nlc.hu
Aktuális
Zebrák a zebrán

Zebrák a zebrán

Az általános és középiskolákban dekorált állatok kedvesen, de félreérthetetlenül figyelmeztetik az autósokat arra, hogy engedjék át a zebrán a gyalogosokat. Mibe telne megállni nekik?

A gyalogosok védelmében

Zebrák a zebránTavaly ősszel cserbenhagyásos gázolás történt az Alkotás út-Csörsz utca kereszteződésében, Budapesten. Az ittas sofőr egy zöldnél átkelő kisfiút ütött el, aki életveszélyesen megsérült.

A tragédia után Pokorni Zoltán kerületi polgármester leült a XII. kerületben működő három nagy reklámcég (ACG.HEY, Young and Rubicam, Well) vezetőivel, hogy kitaláljanak valamit a gyalogosokat védő közlekedési szabályok érvényesítésére.

Nem tocsog a vértől

Egy előzetes felmérés alapján a sokkoló kampánynál többet ígért a téma vérmentes megközelítése. A barátságosra faragott Zebrafest ennek az eredménye: nem koppint az orrunkra és nem riaszt kifacsarodott áldozatokkal. A jóérzésre próbál hatni, ha már az autósok jelentős része fütyül a KRESZ előírásaira és nem engedi át a járda peremén topogó gyalogosokat.

A kampány főszereplői műanyag zebrák, amelyek az iskolák közelében lévő gyalogátkelőhelyek védelmét szolgálják. Az adott intézményben befestett állatok arra figyelmeztetik az autósokat, hogy a zebra a gyalogosoké, engedjék át őket.

Iskolánként eltérő festés

Zebrák a zebránA kerület önkormányzati és magánfenntartású iskolái örömmel éltek a lehetőséggel. Még márciusban lezajlottak az intézményen belüli rajzpályázatok, helyenként akár 300 pályaművel.

A tervek közül minden közösség kiválasztotta az ő zebrájukra szánt dekorációt. Az állatok feje és nyaka egységesen fekete-fehér csíkos, a többi részüket azonban szabadon lehetett kipingálni. A festéket természetesen nem oldja az eső és nem jelent veszélyt a dekoráló gyermekekre.

Egy nap, egy zebra

A zebrák elkészítésében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ( MOME) munkatársai működtek közre. A megbízás egy aranyos, majdnem életnagyságú állatra szólt, amelynek tervei az ügynökségektől származtak. A kreatív alapján először egy kis makett született, amelyet az önkormányzat jóváhagyott.

Patások Vácról

Ezt követően egy életnagyságú modell készült az öntőformához, majd a zebrákat műgyantából kiöntötte egy alvállalkozó – mondta Bakos Maxim, a MOME Line projektiroda vezetője. A váci cég a száradással együtt naponta egy-egy zebrával készült el. Minden zebra vízzel megtölthető talapzaton áll, hogy fel ne boruljon a széltől, de a biztonság kedvéért csavarok is rögzítik őket az aszfalthoz. Tartva a vandáloktól, a szobrokat bevonat védi a festékszóróktól.


Kiváncsi vagy mennyi pénzbe került a zebrafest? Kattints ide, és eláruljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top