Aktuális

Pannon Példaképek Magyarországnak – tizennyolcadszor

Tizennyolcadik alkalommal hirdette ki díjazottait a Pannon Példakép Alapítvány. Az idén megújult díjazási rendszer szerint minden negyedévben tematikusan, meghatározott szempontrendszer alapján választják ki Magyarország Példaképeit. 2009 második negyedévében az Alapítvány Kuratóriuma olyan 25 év alatti fiatalokat részesített az elismerésben, akik valamely, a társadalom számára fontos területen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Példaképpé választották Bukovics Martin diákújságírót, Takáts Mónika környezetvédőt és Zöldi Zsuzsannát, az ELTE Erasmus-irodájának vezető mentorát.

A 2004-ben indított Példakép Alapítvány negyedévente díjazza azokat, akiknek a tevékenysége példaként állítható a magyar társadalom elé. A „hétköznapi hősök” csak annyiban különböznek az átlagembertől, hogy elhivatottságukkal, tenni akarásukkal céljaikat megvalósították. Az elismerés mellett az Alapítvány a példaképek munkáját fejenként 1 millió forinttal is támogatja.

Magyarország új példaképei:

Pannon Példaképek Magyarországnak - tizennyolcadszorBukovics Martin diákújságíró, a győri Alternatíva című ingyenes városi lap alapítója.

A 18 éves Bukovics Martin 2007-ben, a Révai Miklós Gimnázium iskolaújságjának alternatívájaként indította el az Alternatívá-t, de a lap hamarosan városi újsággá nőtte ki magát, és a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) az ország második legjobb diáklapjának díjával jutalmazta.

Bukovics maga is több helyen publikál, emellett saját blogot vezet, és a győri kulturális életben is aktívan részt vesz.

Ebben az évben elnyerte a DUE ifjúsági sajtódíját. A Budapesti Corvinus Egyetemre adta be jelentkezését, de a berlini Taz nevű lap is meghívta gyakornoknak.
 

Pannon Példaképek Magyarországnak - tizennyolcadszorTakáts Mónika környezetvédő, a Nagy Terv nevű környezetvédő mozgalom és oktatási terv ötletgazdája.

A 20 éves lányt érettségi után biológia szakra vették fel. Ő a kiötlője, alapítója, egyúttal szíve-lelke a Nagy Terv Programnak, amely egy közel hetvenfős, fiatalokból álló aktivista csoport részvételével gyerekeket oktat környezetünk szeretetére, védelmére.

Az önkéntesek csoportos foglalkozások, közös játékok formájában vezetik rá a gyerekeket például az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés, a vízzel való takarékoskodás fontosságára. A Nagy Terv újrahasznosított anyagokból készült játékai, a “Tudatos vásárlás dominó”, a „Tudatos élet memória játék”, valamint a „Környezetvédelmi activity” 2008-ban elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség díját.

Pannon Példaképek Magyarországnak - tizennyolcadszorZöldi Zsuzsanna, az ELTE Erasmus-rendszerének főmentora.

A 24 éves egyetemi hallgató évekkel ezelőtt csatlakozott az ELTE Erasmus-irodájához, amely az Európai Unió diákösztöndíj-hálózatának egyik magyarországi központja.

Kezdetben önkéntesként, tavalyi vezetővé választása óta egy jelképes összegért végzi az itt tanuló külföldi diákok mentorálását, itteni életük, ügyes-bajos dolgaik intézését.

Az angolul, németül és spanyolul beszélő Zsuzsanna nyolc egyetemi kar Erasmus-ösztöndíjasaiért felelős, és ő tartja a kapcsolatot a külföldi egyetemekkel is. 2009 őszétől maga is Erasmus-ösztöndíjas lesz, tanulmányait Spanyolországban folytatja.

 

A Példakép blogon az érdeklődők egész évben olvashatják a díjazottak beszámolóit a http://blog.peldakep.hu címen. A Példakép Alapítványról bővebb információ a www.peldakep.hu honlapon található.

2009 harmadik negyedévében olyan példaképeket díjaz a Pannon Példakép Alapítvány, akik sokat tesznek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokért, a többségi társadalom életébe való beilleszkedésükért.

 

Társadalmi célú reklám

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top