Aktuális

Június 20: A menekültek Világnapja

Az európai televíziónézőkből általában együttérzést vált ki, amikor látják messzi országok üldöztetés alatt álló menekültjeit, arról azonban már sokkal kevésbé vannak ugyanezen nézők meggyőződve, hogy saját országuknak kellene védelmet ajánlania a menekültek számára.

 

 

 A legtöbben – különösen a közép-európai régióban – berzenkednek az ‘idegenek’ befogadása ellen.

Június 20: A menekültek VilágnapjaA minap a kozmetikusomnál, aki két gyermekes családanya, beszélgetés közben felvetődött a menekült-téma. Az ő első reakciója szintén ellenséges volt: miért pont ide jönnek, miért az én adómból finanszíroznak ‘idegenek’ megsegítésére szolgáló programokat és létesítményeket. Felmérések alapján a legtöbb átlagember így gondolkodik a menekültekről, és ezt nem is róhatjuk fel nekik, hiszen kevés információjuk van arról, hogy kik ezek az emberek, miért kellett elhagyniuk a hazájukat, és miért van szükségük a segítségünkre és együttérzésünkre.

Az tekintendő menekültnek, akit hazájában életveszély, kínzás, bebörtönzés vagy megaláztatás fenyeget politikai, vallási vagy faji diszkrimináció miatt.

Magyarországon a 2007-es évben összesen 3425-en folyamodtak menedékért és 169-en részesültek pozitív elbírálásban, valljuk be ez nem sok. A teljes Közép Európai régióban, ugyanebben az évben már 21375 ember kért menedékjogot, és most kapaszkodjunk meg, mindösszesen 553-an kapták meg. Egy társadalom fejlettségét nagyban mutatja empátiája az elesettekkel szemben.

Ezek az emberek egy második esélyt kérnek tőlünk, egy helyet, ahol újrakezdhetik az életüket, biztonságban, üldöztetés nélkül. Június 20. a  Menekültek Világnapja, ebből az alkalomból az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti irodája a Young & Rubicam Reklámügynökséggel együttműködve  készített egy 30 másodperces közérdekű videót TV csatornák és mozik számára, amely bemutatja a nézőknek, hogy mi várja azokat ‘otthon’, akik nem kapják meg a menekült státuszt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top