Aktuális

Az Európai Erdők Hete

Három kiemelt magyarországi helyszínnel kapcsolódunk a nagyszabású európai programhoz.

A klímaváltozásnak egyre több jelét tapasztalhatjuk Magyarországon is. Jelenlegi ismereteink szerint a folyamat elsődleges kiváltó oka az emberi tevékenység során légkörbe jutó üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid feldúsulása a légkörben.
A globális felmelegedés elleni küzdelem egyik leghatásosabb fegyvere az erdőtelepítés, mivel az erdők növekedésük során folyamatosan csökkentik a felmelegedést kiváltó légköri szén-dioxid koncentrációját.

Az Európai Erdők Hete olyan nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az erdők társadalmi hasznosságára, kiemelten az éghajlatváltozás mérséklésében betöltött szerepére és az erdésztársadalom munkájára.

Az FVM Természeti Erőforrás Főosztálya a hazai erdőgazdaságokkal és számos hazai civilszervezettel összefogott, hogy a hazai keretek között már évek óta megtartott rendezvénysorozatot ebben az évben minden eddiginél összehangoltabban, az európai folyamathoz csatlakozva rendezzék meg.

Az idén három helyszínen lesznek központi rendezvények, így Pécsett, Nyíregyházán és Budapesten, illetve országszerte az állami erdőgazdaságok, erdei iskolák szervezésében színes programok megtartására kerül sor.

Az Európai Erdők Hete 2008. október 20–24. közötti eseménysorában lesznek konferenciák, erdészetpolitikai fórumok, a nyilvánosság bevonását célzó események (gyermek- és családi programok), séták és gyalogtúrák a természetben, kiállítások, szimbolikus jellegű események, mint például faültetés.

Mindezek az események és élményt adó gyerekprogramjaink reményeink szerint sok ezer gyermeknek és szüleiknek hoznak új ismereteket, vidámságot, amelyek mind egy-egy apró lépést jelentenek az emberek és az erdő kapcsolatának erősítésében.

Az Európai Erdők Hete szervezésében együttműködik az Európai Bizottság, a FAO, a UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) és az Európai Erdők Védelméért Miniszteri Konferencia.

Az eseménysorozathoz fotó- és gyermekrajzpályázat is kapcsolódik.

Bővebb információ a részletes programokról, valamint a pályázatok feltételeiről »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top