nlc.hu
Aktuális
Tamással, sülve-főve: Főzzünk spanyolul!

Tamással, sülve-főve: Főzzünk spanyolul!

Nem lehet az rossz, amit egy egész nép szeret, tartja a mondás. Éppen ezért Tamás vendégséfeket hív meg a konyhába és a rovatba, akik hazájuk különlegességeivel ismertetnek meg minket. Ezúttal a spanyol ételekkel barátkozunk.

Tamással, sülve-főve: Főzzünk spanyolul!Enrique Sánchez Gutiérrez andalúz szakács, igazi sztárséf a hazájában. Több főzőműsor állandó vendége, és a szakma is elismeri. Latinos egyéniség, aki kedvvel és széles gesztusokkal dolgozik a konyhában, ráadásul az egyre divatosabb molekuláris gasztronómia egyik szakembere, ami azt jelenti, hogy a kémiai úton részekre bontott ételekből ugyancsak kémiai eljárások segítségével (cseppfolyósítás, buborékképzés, kivonás, stb.) új ízhatások érhetőek el.

A spanyol konyháról nem könnyű általánosságban beszélni, hiszen a tájegységeknek megvan a maguk sajátossága, de azért vannak közös nevezők. A sűrű levesek, a laktató húsételek, a fűszerek erőteljes használata. A spanyolok sok fokhagymát használnak, de kedvelik a borsot, a sáfrányt vagy a fahéjat is. Ez utóbbit nem csupán az édességekhez… A mediterráneumban vagyunk, vagyis sok fogy olívából, zöldségből, salátából, és – a nehéz húsételek ellensúlyozásaként – a tenger gyümölcseiből is. Az Enrique készítette paradicsomleves nem áll távol a magyar ízléstől, ne idegenkedjen senki attól, hogy hidegen kell fogyasztani, majd meglátják, milyen hűsítő. A fokhagymás királyrákot haladóknak ajánljuk, de a torrijast megint mindenkinek.

És aki teheti, jóféle spanyol borral, esetleg egy kis serrano sonkával tegye felejthetetlenné a spanyol vacsorát.

Tamással, sülve-főve: Főzzünk spanyolul!
Córdobai salmorejo – Hideg paradicsomleves

10 perc+2-3 óra hűtés

Hozzávalók: 25 dkg fehér kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg érett paradicsom, 2 ek. fehérborecet, 1,5 dl olívaolaj + 2 ek. a tálaláshoz, tengeri só, 2 főtt tojás, 5 dkg serrano vagy valamilyen szárított sonka.

Egy tálba belerakjuk a felaprított kenyeret, a fokhagymagerezdeket, az olajat, a paradicsomot és csipetnyi sót. Turmixban vagy botmixerrel pürésítjük az egészet. Ezt követően átszűrjük, hogy még krémesebb legyen, és hűtőbe tesszük 2-3 órára. Tálalásnál apróra vágott tojást és sonkát teszünk a tetejére és meglocsoljuk olívaolajjal. 

A Nők Lapja 30. számában további két fantasztikus spanyol receptet találhattok!

Haumann Péter 4 tételbenMég több az e heti Nők Lapjából:

Haumann Péter 4 tételben »
D. Tóth Kriszta: Egy gyerek – két nyelven (2) »
Csínján a latin szeretőkkel! »
Természetes érvédelem – a mediterrán diéta »
A latin nők nem a macsókat szeretik »
Penélope Cruz – A spanyol Vénusz »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top