nlc.hu
Aktuális
Egyensúlyt tartok az életemben

Egyensúlyt tartok az életemben

Az üzleti életben kemény üzletasszony, otthon háziasszony, igazi nő. Nem könnyű ezeket a szerepeket összehangolni. Vass Kornélia szerint a nőknek helyük van az üzleti világban is.

– Lassan 10 éve ugyanannál a vállalatnál dolgozik. Hogyan bír új lendületet hozni munkájába?

– A Dreher Sörgyárak Zrt. a SABMiller leányvállalata, 150 éve létezik, és csupán ez az utóbbi 9-10 év hozott nagyon sok változást a vállalat számára. Most is folyamatosan zajlik a söripar konszolidációja és alkalmazkodása a globalizáció követelményeihez. Nagyon érdekes volt végigkísérni a márkákkal és termékekkel kapcsolatos változásokat az elmúlt években. Végig nézhettem és végig élhettem, ahogy egy lokális dél-afrikai gyár kinövi magát a világ egyik legnagyobb sörgyártójává. Ehhez nagyon kellett alkalmazkodnunk; tudnunk kellett, hogy milyen irányba szeretnénk fejleszteni a vállalatot.
Folyamatos változás-menedzsmenttel kellett szembenéznünk, melyben nagy szerepe volt a HR-nek, illetve a vállalati reputáció menedzselése szintén kiemelkedő szerepet játszott. Ezzel párhuzamosan bővítették ki munkakörömet a PR és vállalati kommunikáció vezetésével, ami nagy kihívást jelentett. Hozzá kell tennem, hogy ebben a folyamatban óriási szerepe volt annak, hogy olyan csapatot építettünk fel, amely sikeresen tudta támogatni a vállalat fejlődését.


– Hogyan tudja ezt a fokozott figyelmet a vállalat és a magánélet között megosztani?

– Igyekszem megtartani az egyensúlyt az életemben. Nehezen tudom elképzelni, hogy csak bizonyos dolgokra koncentráljak, mert akkor olyan károkat szenved más terület, melyeken utólag nem lehet javítani. Nagyon szeretem a munkámat, teljes odaadással, szívvel-lélekkel végzem, örök izgalomban tart. Nagyon intenzíven élem meg a pillanatokat, ahogy a magánéletemben is. Temperamentumos ember vagyok, állandóan aktív. És ha valaki ilyen aktív, könnyebben meg tudja osztani az energiáit.
A hihetetlenül gyors piaci változások miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy kivonjuk magunkat a forgalomból, de a családból sem. Ezért nálam a megosztás vált be. Nem sajnálom az energiákat, mert a munkámban is és a családban is a legtöbbet igyekszem kihozni magamból. Mikor a Dreher-hez kerültem, fiam már iskolába járt, így figyelmemet is jobban meg tudtam osztani családom és munkám között. Hiszek abban, hogy folyamatosan tartani kell az egyensúlyt, és meg kell osztani az embernek magát a különböző helyzetekhez, elvárásokhoz mérten. Szerencsésnek gondolom magam, mert munka után rögtön ki tudok kapcsolni, és a családi hangulatot fel tudom venni. Ahol fizikailag jelen vagyok, agyban is ott vagyok. Ez fókusz kérdése.

Dr. Vass Kornélia
Dr. Vass Kornélia

– Elismert üzletasszony ebben a férfiak által dominált világban. Konferenciák és szakmai fórumok rendszeres vendége, töretlenül frissíti a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kommunikációját számos CSR és fiatalokat támogató programmal. Évről évre egyre nagyobb sikert arat a „Jövő fiatal vállalkozó díja” pályázat, melyet Ön hozott létre. Hogyan méri fel saját sikerét?

– Cégünknek folyamatosan alkalmazkodni kellett a kihívásokkal teli piaci változásokhoz. Fel kellett építeni a Dreher vállalati struktúráját és megtalálni melyik a leghatékonyabb szervezeti működés. Másképp zajlik az üzlet Magyarországon a SABMiller többi országaihoz képest. Talán a termelés az egyelten hasonló terület, de a marketing, a pénzügy, az értékesítés, a HR mind ország-függő. Igyekeztem mindig megújulni. Ehhez különböző szerepeket kellett felvennem, képeznem magam, fórumokon részt vennem, utána olvasnom több elméleti és gyakorlati kérdésnek. Azt gondolom, hogy HR-esként nagyon ismerni kell az üzletet, ezért mindig igyekszem részt venni annak minden területén.
Talán ott gondolkodtam el a saját sikeremen, mikor egyre több szakmai fórumra hívtak meg, mint például konferenciákra és egyetemekre, hogy véleményt alkossak különböző témákról. Akkor éreztem, hogy látszik, nem csak beszélek, hanem van is eredménye annak, amit csinálok.
A nőknek meg kell találniuk a helyüket az üzleti világban. Sokkal érzékenyebbek vagyunk, nagyobb az empátiánk, jobban tudunk kommunikálni és kooperálni a különböző területekkel. Mi vagyunk az összetartó erő. Egyik oldalról ezt kell hasznosítani.
Másik oldalról pedig tényleg nagy adag szakmaiság is kell. Olyan csapatot kell építeni, ami szakmailag a csúcson van, és jól ismeri az üzleti élet fortélyait. Ezért igyekeztem nem generalistákat, hanem specialistákat képezni munkatársaimból.
Mind a HR-nek, mind a vállalati kommunikációnak ott a helye egy vállalaton belül, ahova sikerül a vezetőnek ezeket a területeket elhelyeznie. A vezetők legnagyobb gondja mindig az, hogy a megfelelő emberekkel dolgoznak-e. Ha nem tudok hozzáadni az üzlethez, akkor a területem felesleges teherré válik a vállalatnak. Ha viszont tudok abban segíteni, hogy megtaláljuk a legjobb embereket, és erős csapatot építsünk, akkor az az üzletnek eredményt hoz.
Igyekszem konzisztens maradni, vannak elveim, és az üzleti etikát nagyon fontosnak tartom. Nem erőből cselekszem, hanem kitartó szívós munkával érem el az eredményeket, a teljesítmény pedig önmagáért beszél. Mindig azt mondom, hogy gólokkal mérik a játékot.

– Mit gondol, milyen a jó vezető?

– Azt gondolom, hogy az a jó vezető, aki nagyon tisztán meg tudja fogalmazni a célokat, és mindenkinek egyértelmű visszajelzést ad, hogy mikor haladunk jól, mikor kell a gázpedálra lépni, illetve felismeri és segít annak, aki segítségre szorul. Talán a legfontosabb, hogy a vezető lássa előre, mit szeretne elérni magával és csapatával: hova szeretne eljutni és milyen módon. Minden lépésbe avassa be csapattársait, és ezeket beszélje meg velük. Ne neveljük a munkatársakat, hanem mutassunk nekik példát. Fontos, hogy egy vezető legyen empatikus, és ne legyen merev, továbbá sok-sok pozitív visszajelzést adjon mind beosztottainak, mind munkatársainak. Úgy gondolom, hogy akkor a csapat tagjai is jókedvvel dolgoznak.


– Saját életpályáján végigtekintve mit javasolna a 21. század nőjének?

– Többször kaptam már azt az észrevételt a környezetemtől, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt, és elégedett kisugárzásom van. Ezt így is gondolom magamról, mert elégedett vagyok az életemmel. Azt javaslom a 21. század nőjének, hogy találja meg azt, amivel szeretne foglalkozni, és azt ne adja fel. Továbbá, próbáljon mindig teljes értékű nő maradni a magánéletében is. Ha megmarad, mint nő, akkor több területen is tud majd érvényesülni. Ellentétben a férfiakkal, a nők nem engedhetik meg maguknak, hogy csak egy dologra koncentráljanak. Nekünk meg kell osztanunk magunkat nagyon alaposan a munka, a családanya, és a feleség szerepe között. Egyiket sem szabad elhanyagolni a másik kárára. Ezt a hármas egyensúlyt kell megtartani az életben, és talán kiegyensúlyozottabb lesz a nő lelke, mert az nem szenved hiányt. A nők nem feltétlenül nyerni akarnak, hanem egy letisztult kerek egészre törekszünk, így a siker az élet minden területén előbb-utóbb jön magától.

Pauline Clare
Pauline Clare

Sikeres nőkről szól a BBC Prime Főnökasszonyok című sorozata, melyben három rendkívüli hölgy mindennapjaiba nyerhetünk betekintést: Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője; Perween Warsi, Nagy-Britannia második leggazdagabb hölgye és Pauline Clare, aki a brit rendőrség főparancsnoka.

Főnökasszonyok szeptemberben és októberben vasárnaponként a BBC Prime műsorán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top