Aktuális

Főzzünk szerbül!

Tamás időről időre nemzetközivé teszi a konyháját, vendégszakácsok vendégízeivel. Ezúttal nem kalandozunk messzire, csak a szomszédos Szerbiába, vagyis a Balkán ízeivel ismerkedünk.

Főzzünk szerbül!Baráth Áron festőművész, aki másfél évig szakácsként is dolgozott. Képzőművészet és gasztronómia, ha nem is határterületei egymásnak, de az alkotás jellemzi mindkettőt. Improvizáció és kreativitás ugyanolyan szinten jelen van a konyhában és a műteremben. Áron a Vajdaságból származik, a Balkán ízein nőtt fel. A szerb ételeket egyszerűnek jellemzi, vagyis olyannak, amelyek elkészítése nincs túlbonyolítva, a fűszerekkel is csínján bánnak ott délen, és mindennél jobban kedvelik a parázson sütött húst vagy zöldségeket, hiszen azokat együtt, nagyobb társaságban lehet elfogyasztani… Húsos konyha az övék, az ételek száma nem túl nagy, de nagyon laktatóak. Értelemszerűen erős török hatás mutatható ki benne, bár a Vajdaságra természetesen a magyar konyha befolyása is óriási.

A gibanica, ez a kívül ropogós, belül lágy lepény az egyik legjellemzőbb étel, ráadásul számtalan variációban elkészíthető, hiszen sok mindennel lehet tölteni. A tésztája speciális, de réteslapot is használhatunk, a túró felét pedig juhtúróval helyettesíthetjük. Vacsorának is, vendégvárónak is kiváló!

A híres és legendás húsételek közül ezúttal a csevapot vagy ismertebb nevén a csevapcsicsát, a pljeskavicát és a leskovaci húslepényt ajánljuk.

A szerbek kevesebb levest esznek, mint mi, de a salátáikról érdemes közvetlen tapasztalatokat szerezni…

Jó étvágyat kívánunk!

Leskovacki (kis lepény juhtúróval) +10 perc

Hozzávalók: 40 dkg kétszer darált sertéscomb, 50 dkg kétszer darált marhacomb, 10 dkg kétszer darált báránycomb, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 10 dkg bacon szalonna, só, fekete bors, 1 csipet szerecsendió, juhtúró.

A petrezselymet finomra, a szalonnát apró kockára vágjuk, és a befűszerezett húshoz keverjük. Nagyméretű, lapos lepényeket formázunk belőle, minden szeletet olajozott fóliára teszünk, és faszénen megsütjük. (Azért jó fóliára tenni, mert erről a legkönnyebb levenni a húst, mivel nem fog egymásra ragadni.) Sütés után megkenjük juhtúróval.

Főzzünk szerbül!

Tipp: Mindegyik húsféle elengedhetetlen kiegészítője a friss vörös- vagy újhagyma, valamint a sopszka saláta.

 
A Nők Lapja június 17-én megjelenő, 25. számából további isteni szerb recepteket ismerhetsz meg…

Erős Antónia: Mostanra éreztük, hogy tényleg jó lenne egy gyerekMég több az e heti Nők Lapjából:

Erős Antónia: Mostanra éreztük, hogy tényleg jó lenne egy gyerek »
Mi 3-an, Ők 3-an: Altass, ha tudsz »
Hollywoodi apakereső társasjáték »
Mitől férfi egy férfi? »
Gordon Ramsay: ördög a konyhában »
Gianni Morandi: Budapest visszahozta a fényt az életembe »


nlc.hírlevél

Iratkozz fel az nlc hírlevelére, és olvasd elsőként a legizgalmasabb híreket!

FELIRATKOZOM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése