A lekvárok, dzsemek, befőttek esetében mindenkinek, minden családnak megvan a maga jól bevált receptje, módszere, amelyre esküszik, és amely még sosem okozott csalódást. Vannak, akik a befőzést gyorsító vagy korszerűsítő eszközökre gyanakvással néznek, pedig ezek tényleg nagy segítségére lehetnek egy mai háziasszonynak.
És vannak az ízekkel kísérletezők, természetes, hogy egy séf (egy séf = Tamás) is ebbe a halmazba tartozik.
Kinek jutna eszébe például, hogy a karamella karakteres ízével egészítse ki az eper amúgy is csodás aromáját? De most, hogy elgondolkodunk rajta… Tamás szerint egyébként a többi bogyós gyümölcsnél is használhatjuk ezt a módszert, és ne lepődjünk meg, ha a megszokottnál kicsit sötétebb lekvárt kapunk!
A cseresznyebefőtt pedig olyan lesz ezzel a fahéjas-ánizsos „megbolondítással”, hogy egyszerre nyújtja majd a nyár és a tél ízvilágát, amikor levesszük a polcról és feltálaljuk.
Tamás szerint a lekvárnak amúgy egyetlen titka van: a főzés. Ő például tartósítószert szinte soha nem használ, de még egyetlen lekvárja sem ment tönkre. Szerinte az sem befolyásolhatja a jól eltett édességek eltarthatóságát, hogy hol tároljuk őket. A lakótelepi lakás melegebb szekrénye éppen annyira megfelel, mint a hűvös kamra.
A lényeg, hogy legyen elég helyünk…
Cseresznyebefőtt (1,5 óra+3-4 nap hűtés) Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 3 szem csillagánizs, 1 rúd fahéj, 30 dkg cukor, 2 liter víz.
A befőttes üvegeket alaposan kimossuk és szárazra töröljük. A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk. Lábasba öntjük a vizet. Hozzáadjuk a cukrot, az ánizst és a fahéjat. Alágyújtunk és fedő alatt addig főzzük, míg a cukor teljesen felolvad. Kivesszük belőle a fűszereket, és beletesszük a cseresznyét. Fedő alatt, a forrástól számított 10 percig főzzük. Szinte azonnal befőttes üvegbe szedjük, celofánnal lefedjük, és szorosan rácsavarjuk az üveg tetejét. Az üvegeket egymás mellé állítva, akár egy nagyobb kosárban – drága nagymamám mindig így csinálta -, akár egy papírdobozban, körbetekerjük konyharuhával és takaróval. 3-4 napig így hagyjuk hűlni. Ezután szépen felcímkézzük – ánizsos cseresznyebefőtt 2009. július 1. -, és felrakjuk a polcra, hogy gyönyörködhessünk benne. |
A Nők Lapja július 8-én megjelenő, 28. számában további isteni befőtt-recepteket találhatsz…