Aktuális

Penélope Cruz – A spanyol Vénusz

A legnőiesebb színésznőnek tartják. A Hollywoodban terjedő pletyka szerint minden férfiszínész beleszeret, akinek közös jelenetet kell forgatnia vele. Penélope Cruz külvárosi spanyol lányból lett a világ legvonzóbb dívája, a szerelmet pedig egyik barátja személyében találta meg.

A spanyol VénuszAz egész valamikor a hetvenes évek közepén, Madrid munkásnegyedének egyik eldugott fodrászüzletében kezdődött. A kis Penélope Cruz szívesen lábatlankodott fodrász édesanyja vendégei között. „Ültem a sarokban, felhúzott térdeimen az álammal, és csodálkozva néztem, hogyan szépülnek meg a nénik. Azóta is mindig a gyermekkorom jut eszembe, ha megérzem az olcsó hajlakk illatát” – meséli Penélope az első gyermekkori emlékeiről. – „Nemcsak a szépítő trükköket lestem el, de mozdulatokat, gesztusokat, a nőiesség legalapvetőbb építőköveit tanulmányozhattam, anélkül, hogy tudtam volna, ezeket a gesztusokat később még alkalmazni fogom.”

A kislány nem érte be a fodrászüzlet miliőjével, kecsesebb, művészibb közegre vágyott: a nagyvilág balettszínpadait akarta meghódítani. Hatéves korában vették fel a spanyol nemzeti konzervatórium klasszikus balett szakára. Úgy érezte, végre megtalálta helyét a világban, s évekig keményen dolgozott a tánclépések, mozdulatok tökéletesítésén. A balerinák kemény világa megerősítette testben-lélekben egyaránt, a rendezők által dicsért, tökéletesen nőies mozdulatait, kecses mozgását, hihetetlenül egyenes tartását egyaránt a balettintézetben eltöltött éveknek köszönheti.

Balerinából díva

Penélope kilenc évig állt a balettrúd mellett, s lassan rá kellett jönnie, nem lesz belőle világhírű primadonna. Pedig ő a reflektorfénybe vágyott, azt szerette volna, ha csak rá figyelnek a nézők. Tizenöt évesen benevezett egy színész-tehetségkutatóra, s a temperamentumos kamaszlány háromszáz jelentkezőt maga mögé utasítva győzelmet aratott. Penélope élete egy csapásra megváltozott: minden idejét új hivatásának, a színészetnek szentelte. Felhagyott a balettel, eleinte reklámfilmekben, tévésorozatokban, végül pedig mozifilmekben kapott szerepeket. Első filmje után nemzeti kincsnek nyilvánította a sajtó. „Tizenöt éves korom óta vagyok színésznő. Megtanultam kezelni a szerepléssel járó ismertséget, megtanultam, hogyan védjem a rajongóktól a magánéletem, és megtanultam, hogyan kell bánni a sajtóval. A legfontosabb, hogy tisztában legyek vele, az a Penélope Cruz, akit a nézők ismernek, egy színésznő, az ő munkájának és az én magánéletemnek nincs köze egymáshoz!” – magyarázza interjúiban, rendszerint a következő típuskérdésre válaszolva: „Igaz, hogy beleszeretett filmbeli partnerébe, aki elhagyta a feleségét ön miatt?” Nos, szó, ami szó, ez a kérdés a Woody Allen rendezte Vicky Cristina Barcelona című filmig teljesen jogos volt, azóta azonban Penélope megtalálta a számára tökéletes férfit. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk előbb, mennyiben változtatta meg Spanyolország leghíresebb színésznőjének személyiségét Hollywood!

A színésznő, aki falja a férfisztárokat

„Semennyire!” – mondja Penélope, „Teljesen!” – állítják az újságírók. Milyen is volt Penélope, a spanyol színésznő? Természetes, temperamentumos, felszabadult, ösztönös lány, aki a felhajtást csak játéknak tekintette, és egyáltalán nem érdekelte a népszerűség. Az életét Nacho Canóval, egy ismert spanyol popzenésszel osztotta meg, szerette a jó forgatókönyveket, biztos kézzel választott nehéz sorsú asszonyokat, és imádta, amikor Pedro Almodóvar olyan, direkt neki írt szerepeit játszhatta, mint a Volver Raimundája. Az egyszerre esendő és határozott, keményen dolgozó szépséges asszony, aki lánya védelmében megöli férjét, ráadásul halott édesanyja szelleme is visszatér… „Ez a tiszta, éteri női naivitás, szépség, anyai odaadás, ez az élet abszurd fordulatai közepette is józanságát őrző asszony maga Penélope” – mondja róla Almodóvar, aki szerint ezt a karaktert senki más nem játszotta volna el ilyen hitelesen.

A Volver főszerepét kifejezetten neki írta Pedro Almodóvar
A Volver főszerepét kifejezetten neki írta Pedro Almodóvar

S milyen Penélope hollywoodi változata? Színésznői kvalitásából cseppet sem vesztett, s ha vállalt is néhány kommersz filmszerepet, azt is csak játékból tette. „Játszom amerikai filmekben, de nem akarok hollywoodi színésznő lenni, mert az ő karrierjük ötvenévesen véget ér. Nálunk, Spanyolországban, a színésznők ötven fölött kapnak igazán jó szerepeket!” – nyilatkozta amerikai karrierjéről. Nachóval ellaposodott kapcsolata azonban nem bírta ki, hogy a tengerentúlra szólította a munkája. A szakítás után Penélope úgy érezte, újra fel kell építenie életét a férfi nélkül, akit addig szeretett. Miközben a kreol szépség önmagát kereste, Hollywood szinte valamennyi szépfiúját meghódította. A forgatókönyv mindig azonos volt: közös forgatás, a férfi belenézett az olvadt csoki színű szemekbe, s máris elveszett. Penélope pedig élvezte, hogy sorra csavarja az ujjai köré a legvonzóbb amerikai férfiakat. Skalpjai között Matt Damont, Nicolas Cage-et, Tom Cruise-t, Matthew McConaughey-t találjuk. De hiába voltak ők gazdagok, sikeresek, vonzók, Penélopét csak megszerezni volt könnyű, megtartani egyikőjüknek sem sikerült. Mintha mindegyikükből hiányzott volna valami különleges, mediterrán szikra, valami férfias titokzatosság, amely örökre fogva tarthatja a temperamentumos színésznő szívét.

Az anyósát is elvarázsolta

A spanyol sajtó örömmel fogadta a hírt, amikor kiderült, Woody Allen Barcelonában készül forgatni, spanyol sztárokkal. Egy kis gond volt csupán, Javier Bardem, a film férfi sztárja és Penélope akkor már másfél évtizede jó barátok voltak, s úgy tűnt, ennél több nem is lesz közöttük. Vajon ki szeret majd bele a forgatáson Penélopébe? – találgatták az újságírók, s a premieren maguk lepődtek meg a legjobban. Akkor már egyértelmű volt, hogy a spanyolok leghíresebb színészei végre egymásra találtak. Egy csapásra ők lettek a Hispán-félsziget álompárja. A forgatás fáradalmait közös trópusi nyaraláson pihenték ki, számtalan eseményen jelentek meg közösen. S persze Penélope ugyanúgy hallgatott a részletekről, mint máskor. Ám, ahogy az egy ízig-vérig mediterrán álompártól elvárható, a lángoló szerelem első hónapjai után jöttek a temperamentumos veszekedések. Hamar kiderült, hogy mindkét színésznek igen komoly elképzelése van a közös jövőről: Penélope házasságra, közös gyerekre vágyik, Javier pedig bulikra és közös filmekre. Ráadásul a férfi hiúságát eleinte igencsak zavarta, hogy barátnőjébe szerelmes a fél világ.

Javier Bardem számára Penélope a tökéletes asszony, és erre barátai, családja rendszeresen figyelmezteti is a férfit
Javier Bardem számára Penélope a tökéletes asszony, és
erre barátai, családja rendszeresen figyelmezteti is a férfit

Kapcsolatuk elején Javier édesanyja is fúrta a viszonyt. A mama úgy érezte, egy színésznő, aki erotikus jeleneteket is elvállal, nem lehet megfelelően szerető és hűséges párja fiacskájának. Aztán megtört a jég: Penélope természetes kisugárzásával, spanyolos temperamentumával s családalapítási terveivel levette a lábáról az asszonyt. A pár barátai szerint a két nő olyan közeli barátságba került, hogy Penélope legnagyobb szövetségese máris leendő anyósa. Úgy tűnik, a határozott mamának sikerült hatnia fiacskája lelkére. Javier ugyanis döntött: megkéri szerelme kezét. Romantikus és váratlan volt az akció. Javier Penélope elé perdült egy étteremben, térdre rogyott, és előhúzta zsebéből a gyönyörű gyémántgyűrűt. A színésznő először meg sem tudott szólalni a meglepetéstől. Végül persze igent mondott. S ha hihetünk a híreknek, az esküvőre még az idén sor kerül majd, a nyilvánosság teljes kizárásával.

Haumann Péter 4 tételbenMég több az e heti Nők Lapjából:

Haumann Péter 4 tételben »
D. Tóth Kriszta: Egy gyerek – két nyelven (2) »
Tamással, sülve-főve: Főzzünk spanyolul! »
Csínján a latin szeretőkkel! »
Természetes érvédelem – a mediterrán diéta »
A latin nők nem a macsókat szeretik »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top