Aktuális

Ezo Tv – a jövő megismerhető!

Csak itt, csak most: Zoli mágus egy tévékritikában jósol Önnek!

Lazuljon el, engedje le a vállait, fújjon egy nagyot. Úgy, nagyon jó. Ne, a szemét ne csukja be, mert akkor nem tudja tovább olvasni a cikket! Ez az. Most pedig koncentráljon rám, csak rám, nyissa meg a tudatát, engedje, hogy az információk elinduljanak felém… úgy.

Ön, hölgyem, érdeklődő, a világra nyitott ember. Fontosnak tartja, hogy tisztában legyen az aktuális ügyekkel, és az informálódáshoz több csatornát is felhasznál: otthonosan mozog az internet világában, de határozott véleménye van a televíziós műsorokról is. Mindez nem azt jelenti, hogy csak a monitor és a tévé előtt tölti az idejét, de igen, szeretne még aktívabb, színesebb életet élni. A kristálygömböm szerint továbbá nem teljesen elégedett az alakjával, és már azt is tudja, mit szeretne sportolni, sőt több ötlet is felmerült – de valami megakadályozza, hogy ezt rendszeresen meg is tegye.

A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. 
• Itt olvashatod! » http://hivatalosnezo.blog.nlcafe.hu/ 

Látok a múltjában egy nagy csalódást, egy Önhöz közel álló ember elárulta, megsértette… igen, róla van szó. Ez a csalódás néha nagyon fáj, és nem engedi, hogy úgy nyíljon meg a világnak, ahogy azt szeretné. Ez kényszeríti a rossz kompromisszumokra.

Most pedig vegyük elő a kártyát. Nem, még nem a bankkártyát, nagyon kedves, de azt majd utána. Készpénznek persze jobban örülnék.

EZO TV - a jövő megismerhető!

Nézzük az első három lapot: Hírvivő, Tömött Buksza, Gasztroenterológus. Jól látni, teljesen egyértelmű, hogy a közelmúltban rossz hírt kapott, és most ennek a megoldásán töpreng. Rágja magát, gyakran eszébe jut, hogy mit kellene tenni. A pénzügyek is aggasztják, hosszú távú tervei vannak, amelyekhez a jelenleginél sokkal több pénz kellene. Végül pedig úgy látom, van egy egészségügyi problémája, amely súlyosbodni fog, menjen el, vizsgáltassa ki magát egy teljesen új orvossal, új információkat fog megtudni tőle.

Kb. ilyen produkcióval tudnék előállni, ha munkára jelentkeznék az Ezo Tv-hez. Nem egy külön televíziós csatornáról van szó, hanem egy – több tévében is terített – programról: jelenleg a Budapest Tv-n, valamint a Hálózat Tv-n jelentkezik az Ezo, a Telejósda című műsorával.

Hogyan működik?

Osztott képernyőn egyszerre három jós „fejti meg” a kedves betelefonálót, javarészt jóskártyák segítségével. Jóval pörgősebb, mint Gyurcsok vonatkozó hajnali gyógyításai, igaz, itt nem is kell „meleget” meg „bizsergést” érezni; néni betelefonál, közli, hogy a jövőt akarja tudni, jós kártyát vet, és mondja, amit ilyenkor kell és lehet. Hogy kik? Rengeteg jós, helyhiány okán most csak Ludmilla bemutatkozását olvassuk el:

„Az egész családom buddhista, a férjem láma, Tibetben avatták. A gyerekeim táltosok, én kicsi korom óta »látok« előre és vissza. Fura érzés volt gyerekként, ezért titkoltam. Csak mostanában bátorkodom kihasználni.”

EZO TV - a jövő megismerhető!Maga a műfaj egyébként tényleg ennyit tud, és ott is van, ahova való; fölösleges lenne rugdosni. Ilyen körítéssel, ilyen díszletekkel, ilyen szereplőkkel készülnek ezek a műsorok szerte a világon, és ugyanilyen „maradék” csatornákon futnak, ahogy nálunk. Egy egyszerű gazdasági vállalkozásról beszélünk, kb., mint a Teleshop.

A trükk pedig szerintem abban áll, hogy a tévé sokaknak az egyetlen társ, rengeteg embernek például a legjobb barátai Rachel, Ross, Monica, Joey, Chandler és Phoebe; azt pontosan tudja, hogy hol volt Berényi Miklós nyaralni, vagy mit főzött tegnap Magdi anyus, de ugyanakkor még a közvetlen szomszédja nevét is a postaládáról olvasta le. Ha pedig ez a villódzó barát még meg is szólítja, az „előre és vissza látó asszony” életvezetési tanácsokat is ad neki, na, akkor teljes a boldogság. Ha nagyon demagóg akarok lenni, akkor persze érdemes lenne olyanokkal is beszélgetni, akik – mondjuk – már az első világháború óta köztünk élnek, sok évtizedes, a valódi életből vett tapasztalatok alapján adnak tanácsot, nem tyúkbélből olvassák ki, hogy most akkor megpróbálja-e újra a férjével, meg keressen-e új munkahelyet… lehet, hogy pont az ismeretlen szomszéd nénivel kellene beszélgetni.

Mindemellett mindenkinek joga van abban hinni, amiben csak akar. Nekem ez csak vajákos színház; kizártnak tartom, hogy a fenti kísérletemhez hasonló általánosságokon túl bármit is tud mondani rólam és nekem a telejós… de akinek ez kell, az hívogassa csak az emelt díjas számokat. Én a fontos dolgokat inkább magam döntöm el, illetve megkérdezek okos és tapasztalt embereket, akik valóban ismernek engem.

Ja, és persze a bónuszkérdés: miért nem olvasni soha a hírekben, hogy „már megint jósnő nyert a lottón”?

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top