Aktuális

Jóban Rosszban: az örökös ezüstérmes

Sorban rugdossák ki az örökös második magyar napi sorozat főszereplőit – írjunk gyorsan róla, mielőtt az egész műsor megszűnik!

Két dolgot fontos az elején leszögezni. Egyrészt, a TV2 szappanoperája értelmezhetetlen a Barátok közt nélkül. Az RTL monumentális és máig profitáló vállalkozásának próbált utánaeredni a Jóban Rosszban, arra reflektálva, azt másolva indult el a TV2-n a Csillagvirág Klinika édes-bús hétköznapjainak története.

Másrészt pedig a sorozat címét a magyar nyelv szabályai szerint így kellene írni: Jóban-rosszban. De ez nem olyan fontos.

Jóban Rosszban: az örökös ezüstérmes

 

Négy évvel ezelőtt persze nemcsak a Barátok közt lebegett az alkotók szeme előtt – nyilván az volt a közvetlen ok és aktuális előkép, de az alapkoncepcióban visszaköszönt a Klinika, a Szomszédok, illetve az akkoriban fénykorukat élő modern kórházsorozatok is. Őszes doktor úr, jó svádájú fiatal doki, szexi nővérke (akinek az utóbbi jellemzője bőségesen és lényegre törő módon dokumentált, Kovinak hála).

A bevezető promóció, ennyi idő után valljuk be, gyalázatos volt. Óriásplakátokkal kezdődött, ahol a sorozat leendő szereplői pózoltak – majd pár nap múlva álfirkák jelentek meg a képeken. Rossz, lapos szóviccek, sosemvolt beszólások kerültek a plakátokra, és ez már valami nagyon rosszat vetített előre.

Aztán jöttek az álhírek. Pfuj. Az egyik nap megírja a Blikk, hogy Leonardo DiCaprio titokban Budapesten járt, szemcsés állesifotón valami pisze fiatalember – majd másnap álőszinte szabadkozással igazítanak helyre, miszerint nem Leo volt, hanem Lengyel Tamás, a TV2 most induló sorozatának főszereplője, jaj, nagyon sajnáljuk. Persze. Aztán meg arról ad hírt az újság, hogy borzasztóan kínos és pikáns fotók „kerültek ki” a TV2 most induló sorozatának forgatásáról, jaj, nagyon kínos, jaj. Le is közlik a fotókat, csak hogy mi is érezzük, mennyire kínos és pikáns… mely fotókon egy nő fedetlen válla látható. Hát… itt az idő, hogy felülvizsgáljam az erkölcseimet, nekem ugyanis ennél még az Iwiwen is pikánsabb fotóim vannak.

Jóban Rosszban: az örökös ezüstérmes

Aztán beindult a csodafegyver. Robbanás, szemműtét, amnézia, megcsalás – minden, ami az ilyesmihez szükséges. Csak épp nem működik: nincs kitalálva, megírva, nem reflektál a világra, és nem is alakítja azt. Berényi Miklóst mindenki ismeri – de mond az a név bárkinek is bármit, hogy Pongrácz doktor? Ugyanezt az eredményt hozná egy Barta Zsolt vs. Várnagy Előd meccs: míg Rékasi Károly egy időben komoly divatdiktátora volt a középmaffiózóknak, Damu Roland legfeljebb a családon belüli erőszak elleni kampány kapcsán került szóba.

A Jóban Rosszban szereplőit ugyanis nem sikerült „kiszervezni”, nem jutnak a sorozat keretein kívülre. Itt is érdemes a Barátok közt szereplőivel mérni: Csifó Dorina egy komplett tinilány-generáció számára volt igazodási pont haj- és kiegészítőügyben, de vidéki fodrászok sokat tudnának mesélni arról is, hogy esküvőkre hány olyan megrendelés érkezik, miszerint „olyan kontyot, mint Nórának”. Szorcsik Vikit azonban senki nem másolja. Hoffer Misi figurája örökre beleragadt a kollektív tudatba – játszhatta volna Előd Álmos is (szinkronizál ő különb melegeket is), javarészt nem a színészeken múlik, hogy a Jóban Rosszban legfeljebb a második helyre jó.

Jóban Rosszban: az örökös ezüstérmes

 

Nem hiszem, hogy kockázatos dolog azt jósolni: ennek a sorozatnak nem sok van hátra. Persze nem lehet rögtön bezárni a boltot, egyrészt ott a marha drága díszlet, próbáljunk minél többet visszahozni az árából takarékos üzemmódban (azaz a drágább, de nélkülözhető színészeket kirúgva). Másrészt meg ott a kérdés: oké, de mi legyen a helyén?

Ha okos a TV2, akkor a Jóban Rosszban után nem azt fogja lesni, hogy mitől sikeres az RTL, hogy mit lehet onnan lenyúlni, hanem felismeri, hogy eddig mindig csak azzal tudott nyerni, amit nem a konkurensről lesett (pl. a Megasztár). Úgyhogy ha lefut a Csillagvirág Klinika, kivételesen próbáljanak meg egyediek lenni… vagy vegyenek jóféle amerikai sorozatokat, én azokkal is nagyon boldog leszek.

Sorozat.lap.hu »
Tv.lap.hu »
Film.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top