Aktuális

Számon kértük Joshi Bharatot: Sorselemzőből showman?

Sorselemzőként ismertük meg jó néhány évvel ezelőtt, majd showmanként tűnt fel a kereskedelmi televízióban. Számtalan támadás éri, mondván, kihasználja a hozzá fordulók nyomorát a saját népszerűsége növelésére. Joshi Bharat szerint azonban semmi más nem számít, csak hogy a saját lelkiismeretünk tiszta-e.

Sorselemzőből showman? – egy számonkérős interjú Joshi BharattalJoshi Bharat egyik napról a másikra megváltoztatta az életünket – ismétli egymás után többször Tünde, a négyéves Gergő édesanyja, és közben a fiát nézi, akiről ránézésre meg nem mondanám, hogy pár hónapja még halálos beteg volt. A kisfiúnál tavaly ősszel mellékvese-daganatot diagnosztizáltak, azóta kilenc kemoterápián és egy őssejtkezelésen esett át.

– A férjem elvesztette a munkáját, Gergő mellett még négy gyerekünk van, már ott tartottunk, hogy el kell árverezni a házat a fejünk felől. A családunk és a falu is elfordult tőlünk, senki nem hitte el, hogy Gergő nagyon beteg. A műsor után viszont annyi segítséget kaptunk vadidegen emberektől, hogy fel tudtunk húzni még három szobát, és a kezelések hatására Gergőnek mára jók a leletei.

– Amikor először találkoztam Gergővel, csak a szeme látszott ki, maszk takarta az arcát – idézi fel a tavaly novemberi találkozót a mára showmanné előlépett indiai sorselemző. – Nehéz leírni az élményt, milyen volt aztán először gyógyultan látni őt, mint igazi, eleven kisgyereket. Egy gyerek betegsége akkor is megrázó, ha a család és a közösség mellettünk áll, de Tündééknél nem ez volt a helyzet. Ha semmi másért nem, már csak Gergő miatt is megérte, hogy a Joshi Bharat című műsor elindult.

Született indiaiként biztosan tisztában van vele, milyen feladattal született a Földre ebben az inkarnációban. Ez a műsor most közelebb viszi hozzá?

– Nem gondolom, hogy az embernek bármilyen technikát igénybe kellene vennie ahhoz, hogy megállapítsa az életfeladatát. A dolgok ennél egyszerűbben működnek. Abban a pillanatban, amint tudatossá válok, kezdek valaminek megfelelni, pedig a valódi fejlődés nem abból fakad, hogy törleszteni akarok az előző életemben elkövetett bűneimért. Nem kell tudnom előre, hogy ezer métert kell úsznom, elég, ha minden pillanatban igyekszem megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyekkel nap mint nap szembe találom magam.

Mit gondol, mi a nyugati világ legnagyobb rákfenéje?

– A logika. Ha egyszer bedobtak minket a medencébe, nincs mese, úszni kell. Az életben ezek az ezer méterek olyanok, mint a délibáb: mire odaérünk, már el is tűnt, és ott a következő. Nem szabad gondolkodni, csinálni kell.

De mindig érzi, hogy jó irányban úszik?

– Ezt intelligenciával nem lehet alátámasztani, csak az intuíció segíthet. A logika túl vaskos és durva, az intuíció finom. Nagy csend kell hozzá, hogy az ember meghallja. Az intuícióját senkinek sem kell tudatosan fejleszteni. Mindössze annyit kell tenni, hogy a logikát csökkentjük. Néha-néha ki kell próbálni. Én úgy tanultam meg, hogy mondjuk elindultam valakihez, akiről nem tudtam pontosan, hol lakik, mert a címét otthon felejtettem, és ahelyett, hogy felhívtam volna telefonon, hogy megkérdezzem, a megérzéseim alapján mentem előre, fordultam jobbra vagy balra, amikor úgy éreztem. Amikor megálltam valahol, és felhívtam, kiderült, hogy abban az utcában lakik. De ha holnaptól elkezdem tudatosan otthon hagyni a címet és a GPS-t, akkor nem fog működni. Kihasználni nem lehet, de ha szükség van rá, működik.

Hogyan éli meg a támadásokat, amelyeket a műsor miatt kell most hárítania? Mit gondol, mi az az indulat, ami ön felé irányul?

– Nem tudom, mi minden lehet mögötte, nekem egy dologra kell koncentrálnom: hogy az én lelkiismeretem tiszta-e. Hozzám bárki eljöhet, mindenkihez ugyanazzal a szándékkal, ugyanazzal a nyitott szívvel és ugyanazt az eszköztárat használva közeledem.

Az egyszerű segítő szándék nem változik meg attól, ha kitesszük az ablakba?

– Miért változna meg? Mit gondol, piramisok miért vannak? Miért van kínai nagy fal? Miért vannak festmények? Miért születtek eposzok?

Sorselemzőből showman? – egy számonkérős interjú Joshi BharattalArra gondol, hogy a televízió a modern kori történetmesélés eszköze, és a történetmesélés önmagában gyógyítani tud?

– Teljesen mindegy, hogy valaki hogy néz ki, milyen szépen beszél, és milyen iskolái vannak. Előfordulhat, hogy az adott pillanatban nem is érti meg, amit mondok, a gondolat magja akkor is ott lesz benne. Számtalan olyan levelet kapok, hogy családok, szerelmesek, házaspárok megoldották a saját életüket, mert egy gondolat, amit tőlem hallottak, megfogant bennük. Szülők és gyerekek békültek ki egymással anélkül, hogy idejöttek volna, mert hasonló szituációban kaptak egy impulzust a megoldáshoz.

A karkötőjén a két elefánt Ganésha, az elefántfejű hindu isten?

– A buddhizmusban az elefántnak fontos szerepe van. Aki Buddhának született, előző életében elefántként élt. Van egy történet, miszerint az erdőben nagy tűz ütött ki, az állatok menekültek, a kisnyuszi pedig éppen az elefánt felemelt lába alatt állt meg pihenni. A tűz közeledett, a nyuszi az utolsó pillanatban elmenekült, az elefánt pedig ott égett, mert nem merte letenni a lábát, nehogy a nyuszi agyontapossa. Tudom, a logikusan gondolkodók erre azt mondják, az elefánt egyszerűen hülye volt.

Az elefánttal azonosul?

– Ki tudja, lehet, hogy a nyuszi vagyok. Csak arra válaszoltam, miért két elefántfej van a karkötőmön.

Ha a saját életével kapcsolatban bizonytalanodik el, használ valamilyen segédeszközt?

Joshi Bharat válaszát és az interjú második felét az e heti Nők Lapjában olvashatjátok…

Még több az e heti Nők Lapjából:

Mi 3-man, Ők 3-man: Nyakig a tesó-ügyben »
Tamással, sülve-főve: Ria, ria, cikória! »
Tehetségkutató műsorok – Népmesék a 3. évezredben »
Megmenteni a koraszülötteket – Milyen áron? »
Sztárséf angol módra: Jamie Oliver »
Első szerelem – az utolsó vérig »

 
Fizess elő most a Nők Lapjára! »

További kiemelt témáink a Nők Lapja június 3-án megjelenő, 23. számából:

+16 oldal extra melléklet:
Nagy nyári szerelmi horoszkóp

Itt a nyár, tombol a szerelem, Izing Klára hetekre bontott szerelmi előrejelzéssel látja el a szingliket és a párkapcsolatban élőket.

Testvér érkezik!
A Nők Lapja két kismamája, Szigeti Hajni és Szekeres P. Mónika újra babát vár. De vajon melyiküké érkezik előbb? Erre nem is olyan egyszerű a válasz…

Vágatlan változat
Kapócs Zsóka elmeséli Vig Györgynek, hogy már teljesen színésznőnek érzi magát. Csak akkor miért faggatja mindenki Kamarás Ivánról?

Végre vasárnap!
Hajdanán a vasárnap az ünneplőruhát is jelentette, nemrégiben a susogó dzsoggingok idejét, itt az ideje, hogy ismét a csinosabbik énünket mutassuk hétvégén is.

A heti szerkesztő, Grecsó Krisztián ajánlásával:
A nagy első

Apám szerint az első volt az igazi. Neki évekig az első barátnőm tetszett a legjobban, szerinte nem kellett volna vacillálnom, hanem elvenni azt a szőke, mindszenti lányt. Ha vitás kedvemben voltam, a reményre hivatkoztam, hogy egy kíváncsi férfi mindig bízik, lesz jobb. Ha földhözragadt hangulatomban talált, csak annyit feleltem, de hiszen még csak tizennégy éves voltam! Jövő heti hét témánkban olyanok mesélnek, akik mertek az első mellett maradni. Örömökről, kétségekről, a nagy elsőről lesz szó.

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!         

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top