Aktuális

Mi bajunk az autópálya-matricával?

Pár hete ketten is vettünk autópálya-matricát ugyanarra a tesztautóra, ami persze utólag derült ki. A rendszer szó nélkül benyelte a pénzt, mi meg tejeltünk, duplán. A sztrádákkal más bajunk is van. Morogjunk együtt, az illetékes válaszol!

Pécs, Budapest: ki sincsenek írva

Nemrég Pécsre kirándultunk a Laguna Coupéval a 6-os úton, mert a fizetős autópálya az út felét sem fedi le. Ha pár héttel korábban nem jártunk volna Szaporcán disznót vágni, erősen elbizonytalanodom: lehet, hogy Ercsibe, Rácalmásra és mindenhova másfelé eljutunk, csak Pécsre nem?

Az útjelzőtáblákon a baranyai megyeszékhelyet (és visszafelé a fővárost) következetesen csak a fizetős autópályán jelezte elérhetőnek a tábla a körforgalmakban, a hatoson autózóknak csak kisebb településeket ígért.

Nem a pénz miatt

Ne csak úgy a levegőbe panaszkodjunk, viselkedjünk újságíróként – kéri rendszeresen főszerkesztőnk, ezért utánanéztem, ki és milyen sanda szándékkel irányítja autópályára a gyanútlan utazót. A táblák kihelyezése az út kezelőjének feladata. A Magyar Közútnál nem tagadják a terelést, de nem az a céljuk, hogy csilingeljen az állami kassza.

“A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen harmincezer kilométernyi állami úthálózatot kezel, benne a hatos főutat. Az M6-os sztráda az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt. kezelésében van, cégünknek tehát nincs érdekeltsége az autópályadíj-bevételek növelésében” – válaszolta felvetésünkre Légrádi Veronika.

 

A kamionoknak szól

A társaság szóvivője hozzátette, hogy a 6-os út mellett lakók életminőségét és biztonságát kívánja növelni a közlekedési tárca a tranzitforgalom autópályára terelésével. A táblázást is ennek megfelelően végzik az országos közúthálózaton.

A motiváció tehát nem az autósok lehúzása, hanem megóvni a félálomban haladó kamionos zombiktól a buszmegállók népét. Akkor viszont elvárnánk, hogy a Pécs vagy Budapest felé egyetlenként feltüntetett út felé kanyarodva mindenütt lehessen matricát venni. Különben a helyismeret nélküli utazók – személyautóra és 15 napon belüli befizetéssel – 15 300 forintos büntetést kapnak.

Kettő lett. Maradhat?

Az autópályákkal kapcsolatban más morognivalónk is van. Például miért nem lehet lekérni telefonon vagy megnézni az interneten, van-e érvényes matrica az autón? Így apu és anyu, a családon belüli kommunikáció bajnokai nem vennének rá néha fölöslegesen még egyet.

 

Érdekel hogyan kaptuk vissza a második árát? Kattints

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top