Aktuális

Legyen a művészet mindenkié!

Az első szeptemberi hétvégén igazi művészeti forgatagra várja olvasóit, barátait a margitszigeti nagyrétre a Nők Lapja!

KULTURÁLIS FESZTIVÁL ÉS MŰVÉSZETI TANÉVNYITÓ

2008. SZEPTEMBER 6-7.

MARGITSZIGETI NAGYRÉT

A RENDEZVÉNY FŐVÉDNÖKE: HILLER ISTVÁN OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER


PROGRAMAJÁNLÓ

Molnár Gabriella
Molnár Gabriella

MOLNÁR GABRIELLA FŐSZERKESZTŐ : UTAT TALÁLNI A SZÍVHEZ

1000 gyerekhang élteti a muzsikát a Margitszigeten és az ország négy településén. Táncos fiatalok, kézműves alkotócsoportok mutatják meg, hogy a művészet akkor is életük része, ha nehezebb ma már utat találni szemhez, szívhez, lélekhez. A Nők Lapja 2008-as Kulturális Fesztiválja szeptember 6-án és 7-én a Margitszigeten egyúttal a művészeti iskolák szimbolikus tanévnyitója is. Felnőtteket és gyerekeket várunk, akik a zene, a tánc és a képzőművészetek adta szépségben gyönyörködnének. Ahogy a Nők Lapja családi rendezvényein már megszokták, a Nagyszínpadunkon fellépőkön kívül a lap munkatársai olyan különleges vendégeket hívnak, akikkel élmény lesz találkozni. Saját életükkel példázzák, miért fontos a művészet a mi életünkben is. Kínálatunkat az alábbi programban olvashatják, a fellépőkön kívül mi is várjuk önöket szeptember első hét végéjén.

GRECSÓ KRISZTIÁN VEZETŐ SZERKESZTŐ: A KÖZÖSSÉG EREJE

Cifra, öntelt fórumokon olvasom, hogy a kultúra sánta, feledett jószág – és ha igény nincs, miért legyen kínálat. A tavalyi Nők Lapja Kulturális Fesztivál idején negyven fok volt, a délutáni kánikulában fiatal, még ismeretlen művészek muzsikáltak, orgona, harmonika szólt, és a médiumok által eladhatatlannak tartott muzsikusokat több százan hallgatták. Akkor (is) abban a tisztességben részesültem, hogy én vezettem a vasárnapi műsort. Szép, nehéz feladat volt. Mikor este a Palya Bea Kvintett következett, már nagyon fáradt voltam. De mikor kimentem a színpadra, azt láttam: színültig van a Millenáris parkja. Több ezer ember várta, hogy világzenét, magyar népzenét hallgasson. Kerülném a nagy szavakat, de fölemelő volt. Idén is az lesz. Ha tudnak, jöjjenek!

SOMA MAMAGÉSA MŰSORVEZETŐ: KEDVES KICSIK ÉS NAGYOK!

Vége a nyárnak, itt a gyönyörű szőlő- és almaérlelő, új tanévkezdő ősz. Nagy örömömre szolgál, hogy az ősz köszöntését együtt ünnepelhetjük mindazokkal, akik kilátogatnak a Margitszigetre a Nők Lapja

Novák Péter
Novák Péter

őszi fesztiváljára. Külön örülök annak, hogy szombaton nemcsak műsorvezetőként lehetek jelen, de egy izgalmas produkcióval is készülhetek erre a napra. Póka Angélával fogok duetteket énekelni, zenekarom, a Libidó kíséretében. Kívánok mindenkinek nagyszerű élményeket, kikapcsolódást!

NOVÁK PÉTER MŰSORVEZETŐ: MICSODA MUZSIKA!!!

Legszívesebben csak a neveket sorolnám. Bognár Szilvia, Szalóki Ági, Herczku Ágnes, Kaláka, CimbaliBand! Kell-e ennél több?! Annyit még ígérhetünk hozzá, hogy együtt, egy színpadon, a margitszigeti Nagyréten különös, forró fesztiválhangulatot varázsolnak majd! Megfordul körülöttünk a világ, akár egy feledhetetlen táncházban, ahol életre szóló barátságok, szerelmek szövődnek.

A nagyszinpad programja:

Szeptember 6. szombat »

Szeptember 7. vasárnap »

MR1-KOSSUTH RÁDIÓ SÁTOR

Az MR1-Kossuth Rádió sátrában Vizy Dorka, a Közelről műsorvezetője fogadja a látogatókat színes, változatos programokkal és népszerű vendégekkel. A gyermekeket az MR folytatásos mesejátékát megelevenítő interaktív játszóháza, a Vacka-kaland, egész napos rajzverseny, az MR Gyermekkórus tagjai és sok-sok mese, a felnőtteket családi önismereti tesztek, humoristák és a Vendég a Háznál szakértő vendégei várják. Vasárnap néhány olimpikon is elmeséli friss élményeit.

SZOMBAT

10.00-12.00 Feliratkozás a nagy Vacka-kalandra
10.00-12.30 Vacka-mesék és rajzolási lehetőség
10.00-14.00 Családi önismereti teszt szülőknek
12.00-14.00 Feliratkozás a 2. nagy Vacka-kalandra
12.00-12.30 Délelőtti rajzok – eredményhirdetés
12.30-14.00 Első Vacka-kaland
14.00-15.30 Vendég a Háznál – beszélgetés
15.30-16.00 2 Vacka-mese és rajzolás
16.00-17.30 Második Vacka-kaland
17.30-18.00 Délutáni rajzok – eredményhirdetés

VASÁRNAP

10.00-12.00 Feliratkozás a nagy Vacka-kalandra
10.00-10.30 2 Vacka-mese és rajzolási lehetőség
10.30-12.00 Stand Up Comedy
12.00-12.30 Délelőtti rajzok – eredményhirdetés
12.00-14.00 Feliratkozás a 2. nagy Vacka-kalandra
12.00-12.30 2 Vacka-mese és rajzolási lehetőség
12.30-14.00 Első Vacka-kaland
14.00-15.30 Közelről – Vizy Dorka és vendégei
15.30-16.00 2 Vacka-mese és rajzolás
16.00-17.30 Második Vacka-kaland


UNICEF-SÁTOR

A UNICEF-sátorban az ENSZ Gyermekalapot támogathatják különböző képeslapok, ötletes ajándéktárgyak, pólók és gyermekjátékok megvásárlásával. Aki megveszi a UNICEF termékeit, közvetlenül a gyerekeket segíti. Minden egyes eladott UNICEF-termék árának fele gyógyszerré, tankönyvvé, ivóvízzé változik a gyermekvédelmi szervezet programjai segítségével. Segítsen ön is az UNICEF munkájában!

NŐK LAPJA-PAVILON

A Nők Lapja Pavilonban kollégáink – Kertész Gábor, V. Kulcsár Ildikó, Schäffer Erzsébet és Szegő András – várják önöket, persze nem magányosan. Nem tervezik, hogy megváltják a világot, de nagyszerű beszélgetéseket, énekszót, játékot, vetítést, varázslatot ígérnek.

SZOMBAT, 12.30 – 13.15 MOMENTÁN TÁRSULAT

A Nők Lapja-pavilonban igazi színházi csemege várja önöket: egy interaktív, improvizációs játék, az ötéves Momentán Társulat bemutatásában, ezúttal a Nők Lapja újságíróinak ötletei alapján. Pörgős helyzetfelismerések, frappáns szituációk, váratlan megoldások, mindez csak egyetlenegyszer, megismételhetetlenül! Jöjjenek, és nevessenek velünk a „sztárallűrös interjúalanyokon”, az „önbizalom-hiányos főszerkesztőn”, vagy éppen az „analfabéta újságírón”…

SZOMBAT, 13.15 – 14.00 HORGAS VS. MÜLLER ÉS PERSZE SZEGŐ ANDRÁS

Egyikük örök-fiatal, a másikuk örök-öreg, az egyikük szertelen, a másikuk bölcs, az egyikük csodás dallamokat hallat fuvoláján, a másikuk nehezen fogalmazott mondatokban beszél, az egyikük muzsikus, a másikuk író, mégis, ami lényük, művészetük lényege, egy és ugyanaz: a teljesség megtapasztalása, és ezen elementáris élmény megosztása mindannyiunkkal. Horgas Eszter és Müller Péter. A lélek, a szépség, az emberség, a remény sugallata… Ott leszünk, és nem engedjük el önöket szellemi muníció nélkül.

VASÁRNAP, 12.30 – 13.15 GYEREKEINK TITKAI

Ezen a vasárnapi alkalommal a találkozásaim és meséim ilyen titkok köré szövődnek. A történetekben gyerekekkel fognak találkozni, na, meg a körülöttük élő felnőttekkel Moldvától Japánig, Budapesten át akár Kolumbiáig. A kapcsolatok rejtélye sem függ földrajzi helyektől. Másutt kell a zárakat keresni… Ilyesmiről folyik majd a szó, melyet megszakítanak a vendégeim, csángó éneklő gyerekek, kolumbiai muzsikusok, és egy kisfiú, akit csak hallgattam önfeledten, s éreztem, jobb lett a világ a közelében…

VASÁRNAP, 13.15 – 14.00 DAL, VERS ÉS AZ APRÓSÁGOK

Fiatal szülőket, nagyszülőket (mindenkit) várok egy derűs-gyerekes találkozásra. Vendégeim lesznek: a rádióból ismert Gáspár Sári, aki az Egyszervolt. hu internetes portál „Apróságok” rovatának vezetője; Nyulász Péter, a portál szerkesztője, és több, kicsiknek szóló könyv szerzője. Valamint Tölgyes Eszter tanár-újságíró. Arról beszélgetek velük, hogy miért fontos az „aprók” életében a zene, a ritmus, a vers. Érveiket alátámasztandó meghívtam egy zenebölcsis csapatot Veresegyházáról!

NAGYÉRDEMŰ PUBLIKUM…!

Kádár Ferenc vásári fotós ponyvája előtt percek alatt a tízes, húszas, harmincas évek hangulatában, korabeli öltözékben, kellékekkel és miliőben kapja lencsevégre a jelentkezőket…

DEDIKÁLÁSOK ÉS OLVASÓTALÁLKOZÓK A NŐK LAPJA-PAVILONBAN

Vasárnap:
11.30 Schäffer Erzsébet
13.30 D. Tóth Kriszta
14.30 V. Kulcsár Ildikó
16.30 Dr. Bálint György

 

ORSZÁGJÁRÓ FESZTIVÁL

A Nők Lapja Művészeti Fesztivál igazán különleges lesz az idén. Hogy felsztiválunk valóban a művészeti iskolák tanévnyitója legyen, a Pesti Kórussal egy időben, szeptember 6-án, szombaton négy vidéki helyszínen is megszólal az énekszó! Természetesen a vidéki városokban sem “csak” a kórus énekel: nagyszerű programok özöne várja önöket! És hogy hol?

BALATONFÜRED: KÖLTŐTALÁLKOZÓ

A Balaton kulturális fővárosában – Füred az újjávarázsolt reformkori városközpontjával, irodalmi estjeivel, koncertjeivel, remek iskoláival, elegáns Anna-báljával már régen kiharcolta magának e címet – immár 16. alkalommal rendezik meg a Nobel-díjas olasz költőről, Salvatore Quasimodóról elnevezett költőversenyt. E nemzetközi rangú rendezvényhez – amelyen részt vesznek a legjelentősebb magyar poéták, és a fővédnökök között éppúgy szerepel Bóka István, a város polgármestere, mint Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság nagykövete kapcsolódik lapunk Művészeti Fesztiválja.

11.00 – 12.00 Az összkórus műsora. A Kisfaludy Galériában csendül fel a Fesztiválunkat megnyitó összkórus. A Ferencsik János Zeneiskola, a Radnóti Miklós, az Eötvös Lóránd és a Bem József Általános Iskola diákjait Pauserné Kisszőlgyémi Gabriella vezényli.

12.00 – 13.30 Költészetről fiataloknak. A Blaha Szálló teraszán főmunkatársunk, V. Kulcsár Ildikó beszélget a közönséggel és szakemberekkel arról, hogy mi a szerepe a költészetnek a mai fiatalok életében. A beszélgetés résztvevői: Hámoriné Duna Katalin középiskolai tanár, Tomaso Kemény, Milánóban élő költő és Győri Varga László balatonfüredi poéta.

PÉCS: TANÉVNYITÓ ÉS A CSUDA-GYÁR ÉVADZÁRÓJA
HELYSZÍN: PÉCS, ZSOLNAY, VILMOS U. 37.

LABOR KÍSÉRLETI KULTÚRTÉR

Árvai Magdolna
Árvai Magdolna

8.00 – 9.00 Gyülekező a kertben
9.00 – 10.50
Újrahasznosítás! Avagy mire tudjuk megtanítani a gyerekeket – recycling foglalkozások a pavilonban
10.50 – 11.00 Árvai Magdolna, a Nők Lapja újságírója köszönti a résztvevőket
11.00 – 11.20 A Szent Margit Általános Iskola zenetagozatos tanulóinak fellépése
11.25 – 12.20 A nap díszvendégével, Barth István Liszt-díjas fuvolaművésszel pályáról, művészetről, az utánpótlás neveléséről beszélget Árvai Magdolna
12.25 – 13.50
Kérdezzen az olvasó! Kötetlen beszélgetés Pécs város Nők Lapját olvasó és kedvelő közönségével, Nők Lapja-totó.
14.00 – 16.00
Műhelyek és szabadfoglalkozás, közben
15.00 – 15.30 A Nők Lapja-totó eredményhirdetése

BÉKÉSCSABA: ÉLŐ MUNKÁCSY-KÉPEK

9.03 – 9.05 Fanfárok
9.05 – 9.10 Köles István alpolgármester köszöntője
9.10 – 9.40 „Ide lábam, ne tova…” A Hétpróbás Néptánciskola növendékeinek kedvcsináló bemutatója a Dűvő zenekar talpalávalójára
9.10 – 11.45 Szabad az alkotás – Az Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak kreatív művészeti játéka
9.50 – 9.55 Kapualj Galéria – Kiállítás a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulóinak, valamint a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola iparművész tagozatos diákjainak munkáiból. A kiállítást megnyitja: Schäffer Erzsébet író, újságíró
10.00 – 10.15 Óriáskirakó
10.20 – 10.50 „Maga is hangszer” – A Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola növendékeinek bemutatkozó előadása
10.55 – 11.00 Vers
11.00 – 11.20 „Legyen dalos mindenik gyerek” – Öröméneklés a város kórusainak közreműködésével a Szent István téren
11.30 – 12.00 „Joó kiss heccc…” címmel musical- és dalválogatás a Csabai Színistúdió előadásában

EGÉSZ NAPOS PROGRAMOK:

Nosztalgiafotózás Munkácsy Mihály: Kis Jeanne Munkácsy Mihály: Rőzsehordó nő Fagylaltozás a századfordulón Korongozás – Ismerkedés a korongozás fortélyaival Prekop János segédletével „Az én Békéscsabám” – Aszfaltrajzra hívunk minden vállalkozó kedvű gyereket „Rímfaragó” – Versikék fabrikálása Schäffer Erzsébet író, újságíró vezényletével

NEMESCSÓ: TANÉVNYITÓ KISS MARIVAL

Szombathelyen és környékén, összesen hét helyen tanítanak zene-, tánc- és képzőművészetet, közel ötszáz alsó és felső tagozatos diáknak. Az idei évnyitó színhelye: az 1784-ben épült nemescsói evangélikus templom. Itt csendül fel szeptember 6-án 11 órakor Kodály híres népdalfeldolgozása, a Tavaszi szél vizet áraszt, mintegy ötven-szász gyerek ajkáról. A diákokat Kalincsák Balázs lelkész köszönti, majd Kérges Albert igazgató ünnepélyesen megnyitja a tanévet. Művészvendégünk, Kiss Mari, aki most kezdi első évadját a szombathelyi színháznál. Mindenkit szeretettel várunk! Lapunkat Vadas Zsuzsa képviseli, aki vasmegyei születésű.

NŐK LAPJA MŰHELYSÁTRAK

– KÉZMŰVES SÁTRAK

A kézműves sátrakban mindkét nap számtalan ügyességi és készségfejlesztő játékkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket, akik itt kedvükre alkothatnak is. Az Óriás rajzfal hatalmas papírtekercsét a hétvége folyamán közösen rajzolhatják tele. Amíg a gyermekek várnak, hogy odaférhessenek az Óriás rajzfalhoz, rajzlapokon gyakorolhatnak, a klasszikus zsírkréta és tempera mellett különleges eszközöket is használhatnak. A Homokozóasztal és a Homoksziget megismerteti a gyerekeket a homok különböző tulajdonságaival, fejleszti a kreativitásukat és a kommunikációjukat egyaránt. Kicsiknek és nagyoknak is rengeteg örömet szereznek a Mozaikjátékok. Az alaptáblára különböző színű gyöngyök helyezhetők fel, melyek segítségével kialakul majd a végső kép. A Moiré játékkal is eltölthetjük az időnket: ez a látványos optikai játék színes ábráival nyűgözi le a kicsiket, míg a nagyok kitalálhatják, melyik két kártya találkozása adja az érdekes képi hatást. Milyen mély? Milyen messze van? Milyen magas? Milyen széles? Átférek, vagy nem férek át? Ez a kérdés a Pont átfér játékban, amely az örökmozgó gyerekek kedvence lesz.

– MOZGÁS, ZENE, TÁNC, SZÍNHÁZ SÁTOR

A kiscsoportos játékokat már néhány gyerek is elkezdheti, és később is bármikor bekapcsolódhatnak a többiek. Mindenki addig játszik, ameddig csak akar. A sátorban tánclépéseket, mondókákat, dalocskákat is tanulhatnak a gyerekek, akik rögtönzött műsorokkal szórakoztathatják a szüleiket. „Táncolj a bábuval!” fantázianevű feladatunk fejleszti a gyerekek alkotó- és megfigyelőképességét. A résztvevők egyike a keretben lévő bábut irányítja, míg a másik megpróbálja a bábu mozgását utánozni. Ability játékaink során különböző érzékszerveinket kell használnunk. A sportsátorban klasszikus és különleges sporteszközök is várják a gyerekeket.

A MEGHÍVOTT ISKOLAI MŰHELYEK PROGRAMJA

SZOMBAT
12.00 A Győri Általános Iskola balettműsora
12.00 A Nagy Imre ÁMK Alapfokú Művészeti Iskola néptánc és társastánc bemutatója
15:00 A Nagy Imre ÁMK Alapfokú Művészeti Iskola színházi programja

VASÁRNAP
12.00 A Forrás néptáncegyüttes előadása
12.00 A Fészek Színház improvizatív előadása
14:00 A Kincső Békásmegyeri Általános Iskola Néptáncbemutatója

Értéket őrzünk, értéket teremtünk – ezúttal dallal és tánccal egy 1000 hangon megszólaló kulturális univerzumban.

Látogasson el Ön is az MKB Bank Univerzumába az 1000 Hang Fesztiválon, és hallgasson bele a csillagok zenéjébe is!

MKB UNIVERZUM SÁTOR PROGRAMJAI:

PÓLÓFESTÉS
Használja ki kreativitását, készítsen pólót, jelenítse meg saját világát!

CSILLAGKÉP KVÍZ
Ismeri az Univerzumot? Játsszon velünk és a csillagképekkel!

ARCFESTÉS
Az MKB Pénztárak tündére elvarázsolja a gyerekeket.

MKB-EUROLEASING AUTÓS ÜGYESSÉGI VERSENY
Tegye próbára tudását!

AZ UNIVERZUM HANGJAI
Hallgasson bele a csillagok zenéjébe!

 

TÁMOGATÓINK:

A NŐK LAPJA FESZTIVÁL ÉS MŰVÉSZETI TANÉVNYITÓ NEM JÖHETNE LÉTRE SZPONZORAINK TÁMOGATÁSA NÉLKÜL, AKIK EZÚTTAL IS VÁLTOZATOS PROGRAMOKKAL VÁRJÁK ÖNÖKET SÁTRAIKBAN! EZÚTON KÖSZÖNJÜK NEKIK!

SZÉPÜLÉS ÉS EMLŐRÁKSZŰRÉS AZ AVONNAL

Az AVON sminkesei egész hétvégén várják a megszépülni vágyó hölgyeket. Töltse ki a tanácsadónőinktől kapott kérdőívet, és nyerjen minden órában!

Az AVON emlőrák-szűrő kamionja mindkét nap folyamatosan végez mammográfiai szűrővizsgálatokat az Árpád-híd felőli parkolóban. A szűrésre a helyszínen jelentkezhetnek azok a 40 év feletti hölgyek, akik az elmúlt 1 évben nem vettek részt szűrővizsgálaton.

Kukkantson be a Helia-D Szépségkuckóba, ahol a bőrdiagnosztika során értékes információkkal gazdagodik a szépségápolásról, valamint kipróbálhatja a Helia-D arckrémeket. Megismerheti a kozmetikumok természetes összetevőinek hatását, és megtudhatja, hogy mi a Helia-D titka!

Látogasson el a Nemzeti Tankönyvkiadó sátrához, ahol a tanévkezdéshez kapcsolódóan rendkívüli akciókkal vásárolhatja meg kiadványainkat! A gyerekeknek vetélkedőket, kreatív és kvízjátékokat szervezünk, melynek résztvevői között nyereményeket sorsolunk ki. De nálunk nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is játszhatnak értékes ajándékokért. Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika könyvének dedikálása szeptember 6-án 10-órakor lesz.

Nagy szeretettel várjuk önt és családját!

Kedves Gyerekek!

A fesztiválon különleges játékokból álló akadálypálya vár titeket! Ha mind a négy állomás feladatait teljesítitek, ajándéksorsoláson vehettek részt. Induljon hát a játék!

„Vágja ki ezt a kupont, és egy Kinder Pinguí termékcsomagolással együtt hozza el a Nők Lapja 1000 hang fesztiválra, hogy az első 600 látogató között legyen, aki Kinder Pinguí születésnapi partiszettet kap ajándékba – a kupon és a termékcsomagolás ellenében!”

Nézzen be a Panasonic-sátorba, és ismerje meg szépségápolási termékeinket. Az Avonnal közös szépségsarkunkban profi sminkesekkel, manikűrössel és színtanácsadással várjuk, valamint megtudhatja, hogyan takaríthat meg időt és energiát, ha a legújabb technológiát alkalmazza a konyhájában… A helyszínen rendkívüli akciókkal, nyereményekkel, ajándékokkal várjuk vásárlóinkat!

Látogasson el családjával a Knorr Rafinéria sátorhoz, ahol
zöldséges finomságokkal
főzőshow-val
dietetikus szakértőkkel
meglepetés fotózással
és sok nyereménnyel várjuk


www.zoldsegrafineriak.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top