Aktuális

Paralel – Vándorkiállítás a fogyatékossággal élők világáról

A Magyar Televízió és a Zuglói Önkormányzat a Törökfürdő Alapítvánnyal karöltve rendhagyó eseményt szervezett, amelynek főszereplői a fogyatékossággal élők.

A Paralel – A fogyatékossággal élők világa – című különleges vándorkiállítás művészfotók, információ gazdag tablóképek és látványos plakáttervek segítségével igyekszik mindenkivel megismertetni a fogyatékossággal élők világát és erősíteni egymás elfogadását. Kiállításunk célja, hogy a pekingi Paralimpia időszakában izgalmas ismeretbővítő eszközök segítségével megfogható élménnyé tegyük a többségi társadalom számára a fogyatékossággal élők történelmét, kultúrtörténetét és hétköznapjait.

A Paralel kiállítás nem pusztán megrázó üzeneteket tartalmazó köztéri látványosság, hanem különleges lehetőség arra, hogy a fogyatékossággal élők csoportjai bizonyítsák, rendkívül erősek mind testileg, mind szellemileg: előttük NINCS AKADÁLY.

A Paralel kiállítás célja a mentális AKADÁLYMENTESÍTÉS: áthidalni a fogyatékossággal élők és az ép társadalom között húzódó szakadékot és meghaladni a számtalan előítéletet.

A 250 négyzetméteren megvalósuló különleges installációs rendszer nappal és díszkivilágítás mellett egészen éjfélig várja majd először a Vajdahunyad Vára mellett, majd a belvárosi Szabadság téren a látogatókat.

A Paralel kiállítás tematikailag nem arra koncentrál, hogy milyen problémák és hiányosságok vannak a fogyatékkal élők társadalmában, hanem arra, mire képesek, miben emelkednek ki AKADÁLYTALANUL nemcsak a fogyatékkal élők, hanem az épek társadalmából is.

A Paralel vándorkiállítás három nagy képi kifejezettel bizonyítja, hogy a fogyatékossággal élők a világtörténelemben mindig is hozzájárultak az emberi társadalom kiemelkedő civilizatorikus teljesítményeihez:

– A „Beethoventől Rooseveltig” című illusztratív tablósor megmutatja, hogy világszerte híres emberek – művészek, tudósok, politikusok – fogyatékosságuk ellenére, hogyan járultak hozzá civilizációnk értékeihez.

– A „Párhuzamosok találkoznak” című tematika Kincses Károly fotótörténész és kurátor által összeállított képsora az utóbbi 25 -30 év fogyatékossággal kapcsolatos művész – és riportfotóiból válogatott.

– A „Görbe tükör” című kiállítási sziget pedig az esélyegyenlőség és sokszínűség témaköréből merítve 25 vizuálisan és üzeneteiben izgalmas európai plakáttervet mutat be.

 

Városliget, Vajdahunyad Vára melletti rét: Szeptember 14-27.

Belváros, Szabadság tér: Szeptember 28 – Október 12.

A kiállítás megtekintése ingyenes.

Részletes koncepció és program: www.torokfurdo.org honlapon

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top