Aktuális

Soványság vagy betegség? – Hízókúrák is léteznek

Egy olyan társadalomban, ahol a túlsúly népbetegség, nem véletlen, hogy a soványakat gyanakvással vegyes rejtett irigységgel méregetjük. Mások, az alkatilag soványak viszont lapunktól is hízókúrák közlését kérik, segítséget a gyarapodáshoz.

Soványság vagy betegség?A fejlett országokban élőknek csupán néhány százaléka számít kórosan soványnak, ami lehet alkati, de gyakrabban életmódbeli elváltozás, vagy betegség következménye. Nem ritka az időskori étvágycsökkenés és soványság sem, ilyenkor betegségek ugyanúgy állhatnak a háttérben, mint lelki okok.

Szívünk mélyén az anorexiáról – súlyos testképzavar – is azt gondoljuk, csupán egyfajta „úri huncutság”, divathóbort, miközben nincs még egy olyan pszichiátriai betegség, ahol ilyen magas, tíz százalékos lenne a halálozási arány.

Az étvágyunk szoros összefüggésben áll az életkedvünkkel és azzal, mennyire tudjuk élvezni az életet. Az evés a legalapvetőbb örömforrásaink egyike, az anorexiát pedig fordíthatjuk úgy is, mint a vágy hiányát. Az anorexiások az élet élvezetétől fosztják meg magukat.

– Már óvodásként is folyton a társaim testét vizsgáltam, és úgy találtam, vékonyabbak, mint én. Amikor leültem, igyekeztem a lábamat a szék fölött tartani, mert úgy vékonyabbnak tűntek a combjaim. Torkos voltam, de szégyelltem, ha sokat eszem, ezért suttyomban, vagy egyáltalán nem mentem vissza repetázni – meséli a tizennyolc éves Flóra, aki néhány hete életveszélyes állapotban került az intenzív osztályra.

– Az anorexiát leginkább a testképzavar tünete különbözteti meg a kóros soványságtól: az anorexiás bármilyen vékony, kövérnek látja magát – magyarázza dr. Pászthy Bea pszichiáter, klinikai osztályvezető főorvos. – Ez lelki betegség, létrejöttéhez biológiai hatások, pszichés tényezők és a társadalmi nyomás szerencsétlen együttállása szükséges. Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy létezik egy genetikailag meghatározott, úgynevezett anorexiás személyiségtípus, amelynél a teljesítménykényszer és a tökéletességre való törekvés kényszerességgel párosul.

– Ha Angelina Jolie fotóit látom, számomra olyan, mint egy tünde, aki lebeg a föld felett – mondja Flóra. – Nem nőnek, földöntúli lénynek látom. Minden anorexiás különlegesnek érzi magát, és nagyon sokáig én is ragaszkodtam hozzá, hogy ez én vagyok, ez is az én részem, s hogy az anorexia nem betegség, hanem életstílus.

dr. Pászthy Bea
dr. Pászthy Bea

– Egy anorexiás internetes oldalon szerepel az idézet: „Olyan vékony szeretnék lenni, mint egy angyal, aki ha hóba lép, a lábnyoma sem látszik” – teszi hozzá a főorvos asszony. – A mondatban ott a teljes anorexiás patológia: a légieshez, üreshez, a nem létezőhöz való vonzalom, amely nagyon közel áll a halálhoz. Az anorexiás tinédzserek öt-tíz százaléka belehal a betegségébe, az életben maradottak fele pedig felnőttként is beteg marad. A szakirodalom beszámol esetekről, amikor az anorexia középkorú nőnél jelentkezett, de véleményem szerint náluk az étel elutasítása inkább depresszióból fakad – véli.

Flóra tizenkét éves kora óta fogyókúrázik, és aktívan sportol, hogy fogyassza magát. Minden héten előre megtervezi, mit fog enni, majd fokozatosan elhagyja a szilárd táplálékot, áttér a levekre, végül ezek mennyiségét is csökkenti. Mindezt napi két-két és fél órás edzés mellett, és napi százötven-kétszáz hashajtóval.

– Flóra ragyogó tehetség, de nincs önbizalma – meséli dr. Pászthy Bea. – Kitűnő tanuló, sportoló, könyvet ír, kéttannyelvű iskolába jár, de ő ezeket nem értékeli. Egyedül arra büszke, hogy képes volt harminchat kilóra fogyni. Ezzel a fajta kemény kontrollal próbálta magát gyógyítani. Azt gondolta, ha meg tudja állni, hogy ezt sem és azt sem eszi meg, akkor mégiscsak képes ő valamire.

– Mielőtt az intenzívre kerültem, fölraktam magamról néhány fotót egy közösségi oldalra. Harminchat kilós voltam, és már káliumfeltöltéssel kezeltek. Egy volt osztálytársamtól üzenetet kaptam, hogy irigyli a fantasztikus alakom, és kérte, adjak neki tanácsot, hogy mindezt ő is elérje. Ültem döbbenten a gép előtt, mert akkor már életveszélyes stádiumban voltam, a szívem a káliumhiány következtében rosszul működött. Ez két héttel azelőtt volt, hogy az intenzív osztályra kerültem, bekékült kézzel, hallás- és látászavarral, összeomlott keringéssel.

– Flóráról egy társaságban senki meg nem mondaná, hogy súlyos pszichiátriai beteg, hogy két héttel ezelőtt még életveszélyes állapotban volt – mondja a főorvosnő. – Remekül lehet vele beszélgetni, bájos és intelligens, aki bárhol a társaság középpontja. S mert okos, tisztában van vele, ha így folytatja, belehal a betegségébe. Kezet adott rá, meg akar gyógyulni. Ezért naponta egyéni terápiára jár, hetente család- és művészetterápiára, nyáron pedig csoportterápia várja. Tehát hosszú út áll előttünk. Flóra az elmúlt két hétben gyarapodott négy kilót, de még vonzza az anorexia. Viszont óriási akaraterő van benne, hinni kell, hogy ezt képes átfordítani pozitívba – hallom a főorvostól.

Nem csupán alkati kérdés!

A soványság bizonyos mértékben alkati kérdés, de ellene és mellette egyaránt sokat tehetünk. Az alkatilag vékonyak szervezetében gyorsabban zajlanak az anyagcsere lebontó folyamatai. Ők jó étvággyal és nem keveset esznek, mégsem híznak. A kórosan gyors lebontás azonban nem csupán alkati kérdés, okozhatják fertőzések, rosszindulatú daganatok, pajzsmirigy- és mellékvese-rendellenességek, vagy a cukorbetegség is.

Ha a fogyás adott időszakhoz köthető, és valamilyen betegségre gyanakszunk, keressük föl háziorvosunkat!

Tudtad?

• Az étvágytalanság, a hirtelen bekövetkező fogyás többnyire betegség előjele vagy velejárója. E betegségek köre igencsak széles: a lisztérzékenységtől a tumorokon át a gyomorbetegségekig, anyagcserezavarokig terjedhet.

• A fejlett országok lakosainak három-öt százaléka kórosan sovány. Az alapvetően lelki eredetű testsúlyvesztés és étvágytalanság leginkább a depresszió tünete, hiszen a depressziót a vágy hiányaként lehet meghatározni.

• Szerelmi bánat, magány gyakran párosul étvágytalansággal, kóros soványsággal.

• Az a serdülő lány, aki a testsúlya tizenöt százalékát elveszti, betegnek számít.

• A nagy súlyvesztést gyakran követi elektrolit- és vízháztartási egyensúlyváltozás, ami életveszélyes állapot.

• Nem ritka az időskori étvágycsökkenés és soványság sem, ilyenkor betegségek ugyanúgy állhatnak a háttérben, mint lelki, anyagi vagy szociális problémák.

• Aki túlzottan soványnak, vagy nagyon kövérnek érzi magát, fölkeresheti a táplálkozási zavarokkal foglalkozó szakambulanciákat.

Következmények

A pszichiátriai betegségek közül az evészavarok, ezen belül az anorexia halálozási aránya a legmagasabb. A betegek egyharmadának elvesztését kardiológiai problémák okozzák. A kóros soványság már a kezdeti stádiumban is hormonális, szív- és érrendszeri elváltozásokkal járhat. Az étvágytalanság és az ebből fakadó vitamin- és nyomelemhiány miatt felborulhat a folyadék- és ion-, főként a káliumháztartás. Jellemző tünetek az izomgyengeség, izomrángás és görcsök. A káliumhiány életveszélyes szívritmuszavart okozhat. Fokozódik a fogékonyság a fertőzésekre. Az immunrendszer támadhatóbbá válik, lassabb a sebgyógyulás. Terhesség esetén nagyobb az esélye a vetélésnek, a kórosan soványak újszülöttei kisebb súllyal jönnek világra, gyakoribb a csecsemőhalál. Az általános vérszegénység, a nemi hormonok alacsony szintje, a nemi működés csökkenése, meddőség és csontritkulás lehet a kóros soványság következménye.

 

Pápai Erika: Misztikus körülmények között találkoztam a férjemmelMég több az e heti Nők Lapjából:

Pápai Erika: Misztikus körülmények között találkoztam a férjemmel »
D. Tóth Kriszta: Királylány a medencében »
Olcsón finomat »
Segítség, megbukott a gyerekem! »
Nigella Lawson felforgatta a főzőműsorok világát »
Min ne spóroljunk válság idején? »

 
Fizess elő most a Nők Lapjára! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top