cukormentes rágógumit. Fogmosásra inkább étkezés előtt kerítsünk sort, vagy várjunk vele legalább egy órát az étkezést követően.

Finoman, de alaposan mossunk fogat közepes keménységű fogkefével, és alacsony dörzshatású, nem savas kémhatású, magas fluoridtartalmú fogkrémmel. Emellett keresse rendszeresen fogorvosát, hiszen a saverózió tüneteit nem könnyű felismerni, szakemberre lehet szükség.

A Sensodyne Pronamel egy mindennapi használatra alkalmas fogkrém, amelyet kifejezetten a saverózióval szembeni védelemre fejlesztettek ki, ezáltal segít megszilárdítani a fellágyult fogzománcot.

A Sensodyne Pronamelt az érzékeny fogak ápolására fejlesztették ki (amely a saverózió hatására is kialakulhat), de az általános fogkrémek nyújtotta előnyökkel is rendelkezik, így véd a fogszuvasodással szemben, segít, hogy az íny egészséges maradjon, emellett kellemes íze friss leheletet is biztosít. Egyedi, prémium csomagolásban, állótubusos kiszerelésben kapható.

KÉRDEZZE FOGORVOSÁT A SAVERÓZIÓRÓL!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top