Aktuális

Tessék morzsázni!

A császármorzsa lisztből, illetve búzadarából készül. Az eredeti recept szerint tejbe áztatott kiflikarikák is kerültek bele. Tamás most darából és lisztből készítette el az ő császármorzsáját.

A császármorzsa két alaptípusa lisztből, illetve búzadarából készül, bár az eredeti receptben állítólag tejbe áztatott kiflikarikák is szerepelnek. Aki minderről többet szeretne tudni, annak ajánljuk a Nők Lapja Konyha őszi számából a Habsburgok étvágyáról szóló fejezetet.

A jó smarnihoz bizony idő kell, hiszen folyamatos kevergetést igényel, bár van, aki tepsibe öntve süti, majd széttépkedi, ki-ki a vérmérsékletének, türelmének megfelelő megoldást válassza.

Tamás ezúttal darából és lisztből készítette el az ő császármorzsáját, és gasztronómiatörténeti kutatásokat végzett régi szakácskönyvekben is. Régi recepteskönyvekben akadt rá a másik két morzsafélére, a rizsből és a túróból készültre is. Ezek nem bonyolult, bár nem is ripsz-ropsz elkészíthető ételek, gazdag, húsos levesek után tökéletes második fogások lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy a gondosan eltett lekvárok még a hidegedő napokban is a nyár érzetét kelthetik mindannyiunkban. Szóval: ne vigyázzunk a morzsákkal!

Rizsmorzsa

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 3 db tojás, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 0,8 l tej, csipet só, 1 db citrom, fél vaníliarúd, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj

A rizst hideg vízben többször átmossuk, lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy pont ellepje. Ezután felöntjük fél liter tejjel, hozzáadunk fél rúd vaníliát, 10 dkg cukrot, és lassú tűzön, fedővel lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük. Kiborítjuk egy tálba, és megvárjuk, míg kihűl. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, a lisztet, a citrom lereszelt héját és egy csipet sót. Hozzáadjuk a megfőtt rizst, valamint a maradék cukorral felvert kemény tojáshabot. Egy tepsiben felmelegítjük a vajat, beleöntjük a masszát, és forró, 180 fokos sütőbe tesszük. Sűrűn kevergetve addig sütjük, míg morzsás nem lesz. Friss gyümölccsel és lekvárral is kínálhatjuk.


További két Tamás-féle morzsareceptet (túrómorzsa, daramorzsa
) találhatsz a Nők Lapja szeptember 3-án megjelenő, 36. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Ki is az a Novák Péter? »
Agyonszeretett gyerekek »
Védőoltással harcolhatunk a májbetegségek ellen »
Új rovatunkban „angyalaink” segítenek »
Szeresd meg a tested! – Somával »
D. Tóth Kriszta: Nagybetűs Nyaralás – 1. rész »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top