
A gibanica, ez a kívül ropogós, belül lágy lepény az egyik legjellemzőbb étel, ráadásul számtalan variációban elkészíthető, hiszen sok mindennel lehet tölteni. A tésztája speciális, de réteslapot is használhatunk, a túró felét pedig juhtúróval helyettesíthetjük. Vacsorának is, vendégvárónak is kiváló!
A híres és legendás húsételek közül ezúttal a csevapot vagy ismertebb nevén a csevapcsicsát, a pljeskavicát és a leskovaci húslepényt ajánljuk.
A szerbek kevesebb levest esznek, mint mi, de a salátáikról érdemes közvetlen tapasztalatokat szerezni…
Jó étvágyat kívánunk!
Leskovacki (kis lepény juhtúróval) +10 perc Hozzávalók: 40 dkg kétszer darált sertéscomb, 50 dkg kétszer darált marhacomb, 10 dkg kétszer darált báránycomb, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 10 dkg bacon szalonna, só, fekete bors, 1 csipet szerecsendió, juhtúró. A petrezselymet finomra, a szalonnát apró kockára vágjuk, és a befűszerezett húshoz keverjük. Nagyméretű, lapos lepényeket formázunk belőle, minden szeletet olajozott fóliára teszünk, és faszénen megsütjük. (Azért jó fóliára tenni, mert erről a legkönnyebb levenni a húst, mivel nem fog egymásra ragadni.) Sütés után megkenjük juhtúróval. ![]() Tipp: Mindegyik húsféle elengedhetetlen kiegészítője a friss vörös- vagy újhagyma, valamint a sopszka saláta. |
A Nők Lapja június 17-én megjelenő, 25. számából további isteni szerb recepteket ismerhetsz meg…