Aktuális

Mr és Mrs

Új esti programom van: "Sztárpár-show"-t háttértévézek a Tények után. Nem is rossz.

A TV2 szokás szerint hibás helyesírással, különösebb innováció nélkül emelte be az új, napi vetélkedőjét a híradó utánra – őszintén szólva, rosszabbra számítottam. Maga a formátum ugyanis a magyar kereskedelmi televíziók hőskorát idézi, paravánnal, „Ámor földi helytartóival” és ostobácska kérdésekkel. Két elem teszi mégis működőképessé a műsort: Tilla, valamint az érdekesebb (őszintébb, emberibb) celebek.

Mr és Mrs Az előbbi kétségkívül a TV2 legnagyobb találmánya, az egyik leszerethetőbb, legmarkánsabb tévés arc, egy infantilis Mick Jagger, akinek szinte bármi jól áll. Nem véletlen, hogy nem igazán bukott még műsora. Neki elhiszed, hogy őszintén nevet (rakjuk emellé a Vágó István-féle „ahhhhahhhhahhha” kacajt, amelyet akkor hallhatunk, amikor a vele szemben ülő játékos vicceset próbál mondani). Till Attila a szó legjobb értelmében laza, láthatóan nem aggódja túl magát, és mégsem lesz idegesítő vagy Csiszár Jenő-sen pongyola. Emellett pedig vérprofi, a Big Brothertől a Megasztáron át az ötödikesek részvételével készült vetélkedőig már sokszor rántotta ki a sárból a meg-megbicsakló műsorokat.

És persze most is van összehasonlítási alapunk: a sokszor darabos, rossz ütemérzékű Liptai Claudia ugyanis rendszeresen bemutatja azt is, hogyan nem szabad műsort vezetni. Szegényt emellett a sminkes és az öltöztető is rendszeresen elszúrja: hol a Star Trek egyik főgonoszának sminkelik, hol rendszerváltás előtti keletnémet pornófilmek dekoltázsbajnokának öltöztetik. Pedig neki is lenne helye a képernyőn: ahogy a káromkodó Paudits Bélát a Mokkában annak idején szenzációsan visszagyömöszölte, az mélyebb képességekre utal – egész egyszerűen nem ez az a műfaj, ahol az ő stílusára szükség lenne.

A műsor másik erőssége pedig ugyanabból ered, mint a Hal a tortán felívelő korszakának sikere: az irányított szituációk helyett spontán(nak tűnő) helyzetekben emberként reagálhatnak a celebek, olyan dolgokat is megtudhatunk róluk, amelyek nem szoktak kiderülni a menedzser által szövegezett sajtóközleményekből.

Az például milyen, hogy Nagy Ferót, a nemzet szupermacsó csótányát otthon a felesége Fercinek szólítja? Hm? Vagy hogy igen, magát Béres Alexandrát is zavarja, hogy széles a háta – sőt mint minden hétköznapi nő, ő is fel tudja sorolni tokától bokáig, hogy mennyi „csúnya” testrésze van szerinte… Mindez pedig még akkor is össze tud jönni, ha a feltett kvízkérdésekből jól látható, hogy nagyon is komoly kikérdezés és egyeztetés után faggatóznak „spontán” a műsorvezetők az adott sztárpár titkairól. Nekem ugyanis akkor is tetszik, hogy végre hús-vér embereket látok, nem csinált helyzetekkel, nem a kamera kedvéért kitalált történetekkel traktálnak.

Mr és Mrs

 

Nyilván egyébként nincs annyi ebben az ötletben, hogy maga a műsor olyan masszívan meg tudjon ragadni a képernyőn, mint – mondjuk – egy milliomos vetélkedő vagy pláne egy szappanopera. Eleinte itt is, mint a sztár-főzősműsorokban, dúskálunk a celebekben, sokuk most először mutatja be a párját a nyilvánosság előtt – de hamar elfogynak a friss, szimpatikus arcok. Béres Alexandra és a férje aranyosak. Ganxsta Zoli egyedi, vicces. De Korda Gyuri és Klárikája már lerágott csont, Hajdú Péter és Sarka Kata meg eleve minden mozdulatáról sajtótájékoztatót tart… nem sokáig lesz ez a műsor sem izgalmas. Kis ország, kis sztárvilág.

Ja, és még egy fontos dolog: ez a műsor este hétkor van, jó eséllyel még a gyerekek is ott ülnek a tévé előtt. Talán érdemes lenne azt meggondolni, hogy a „milyen volt a nászéjszaka?” típusú kérdésektől szabaduljunk. Eleve kinek mi köze hozzá, ízléstelen intimpistáskodás, másfelől pedig ennek hiányában a Mr és Mrs lehetne egy olyan műsor, amelyet az egész család nyugodtan nézhetne – márpedig a TV2-nek a nézettségi versenyben az az egyetlen esélye, ha visszatalál a családi műsorokhoz. Attól volt nagy a Megasztár is, hogy a legkisebbek is odafértek elé, itt is ez lenne a helyes.

Mr és Mrs

 

Tillának meg végre szabad kezet kellene kapnia, és adni neki heti egy órát, amelyet ő pakolhat tele: jó eséllyel kultúra, vicces dolgok és a kereskedelmi tévében ritkán megtárgyalt témák kerülnének elő, ami egyszerre tenne jót a TV2-nek, a tévénézőknek, és a műsorvezetőnek is. Hajrá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top