Aktuális

Mosolygó kukásautók

Hamarosan gyerekrajzokkal díszített kukásautók járnak a fővárosban.

Több mint 400 pályamű érkezett a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. által kiírt gyermekrajzpályázatra, aminek a célja a környezettudatos életforma megismertetése és népszerűsítése volt. A budapestiek október-november folyamán a három legjobbnak ítélt alkotást az utcán is megcsodálhatják, hiszen a különdíjasok rajzai egy hónapon keresztül díszítenek majd egy-egy kukásautót.

Hulladékgyűjtést, köztisztasági feladatokat, útkarbantartást ábrázoló rajzokkal nevezhettek az 5-10 éves gyerekek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Alkotói pályázatára. A főváros tisztaságának megőrzésére irányuló tájékoztató és oktató sorozat első lépéseként meghirdetett akció célja, hogy a köztisztasági szolgáltatásokat és az azokat segítő célgépeket (amilyen például a kukásautó) emberközelivé tegye és felhívja a gyerekek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.

 

A zsűrit Bartos Erika grafikus művész, író, Debre Krisztina riporter és Rékasi Károly színművész képviseli. Mindannyian örömmel vállalták, hogy részt vesznek az FKF kezdeményezésében, hiszen bíznak benne, hogy a környezet védelme nemsokára Magyarországon is divattá válik. Gyermekes szülőkként pedig különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerkedjenek a környezettudatos szemléletmóddal.

 

– Megható volt látni, milyen sokat dolgoztak a gyerekek. Sok elgondolkodtató, ötletgazdag alkotás érkezett a zsűrihez. A legtöbb rajzon a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos témák jelennek meg, megszemélyesítve a kukásautót, hol boldogan, hol szomorúan- mondta Bartos Erika.

 

A zsűri közel 400 rajzból választotta ki az 50 díjazott alkotást, és azt a három különdíjas rajzot, amelyek egy-egy kukásautót ékesítenek majd október-november folyamán.

 

– Rendkívül fontos számunkra és az egész társadalom számára, hogy a gyermekek a környezettudatos életformát már kiskorukban megismerjék, megkedveljék, és a környezet védelmét, mint alapvető ismeretanyagot sajátítsák el. Csak így biztosítható, hogy szűkebb és tágabb környezetünk is kellemes, élhető és biztonságos marad még sok generáción át – mondta Bielek Péter, az FKF vezérigazgatója.

 

A több mint 110 éves múltra visszatekintő vállalat a társadalmi felelősségvállalás keretében a szemléletformálást, a környezettudatos életforma megismertetését tűzte ki célul.. A pályázat teljesítette ezen rendeltetését, hiszen az alkotás során a gyerekek játszva ismerkedhettek meg azokkal az egyszerű tennivalókkal, amelyek a környezetvédő magatartás alapjait képezik. A rajzpályázat nemcsak a kicsiknek, hanem közvetve a felnőtteknek is szólt, hiszen többek között a szülők felelőssége a gyerekek környezettudatos magatartásának kialakítása.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top