Aktuális

Jobb, ha kiváltod…

Amikor utazni készülök, nekem mindig az utolsó pillanatban jut eszembe egy igen fontos dolog: a biztosítás. A külföldre utazók a biztosítási cégek szolgáltatásai mellé ma már egyre gyakrabban váltják ki az európai egészségbiztosítási kártyát. Lássuk, mi is ez, ki jogosult erre, és mire használhatjuk!

Az Európai Unió területén érvényben lévő, társadalombiztosítási ellátásokról szóló rendelet egyik alappillére az egyenlő elbánás elve. Ez azt jelenti, hogy az az állampolgár, aki az Európai Gazdasági Térség területén állandó lakcímmel rendelkezik, az mind a lakó-, mind pedig a tartózkodási helyén igénybe veheti a társadalombiztosítási ellátásokat. Tehát: az európai egészségbiztosítási kártya birtokában az Európai Unió területén bárhol jogosult vagy a magyar egészségbiztosítás terhére bizonyos egészségügyi ellátás igénybevételére. Az Európai Bizottság határozatai alapján orvosilag szükségesnek minősül például a dialíziskezelés, az oxigénterápia vagy a szüléssel kapcsolatos ellátás, illetve az olyan spontán megbetegedések, mint például a gyomorrontás, a vakbélgyulladás vagy a baleseti sérülés. Azt azonban jó, ha tudod: kizárólag olyan vizsgálatokat, beavatkozásokat vehetsz igénybe, amelyeket – azon túl, hogy indokoltak – az adott ország társadalombiztosítása is megtérít.

Vannak olyan országok is, amelyekben az európai kártya mellett is ott kell hagynunk némi pénzt az egészségügyi szolgáltatónál, vagy az eltérő összegű vizitdíj miatt, vagy mert egyes államokban a vényre felírt gyógyszerek után receptdíjat kell fizetnünk. Az is előfordulhat, hogy begyullad a fogad, és a tartózkodási helyeden csak privát rendelőt találsz. Ebben az esetben az európai biztosítási kártya ellenére is ki kell fizetned az ellátást. Görögország esetén például a gyógyszer és az egészségügyi szolgáltatás bizonyos százalékát az igénybe vevő köteles megfizetni – így ez a rendelkezés rád is érvényes. Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és – bizonyos szolgáltatók esetén – Finnországban úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ezekben az országokban mind a szolgáltatások, mind a gyógyszerek árát ki kell egyenlítened, az illetékes biztosító pedig majd utólag téríti meg a felmerülő költségeidet. Ezért fontos, hogy kiegészítésként mindig köss utasbiztosítást!

Jobb, ha kiváltod...

 

Kártyát az ország területén működő bármely regionális egészségbiztosítási pénztárnál vagy annak kirendeltségén igényelhetsz, ingyenesen. A kiállításhoz szükséged lesz egy, a személyazonosságodat igazoló okmányra (útlevél, személyi igazolvány, új személyi igazolvány esetén lakcímkártya is), a tajkártyádra; amennyiben nem rendezett a biztosítási jogviszonyod, akkor a jogosultságodat bizonyító okmányokra. A biztonság kedvéért már indulás előtt tájékozódj a célország társadalombiztosítási rendszeréről akár a www.oep.hu oldalon vagy a 06-40/200-347 számú EU-vonalon.

Ha ez mind megvan, nyugodtan kérj meg valakit, hogy üljön rá a bőröndödre, hisz már semmi sem hiányzik. Nem mondhatja senki, hogy nem adott minden egy fergeteges nyaraláshoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top