Aktuális

Babahordozó Hét

A világ számos országában rendezik meg november 12. és 18. között a Nemzetközi Babahordozó Hetet. A MAMAMI internetes közössége színes programsorozattal csatlakozik a kezdeményezéshez.

A hordozás a kisbaba és kisgyerek szállításának praktikus módja, sokaknak életformájává is vált. Megkönnyíti a babára való ráhangolódást, erősíti a kötődést, felébreszti az ösztönöket. Ez az örömteli közelség kielégíti a gyermek elemi igényét, hogy változatos ingerek érjék a szülő testének védelmében. Az anyának szabad a két keze, végezheti napi teendőit, és közben a babának sem kell lemondania a testközelségről. A jól megválasztott, helyesen használt hordozóeszköz harmóniában van a kisbaba anatómiai adottságaival. A szülővel való együttmozgás segíti a csecsemő egyensúlyérzékének és mozgásának fejlődését.

 

A Babahordozó Hét magyar szervezői sokat köszönhetnek a hordozásnak, ezért élményszerűen szeretnék megmutatni, hogy:

• a hordozás mennyire megkönnyíti az életet,
• mennyi örömöt lel a testközelségben baba és szülő egyaránt,
• milyen szabadság rejlik a babázás hónapjaiban,
• nem csak az anyák hordoznak,
• a hordozókendőn kívül is vannak szemgyönyörködtető, könnyen megköthető, egyszerű, akár otthon is elkészíthető hordozóeszközök!

Ma már Magyarországon is a babakelengye része a hordozókendő, de sokan
nem tudják, hogyan kössék meg. A Babahordozó Hét programjain gyakorlott szakértők pontos információkkal, tanácsadással segítik őket.

A rendezvények helyszíne a budapesti Tranzit Art Café (a Kosztolányi Dezső térnél, az Ulászló-Bukarest utca sarkán).

A programról:

November 12-én, a hét nyitásaként hordozó szülők villámcsődületet (flash mob-ot) tartanak a budapesti metróban, és egy köztéri szoborra játék babával hordozókendőt kötnek.

• A hetet dr. Ranschburg Jenő nyitja meg november 13-án 16:00 órakor a
Tranzitban. A megnyitó után hordozós divatbemutató lesz.

November 13. és 18. között minden délután 16:00 órától meghívott szakemberekkel
beszélgetünk a hordozáshoz kapcsolódó témákról, például a kötődő nevelésről, a
szoptatásról, a környezettudatos életmódról. A beszélgetések előtt és után tapasztalt hordozók segítik a kezdőket.

•Az egész héten látható fotókiállítás bemutatja a babahordozás sokszínű világát.

November 18-án a Babahordozó Hét zárásaként szakemberek (pl. gyermekpszichológus, hordozási szakértő) beszélgetnek a csecsemők valódi igényeiről.

 

A Babahordozó Hét civil, nonprofit kezdeményezés. A helyszín füstmentes és gyermekbarát: pelenkázóhelyiség van, és játszósarok is várja a kicsiket. Rendezvényeink ingyenesek.

 

A szervezők:

• A Babywearing Internationalt 2007-ben alapították azzal a céllal, hogy magát a hordozást népszerűsítse, általánosan elfogadottá tegye. A világszerte működő helyi babahordozó csoportok központi támogató szervezete, oktatással és más jellegű támogató tevékenységgel segíti őket. http://babywearinginternational.org/

• A The Babywearert 2003-ban az ausztrál Jennifer Norton és Denby Angus alapították. A független babahordozó honlap cikkekkel, az egyes hordozóeszközök bemutatásával, fotógalériával segíti az érdeklődőket, akik a portálon működő fórumban a babahordozással kapcsolatos kérdéseiket is megbeszélhetik. http://www.thebabywearer.com

• A Mamami 2008. áprilisában azzal a céllal jött létre, hogy a klasszikus baba-mama témák természetközeli megoldásainak teret adjon, azok fóruma legyen. Cikkekkel segíti a tájékozódást, fórum funkciója pedig lehetőséget nyújt többek között a babavárással, szüléssel, kötődő neveléssel, babahordozással, mosható pelenkázással, szoptatással kapcsolatos kérdések megbeszélésére, tapasztalatcserére. http://www.mamami.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top