Aktuális

Michael Jackson titokzatos halála

Szinte naponta lát napvilágot újabb részlet Michael Jackson rejtélyes halálának körülményeiről, és egyre több az összeesküvés-elmélet is. Van, aki szerint Jacko – ugyanúgy, mint Elvis – nem halt meg, hanem egy eldugott szigetre vonult vissza, hogy végre nyugodtan és boldogan élhessen.

Jacko megváltoztatta a popzenét, de a táncban is neki köszönhetünk jó néhány futurisztikus (és szemérmetlen)mozdulatot
Jacko megváltoztatta a popzenét,
de a táncban is neki köszönhetünk jó
néhány futurisztikus (és szemérmetlen)
mozdulatot

Michael Jackson néhány nappal a halála előtt még lelkesen készült nagyszabású koncertsorozatára. A tervek szerint a londoni O2 arénában ötven előadást rendeztek volna. A koncertszervező cég ki is adott egy közleményt, miszerint Jacko remek formában van, a koncerteket semmi sem veszélyezteti. Az előadásokra hétszázötvenezer (!) jegy kelt el, összesen ötvenmillió font, azaz nagyjából tizenhatmilliárd forint értékben. Jackson a fellépés egy próbáján vett részt.

Június 26-án délelőtt még kiment a villája előtt várakozó rajongóihoz. „Szeretlek benneteket!” – mondta mosolyogva. Nem volt szokatlan ez a magatartás tőle. Néhány órával később szirénázó mentőautók érkeztek a villa elé, hogy kórházba szállítsák az akkor már valószínűleg halott sztárt. Jackson apja azóta is állítja, fia nem természetes halállal halt meg. Persze lehet, hogy Joseph Jackson csak azt fájlalja, hogy kimaradt a végrendeletből, de erről kicsit később, előbb lássuk, hogyan rakhatjuk össze a történet darabkáit!

Mi történt valójában?

A boncolási jegyzőkönyv kiszivárgott részletei és Jackson név nélkül nyilatkozó személyzetének beszámolói alapján úgy tűnik, a kómába esett sztárra legújabb orvosa talált rá, akit tizenegy nappal korában szerződtetett a koncerteket szervező cég. Az orvos állítja, betegében ekkor még pislákolt az élet. A mentőket csak fél órával érkezése után hívta ki, amikor már ő maga is megkezdte az újraélesztést. Ennek során orvos szakértők szerint több hibát is elkövetett: a puha ágyon kezdte a szívmasszázst, ami csak kemény felületen hatásos; a négy, szívbe adott adrenalininjekcióból pedig legalább kettőt – más híresztelés szerint mind a négyet – mellé adott. Jackson halálát a kórházba szállítás után nagyjából egy órával mondták ki. A boncolási jegyzőkönyv szerint a mindössze ötvenkilós sztár gyomrában csupán gyógyszereket találtak, ételt nem. A még fel nem oldódott tabletták többsége feltehetőleg erős nyugtató, antidepresszáns, izomlazító, valamint savlekötő. Jacko akár ebbe a „koktélba” is belehalhatott, habár a jegyzőkönyv a hirtelen szívleállást nevezi meg a halál okaként.

Ki az örökös? Mi az örökség?

A világ még fel sem ocsúdott a pop királyának halálhíréből, de az örökségért és a sztár gyermekeiért (mint az örökség megszerzésének legbiztosabb zálogaiért) máris megindult a harc. Ez annál is érdekesebb, mert Jackson nemigen tartotta a kapcsolatot vér szerinti családjával, hol látványosan összeveszett, hol nyilvánosan kibékült velük. Ennek ellenére Katherine Jackson, Michael édesanyja most magához vette unokáit, és mindenkit biztosított arról, ő valójában eddig is rengeteget találkozott velük. Debbie Rowe, Jackson egykori felesége, és két idősebb gyermekének anyja is szívesen felnevelné a gyerekeket, akiket évek óta nem is látott. Állítólag mindhárom gyerek Jackson által kiválasztott sperma- és petesejtdonorok keresztezéséből született, így vér szerinti hozzátartozóik nincsenek.

Jackson gyerekei: Prince Michael, Paris és Prince Michael II.
Jackson gyerekei: Prince Michael, Paris és Prince Michael II.

Közben a sztár régi ügyvédje is bejelentette, hogy néhány nappal Jacko halála előtt ismét kibékültek, és újra ő a sztár jogi képviselője, valamint a végrendelet végrehajtója. Végrendeletből azonban több is akad. Egy 2007-es szerint az örökség kezelője Jacko húga, Janet Jackson, a 2002-es variáció viszont édesanyjára és gyermekeire hagyja a vagyont. Édesapját kihagyta minden örökségéből, aminek az az oka, hogy Jacko őt hibáztatta gyermekkora elvesztéséért és élete tönkremenéséért.

A Jackson-vagyonért harcba szállók gyakorlatilag hazárdjátékba kezdtek, az ugyanis, hogy mekkora a sztár után maradó adósság, és mennyi a bevétel, egyelőre megtippelhetetlen. A legmerészebb becslések szerint négyszázmillió dolláros tartozást hagyott hátra a sztár, de a birtokába lévő jogdíjak és a halála után megemelkedett lemezeladások miatt könnyen elképzelhető, hogy már ezt az évet az adósság rendezése után is több száz millió dolláros nyereséggel zárják az örökösök.

Halál 2.0

Szakértők szerint Michael Jackson halálával is új műfajt teremtett, az övé az első „web 2.0-ás haláleset”. Nem sokkal a halálhír közzététele után a Google hírkereső szolgáltatása összeomlott. Annyian kerestek ugyanis rá a „Michael Jackson” kifejezésre, hogy az internetes oldal program által generált támadásnak vélte a több milliónyi, szinte egy időben indított keresést. A Twitter, a Facebook és a többi közösségi oldal is pillanatok alatt megtelt a sztár haláláról szóló hírekkel és a rajongók részvétnyilvánításaival. A Twitteren az összes pénteki üzenet 16 százaléka foglalkozott Jacko halálával, ez mindeddig példátlan mennyiségű. Úgy tűnik, az énekes halálhíre jobban érdekelte az internetezők közösségét, mint az eddigi két legnagyobb hírverést generáló hír: Barack Obama, az első színes bőrű amerikai elnök beiktatása és az új típusú influenzajárvány. Ráadásul az amazon.com internetes lemezbolt eladási listájának első tizenöt helyén Michael Jackson-lemezek vannak. Ezekből világszerte több százezer példányt adtak el, amióta Jacko meghalt.

 Legendák és a valóság


Tizenhárom évesen még boldog fekete kisfiúnak tűnt...
Tizenhárom évesen még boldog
fekete kisfiúnak tűnt…

A legenda: Leesett az orra.
Valóságindex: 90%

A felvételt, amelyen Jacko egy heves fejmozdulata után lerepül az orra, bármikor megtekinthetjük az interneten. A valósághoz hozzátartozik azonban, hogy nem a valódi orra, hanem „csak” egy plasztikai implantátum esett le a sztár arcáról.

A legenda: A legtöbb plasztikai műtétet Michael Jacksonon végezték.
Valóságindex: 80%

Amerikában jó néhány olyan híresség él, akik attól lettek ismertek, hogy teljesen átalakíttatták a testüket és az arcukat. Így az elsőség talán vitatható. De a boncolási jegyzőkönyv kiszivárgott részletei szerint tizenhárom plasztikai műtét hegei voltak láthatóak a sztár arcán.

A legenda: Csak oxigénsátorban volt hajlandó aludni, hogy megőrizze fiatalságát.
Valóságindex: 20%

Az oxigénsátras képeket 1986-ban készítették Jackóról, a Francis Ford Coppola által rendezett, a sztár főszereplésével készült Captain EO című film kampányához. A pletykasajtó ezeket használta fel a furcsa híresztelés igazolására.

A legenda: Kifehéríttette a bőrét.
Valóságindex: 40%

Az énekes állítólag a vitiligo nevű, a pigmentsejtek fokozatos eltűnését okozó betegségben szenvedett. Ez a betegség azonban foltokban okozza a bőr teljes elfehéredését, ezért a kérdés csak az, segítette-e fehérítő kezelésekkel Jacko a folyamatot. Egyes források egyértelműen a plasztikai beavatkozásokkal magyarázzák a sztár bőrének kifehéredését.

A legenda: Jacko él! Egy karibi szigetre menekült a rajongók és a pénzügyi befektetők elől.
Valóságindex: 0-100%

Reméljük, így van, de azért az amerikai hírügynökségeknek elhisszük, hogy Michael Jackson, a pop királya ötvenévesen, 2009. június 26-án, csütörtökön, helyi idő szerint délután két órakor hirtelen szívleállásban elhunyt.

Lilu: Néha úgy megválnék a hasamtól!Még több az e heti Nők Lapjából:

Lilu: Néha úgy megválnék a hasamtól! »
D. Tóth Kriszta: Egy gyerek – két nyelven (1) »
Tamással, sülve-főve: Üvegbe zártuk a nyarat »
Gyógyulj lélekmasszázs-terápiával! »
Tompos Kátya Piaf-dalokat énekelt Párizsban »
A fuzárium-ügy folytatódik – fertőzött liszt a polcokon »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top