Aktuális

Audrey Tautou: “Én is vadóc vagyok”

Hosszú élete és fantasztikus pályája során nemegyszer kellett mindent újrakezdenie, és bebizonyítania a világnak, hogy ő a legjobb. Coco most új trükköt eszelt ki: Audrey Tautou segítségével tér vissza a rivaldafénybe.

Audrey Tautou: „Én is vadóc vagyokAmikor pályatársnője – és riválisa –, Marion Cotillard Oscar-díjat kapott Edith Piaf megformálásáért, Audrey Tautou már sejthette, hogy ő sem marad bizonyítási lehetőség nélkül. Így is lett: megkapta a francia divat nagyasszonyának szerepét a Chanelről készülő filmben.

Meglepő hasonlóság

Tavaly már hírlett, hogy film készül a francia divat nagyasszonyáról, megkérdeztem erről a fiatal színésznőt, de akkor még csak titokzatosan mosolygott, és annyit árult el, hogy nyár végén kezdődik a forgatás. Mindenképpen sejteni lehetett, jó eséllyel indult a szereplőválogatáson, hiszen Coco és közötte meglepő a hasonlatosság. Gabrielle Chanel is pici volt, barna hajú, barna szemű, és az akkori divatirányzattal szembemenően valószínűtlenül vékony. A film első kritikái nem is mulasztják el megjegyezni, mennyire hitelesen eleveníti meg a színésznő Coco céltudatos egyéniségét, átható tekintetét, határozott gesztusait. Ugyanazok a szellemes beszólások, élénk vitaszellem, határozottság – ez sugárzik Audrey Tautou-ból is a filmben. Ugyanaz a báj és hajthatatlanság – írják a kritikusok. Karl Lagerfeld, aki dolgozott együtt Chanellel, egyenesen azt állítja, Coco és Audrey keze kísértetiesen egyforma, és azon már nem is lehet csodálkozni, hogy a ruhaméretük – 34-es – is azonos.

„Én is vadóc vagyok”

A film eredeti címe: Coco avant Chanel, vagyis: Coco, mielőtt Chanel lett. A rendezőnő, Anne Fontaine, aki amúgy régóta dédelgeti e munkája terveit, nem hagyományos életrajzi filmre készült. A tehetség születését akarta megmutatni, azt a folyamatot, amelynek során a szerény anyagi helyzetből induló, nem túl művelt, kisvárosi lány megteremtette önmagát, létrehozta divatbirodalmát, és a művészvilág egyik meghatározó alakja lett. Nem a divatról akart filmet készíteni, hanem egy kivételes képességű asszonyról.

Audrey Tautout-t is ez vonzotta a legjobban a szerepben. Nagy kihívást jelentett a fiatal francia színésznőnek, hiszen minden szerencsés alkatbeli hasonlóság mellett egy valóságos nemzeti kincset kellett megszemélyesítenie, és érthetővé tennie, mitől is vált a törékeny, de acélos akaratú nő nagyhatalommá.

Audrey Tautou: „Én is vadóc vagyokTautou korábban nem érdeklődött túlzottan a ruhák iránt. „Nem hoz lázba, hogy a legújabb divat szerint öltözzek. Legtöbbször a márkákat is összekeverem, de semmiképpen sem a márka vezet a vásárlásban. Legjobban a kényelmes holmikat szeretem. Főleg a nadrágokat, mert szerintem egyáltalán nincs jó lábam” – nyilatkozta még két évvel ezelőtt is. Coco személyisége viszont hatott rá, és egyre közelebb érzi magát a divatvilág meghatározó alakjához. „Régóta éreztem, hogy egy napon még közünk lesz egymáshoz. Pedig korábban, amikor még csak olvastam róla, és sok dokumentumfilmet, híradórészletet megnéztem, egy hatalmaskodó, időnként kifejezetten akarnok asszonyt láttam benne. Aztán ahogy beleástam magam Coco életének történéseibe, egyre erősödött bennem az érzés, hogy ez az asszony tele volt titkokkal, ellentmondásokkal, amelyeket soha nem fedett fel a nyilvánosság előtt. Igazi énjét soha nem mutatta meg a világnak. A sikkes külső és a céltudatos egyéniség mögött egy vadóc, romantikus ösztönlény rejtőzött, és ez a mentalitás nagyon megfogott. Én is szeretném megőrizni a belső függetlenségemet. És akárcsak Coco, én is nagyon hiszek a munkában. Van valami hasonlóság a sorsunkban is. Amikor Párizsba jöttem, színi tanfolyamokra jártam, és az emberek észre sem vettek az utcán. Tudom, hogy a sikerben a szerencsének is volt része, de azért nagyon kellett akarni is.”

A sorselemzők még messzebb mennek: kimutatták, hogy Coco Chanel 25 éves volt, amikor megnyitotta első üzletét Párizsban, Audrey Tautou pedig ugyanennyi, amikor felforgatta a világot az Amélie csodálatos élete című filmmel. Furcsa, hogy az asztrológusok még nem fedezték fel, hogy mindketten Oroszlán jegyűek: Coco augusztus 19-én, Audrey augusztus 9-én született.

Néhány csepp Chanel 5

Franciaországban már két hónapja játsszák a filmet, és megvolt az első botrány is: a plakátokon ugyanis Coco selyempizsamában, cigarettával a kezében jelenik meg. Az egészségügyi hatóságok nyomására a plakátok eltűntek az utcákról, de a reklámérték nem tett rosszat a film látogatottságának. Ráadásul a Chanel 5, a híres parfüm új kampányfilmje is elkészült, ugyancsak Tautou-val a főszerepben. A néhány perces remekművet Jean-Pierre Jeunet, az Amélie rendezője készítette. Nem lenne meglepő, ha a mai fiatalok mindezek után újra felfedeznék maguknak a Chanel örök értékeit, és Coco újra diadalt aratna a divatvilágban.

Aki megszabadította a nőket: Coco ChanelMég több az e heti Nők Lapjából:

Aki felszabadította a nőket: Coco Chanel »
Ki mit kap a szexszel? »
Hogyan éljük túl a nyáresti bulizásokat? »
Nők a nagyvilágban: Egy kubai dzsesszénekesnő Magyarországon »
Olaszok ajándéka: a mozzarella »
Altass, ha tudsz – 2. rész »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top