Aktuális

Ünnepelni hív az Ópusztaszeren felállított székely kapu

Ahogyan a szeptemberi, "szobori búcsúként" emlegetett Mária-ünnepek, úgy az egykoron az Emlékpark területén álló székely kapu emléke sem merült feledésbe.

2008. augusztus 25-én felállításra került az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a szeptember 14-i szobori búcsú alkalmával felszentelésre kerülő székely kapu. Nyíló részei már itt készültek, s 27-én délután teljes szépségében pompázott.

 

Az erdélyi Máréfalváról hazánkba kerülő, különleges faragású festett kapu 1913-ban készült, amint ezt a rajta olvasható felirat is bizonyítja. Egykori tulajdonosa, a fenyédi, 86 éves Csiki Gergely már nem tudta megjavíttatni Dávid Mózes faragó mester munkáját. A lebontott kaput felújították, s szétszedett állapotban szállították Magyarországra, ahol máréfalvi kapukészítő mesterek (Szima András és Lukács Sándor) hagyományos módszerrel, nagy szakértelemmel és még nagyobb szívvel, a Park munkatársainak közreműködésével összeszerelték, majd felállították az összesen 17 részből álló kaput. A kapu szállítását illetve a munkálatokat Dávid Balázs, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány önkéntese koordinálta.

 

Hetven esztendeje, 1938-ban szintén a búcsú alkalmával emeltek itt székely kaput a „Nemzeti Árpád Liget” bejárataként, amit azután a ’70-es években „eltűntettek”. Most Böjte Csaba atya közreműködésével, Lázár Imre udvarhelyi vállalkozó támogatásával, a máréfalvi Kovács Piroska nyugdíjas tanítónő, néprajzos jóvoltából – aki saját gyűjteményéből adományozta a kaput az Emlékparknak, és lokálpatriótaként a székely kapuk jó ismerője – ünnepeink még teljesebbek lesznek. Nyitott kapu jelzi majd az ide érkezőknek a különleges ünnepi alkalmakat. Csaba atya ezzel a kapuval köszönetét és háláját is szeretné kifejezni az árva gyermekek megmentésében nyújtott magyarországi segítségért. A Szegedi kapu mellé helyezték el, így már az utcáról is láthatja az ide érkező. A felállított székely kapu szimbolikus jelentéssel bír: a „magyarok honába”, Ópusztaszerre hívunk és várunk minden magyar testvérünket, éljenek bárhol a világon, hogy együtt ünnepeink igazabbak, tisztábbak, szebbek legyenek. A festett kapu tetejét már nem lehetett felújítani, ezért azt újra elkészítették, az eredeti hű másaként. Különlegessége, hogy látható rajta a magyar címer, amit a történelem viszontagságai sem tűntettek el.

 

A kapu megáldására 2008. szeptember 14-én kerül sor dr. Kiss-Rigó László püspök és Böjte Csaba atya közreműködésével, a 14 órakor kezdődő liturgikus szertartás keretében, ahová mindenkit nagyon nagy szeretettel hívunk és várunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top