Aktuális

Bollywood földre szállt istenei

Az indiai filmgyártásról alig tudunk valamit, pedig sokkal több filmet forgatnak Bollywoodban, mint amerikai testvérvárosában, Hollywoodban. Az évi ezer (!), nagyjából háromórás alkotás mindegyikét tánc- és énekbetétek tarkítják, még akkor is, ha mondjuk Pakisztánban játszódó akciófilmről van szó…

A színészek körül akkora a sztárkultusz, hogy vallási kegytárgyárusok kínálják portréikat és filmjeik plakátjait. Brad Pitt igencsak kínos helyzetben találkozott indiai „alteregójával”, a smaragdzöld szemű Hrithik Roshannal. Bradet londoni szállodája előtt hatalmas tömeg fogadta, a hollywoodi színésznek két dolog volt furcsa: a több száz tinédzserlány egytől-egyig szárit viselt, ráadásul egyáltalán nem kértek tőle autogramot. Viszont amikor megjelent egy jóképű, magas indiai férfi, a tömeg ovációban tört ki, és megrohanták a bollywoodi bálványt. „Ekkor kellett szembesülnöm azzal, mekkora sztárok az indiai színészek” – magyarázta később Pitt a bulvársajtónak. Pedig ez a jelenet csak halvány visszfénye az indiai sztárokat hazájukban övező már-már vallásos tiszteletnek. Nem túlzás azt állítani, hogy földre szállt istenekként kezelik a színészeket, akik egyszerre énekesek, táncosok és gyakran tévés műsorvezetők is.

Bollywood földre szállt istenei

 

Botránymentes életet élnek

A bollywoodi panteon élén minden kétséget kizáróan egy színészpáros áll. Bár Kajol és Shahrukh Khan a színfalak mögött nem alkotnak egy párt, a legtöbb filmjükben közösen szerepelnek, és gyakran hakniznak együtt a kontinensnyi országban. A negyvennégy éves Shahrukh Újdelhiben, muzulmán családban született, 1988-ban állt először a kamerák elé. A bollywoodi filmgyártás léptékét semmi sem mutatja jobban, mint, hogy Shahrukh azóta majdnem hetven (!) mozifilmet forgatott. Ez annál is figyelemreméltóbb, mivel karrierje kezdeti éveiben szinte csak tévésorozatokban szerepelt. Shahrukh egyébként tökéletes megtestesítője a bollywoodi sztároknak. Gyermekkora és élete egyaránt botrányoktól mentes, nyugati szemmel már-már unalmas. Hiszen képzeljük el, hogyan kreálna címlapsztorit a nyugati bulvársajtó egy olyan sztárról, aki gyermekkorában egyszerre volt az iskola legjobb tanulója és legeredményesebb sportolója? Ráadásul, volt iskolai szerelmével házasodott össze, példás férj és családapa. Felesége, Gauri hindu, ezért a pár egyetlen interjúban sem mulasztja el hangsúlyozni, semmi problémát nem okoz számukra, hogy két gyermeküket két vallás tanainak tiszteletére neveljék. Shahrukh életében mindössze egyetlen sztárallűrt találunk: kutyáját kedvenc filmje, a Csillagok háborúja egyik szereplője után nevezte el Csubakkának (Chewbacca).

Ha Sharhrukh életét „laposnak” találná a nyugati bulvársajtó, akkor vajon mit kezdene leghíresebb partnere és legjobb barátnője, Kajol sztorijával? A harmincöt éves színésznő a legnagyobb bollywoodi filmcsillag. Legalábbis a kamerák előtt. „Csak egy feleség vagyok, egyszerű dolgozó asszony, akinek az a legnagyobb boldogság, ha nevetni látja a lányát” – vallja magáról Kajol, aki színészdinasztiába született. Férje a nála sokkal kisebb tiszteletnek örvendő színész, Ajay Devgan. Kajol és Ajay igencsak kiszúrtak az indiai sajtóval, amikor szinte teljes titokban házasodtak össze, egy helyi léptékkel mérve szokatlanul kicsi esküvőn. „Tiszteljük a hagyományokat, de a lehető legkisebb felhajtást akartuk!” – mondták, amikor hazatértek a két hónapos világ körüli nászútjukról. Kajol olyan népszerű, hogy a róla mintázott babákat pillanatok alatt elkapkodták a rajongók.

Az új generáció

Hrithik Roshan
Hrithik Roshan

India napról napra modernizálódik, s az új idők hatására a bollywoodi sztárszínészek is egyre inkább felvállalják emberi oldalukat. Az új generáció tagjai – akik Shahrukh és Kajol trónját ostromolják – már jóval közelebb engedik magukhoz a sajtót, s nem tartják létfontosságúnak, hogy a tökéletes családapa vagy a legjobb feleség képében tündököljenek. Sőt, egy kis tökéletlenség gyakran sokat segít a karrierjükben. A már említett „indiai Brad Pitt”, Hrithik Roshan például annak is köszönheti hihetetlen népszerűségét, hogy jobb kezén két hüvelykujjal született, s színész szülei nem távolíttatták el a kis Hrithik pluszujját. Pedig Indiában minden hasonló testi hiba borzongással vegyes szent áhítatot vált ki az emberekből. A család nem is gondolt rá, hogy a furcsa kezű fiú a színész-rendező-producer apa nyomdokaiba léphet. Hrithik eleinte csak szánalomból kapott asszisztensi munkát az idősebb Roshan filmjeiben. „Ez volt a legjobb iskola. Amíg kávét főztem és papírokkal rohangásztam a forgatásokon, mindent megtanultam a filmgyártásról, s egyre biztosabb voltam benne, hogy én is színész leszek!” – mondja a sztár, aki évekig vett tánc- és énekórákat szabadidejében, s láss csodát, már az első szerepe után hatalmas rajongótábora lett. Igaz, akkoriban még rejtegette plusz hüvelykujját. „Nekem természetes, hogy huszonegy ujjam van, de azért ha csak lehet, úgy állok a kamera elé, hogy a jobb kezem ne látszódjon.” Hiába takargatta jobb kezét, a titok kitudódott, de szerencsére a rajongók ezt isteni jelként kezelik.

Az új, öntudatos színészgeneráció legtipikusabb női képviselője Aishwarya Rai, az 1994-es Miss World, aki a „bollywoodi istennők” közül elsőként tett sikeres kísérletet arra, hogy meghódítsa a filmgyártás nyugati fellegvárát, Hollywoodot is. S bár még mindig inkább többségében indiai alkotásokban láthatjuk, azért már szerepelt a Rózsaszín párduc második részében, a Hello magazin 2003-ban a legszebb színésznőnek választotta, ezzel olyan nyugati szépségeket előzött meg, mint Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones és Gwyneth Paltrow. „Azt hiszem, lehetek egyszerre sztár itt, Indiában és Amerikában is! Miért is ne lehetne egy bollywoodi színésznő az egész világon ismert?” – tette fel a költői kérdést egy interjúban, amit akkor adott, amikor az egyik legnagyobb európai kozmetikai konszern beválasztotta a szépségkövetei közé. Persze azért Aishwarya sem tesz meg bármit a szereplésért. Az indiai Playboy indulásakor Hugh Hefner kisebb vagyont ajánlott a színésznőnek egy nem meztelen címlapfotóért, amit Aishwarya gondolkodás nélkül utasított vissza.

Az egyetlen botrányhős

A két feddhetetlen életű istenségtől lassan eljutunk a bollywoodi panteon rosszfiújáig. Nem véletlen, hogy Sanjay Dutt mellé nem találtunk rosszlányt. Az ugyanis teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy indiai színésznő botrányba keveredjen. Gondoljunk csak Shilpa Shettyre, akinek karrierjét majdnem derékba törte, hogy Richard Gere puszit adott az arcára egy jótékonysági gálán. Ehhez a szexbotrányhoz képest Sanjay Dutt maga a megtestesült gonosz. A nem túl bizalomgerjesztő arcú színész gyakran alakít maffiózót a filmvásznon… és ártatlanul megvádolt színészt a bíróságon. Hívei őszinte sajnálatára ez utóbbi alakításai nem mindig sikeresek, így elég sok időt töltött már előzetes letartóztatásban. Végül azonban mind a kábítószer-birtoklási és -terjesztési, mind a fegyverkereskedői vádak alól felmentették. Így mehetett vissza Bollywoodba, hogy fegyverkereskedőket és drogbárókat alakítson, meglepően nagy átéléssel.

Csepregi Éva és Szulák Andrea - ellenségekből kollégákMég több az e heti Nők Lapjából:

Csepregi Éva és Szulák Andrea – ellenségekből kollégák »
Mi 3-an, Ők 3-an: Altass, ha tudsz! – 3. rész »
Tamással, sülve-főve: Isteni receptek grillezéshez »
Miért vonzóak a rosszfiúk? – Veszélyes férfit szeretek! »
Supertravel – Szabó Győző Ghánában »
Mezítláb a Margitszigeten – Rhoda Scott újra nálunk… »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top