Szex

Alattomosan támad a májrákot is okozó hepatitis B vírus!

A világon minden harmadik embernek volt már hepatitis B vírusfertőzése. A betegek 10%-nál a fertőzés krónikussá válik, és ezek egy részénél májrákhoz illetve halálhoz is vezethet. A hepatitis B vírus rendkívül könnyen, többféle módon fertőzhet, így senki sincs biztonságban.

A világon 2 milliárd hepatitis B fertőzött él: Magyarországon közel százan fertőződnek meg évente , és a lakosság körülbelül 1%-a ( 100 000 ember) krónikus vírushordozó, annak ellenére, hogy ez a rendkívül veszélyes, esetenként halált is okozó betegség már védőoltással megelőzhető.

Alattomosan támad a májrákot is okozó hepatitis B vírus!Összehasonlításképpen elmondható, hogy míg a HIV vírussal 40 millió ember fertőzött a világon, addig a hepatitis B-vel közel tízszer annyian. A teljes ázsiai régióra (Japán, Ausztrália és Új-Zéland kivételével) igaz, hogy az ott élők 70-90%-a még a negyvenéves kor betöltése előtt megfertőződik hepatitis B-vel. Ugyanez a fertőzöttségi arányszám Európa, Észak-Amerika, Ausztrália esetében 2-20% között van. A fejlett országokba a vírus elsősorban a bevándorlók, és az utazók közvetítésével kerül be. Európában a fertőzést annak ellenére nem sikerült eddig teljes mértékben megszüntetni, hogy több uniós országban is kötelező a hepatitis B elleni védőoltás. Európában évente egymillió ember fertőződik meg újonnan a betegséggel és jelenleg mintegy 14 millió krónikus hepatitis B fertőzött él az öreg kontinensen. A hepatitis B betegség megelőzésének fontosságát felismerve, itthon már évek óta kötelezően oltják hepatitis B ellen a 14 éves korosztályt. Emiatt a 14-24 évesek védettek a kórokozó ellen, ugyanakkor a legnagyobb veszélynek kitett 25-50 év közötti lakosság többsége védtelen a veszélyes betegséggel szemben.

Alattomosan támad a májrákot is okozó hepatitis B vírus!A hepatitis B fertőzés testváladékok, vér útján terjed: a fertőzés közvetítője lehet egy véletlen karcolás, sérülés, akupunktúrás kezelés, egyéb tűszúrás, de akár piercing vagy tetoválás is. A vírus ezen kívül szexuális úton is terjed, de közvetítheti egy fertőzött ember fogkeféje, borotvája, ollója, egyéb használati tárgya.

A terhes kismama minden esetben továbbadja születendő gyermekének a vírust. A legtöbb emberben az a tévhit él, hogy a hepatitis B fertőzés kizárólag szexuális úton terjed, így nem tartják fontosnak a védekezést. 

 
Alattomosan támad a májrákot is okozó hepatitis B vírus!Azonban érdemes tudni, hogy a betegek 20-30 százalékánál egyáltalán nem tudják megállapítani, hogy miként fertőződtek meg a vírussal.  Akár egy lényegtelennek tűnő karcolás vagy kisebb sérülés is lehet a vírusközvetítő és ha a szánkban sérülés található, akkor egy pohárral is átkerülhet a vírus a szervezetünkbe. A betegség ellen tehát elővigyázatos magatartással nem lehet védekezni. Az oltás csak a 14 évesek számára kötelező, és nekik is csak az elmúlt években, így a 25-50 év közötti felnőtt korosztály nagy része védtelen. A betegség egyre nagyobb körben való terjedése miatt ezért minden magyar felnőttnek ajánlott, hogy felvegye a hepatitis B elleni védőoltást. A három oltásból álló teljes oltási sor felvételével egész életre szóló védettség szerezhető.

Honlapunkon még több információt olvashatsz

Társadalmi célú hirdetés


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top