Aktuális

Szupermenek lesznek a 2020-as olimpián?

Brit tudósok szerint a sejtdopping következtében "szupermenek" jönnek létre, és az első ilyen generáció a 2020-as olimpiára már fel is nőhet.

A pekingi olimpia óta a génmanipuláción alapuló teljesítményfokozástól hangos a külföldi sajtó. A hírek szerint egy bizonyos kromoszómakészlet beültetésével kétszer-háromszor erősebbek és kitartóbbak lehetnénk.

Nem lehet elég korán kezdeni

A teljesítményfokozás a sportsikerekért folyik: a tét a jövő nemzedékbe vetett hitünk, vagy éppen nemzeti önbecsülésünk. A gyermekek sportra nevelését nem lehet elég korán kezdeni, a sport egész életükre, és velük együtt az új generációra kihatással van. Gyerekeinket nem csak azért járatjuk sportfoglalkozásokra, hogy zabolátlan fizikai energiáikat lekössük, hanem, hogy a mozgás segítségével fegyelmezettséget, sportszerűséget is tanuljanak. A sportsikerek hatékonyan motiválják a fiatalokat az élet más területén is. A különböző játékok, de különösen azok, amelyek feszes játékszabályokkal járnak, fegyelemre, stratégiai gondolkodásra, tiszteletre tanítanak.

A golf nevelőiskola az életre

Erdei Bálint, a Magyar Golfszövetség elnökségi tagja szerint „gyermeknevelés szempontjából az egyik leghasznosabb sport a Magyarországon még kevéssé eltejedt golf, melyre művelői kezdetektől fogva a fairplay, az alázat és a tisztelet nevelőiskolájaként tekintettek”. 

A golffal játékos formában fejleszthetjük gyerekeink empatikus képességeit. A másikra való odafigyelést támogatja több szabály: a golfozónak nem illik a másikat hátráltatni, ezért legfeljebb öt percig lehet keresni a melléütött labdát, és az újabb ütésre sem szabad hosszasan készülni.

Nagyszülő és unoka együtt játszik

A játékkal, miután fiatalok és idősebbek is egyaránt űzhetik, újra megtanulhatóak azok a tradicionális keretek, amelyben a generációs szakadék még nem volt olyan széles: ez az a sport, amelyben együtt játszat nagyszülő és unoka. A szigorú golfetikett továbbá megköveteli, hogy galléros pólóban és pantallóban játsszák, az ujjatlan viselet kizárólag a lányok számára megengedett, a fiúk esetében a nadrág sem érhet térd fölé. 

 

Mindezek mellett a gyerekek nem csak fegyelmezettséget tanulhatnak a golfozás segítségével, hanem tartalmasan ki is kapcsolódhatnak, relaxálhatnak, amire, ne feledjük el, a sokszor túlhajszolt oktatási rendszerben még a legkisebbeknek is szüksége van. A pályák a legszebb fekvésű tájakon vannak, és egészséges környezetben, a friss levegőn lehet játszani, a játék pedig komplex mozgást igényel.

Az oktatási és golfnemzedék-nevelési céllal is létrejött golf-falvak Európában és a tengerentúlon már számos helyen kedvelt élettérként működnek. Hazánkban a legnagyobb golf-falu a Zsámbéki-medence és az Etyeki-dombság által határolt Budapest Gate lesz, melynek pályája a 2010-es szezonra játszhatóvá válik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top