Aktuális

Tamással, sülve-főve: Hó végére palacsintát!

Van ugye a lekváros, a kakaós, a diós, a fahéjas, a túrós... és még folytathatnánk a sort. De helyettük most nyitunk egy új fejezetet. A nem desszertnek szánt, hanem főételnek készített sós palacsintákét. A hónap végén is készülhetnek különleges ételek, egyszerű és olcsó alapanyagokból, csak az idővel nem szabad spórolni.

Tamással, sülve-főve: Hó végére palacsintát!A magyar gasztrokultúra egyik büszkesége a palacsinta, még akkor is, ha sok más országban is készítik. Csak nem így és nem ilyen finomra. Bár ezzel az „így”-gyel némileg leegyszerűsítjük a kérdést, hiszen ahány ház, annyi palacsinta. Van, aki vastagon, van, aki hártyavékonyan készíti, van, aki tesz cukrot a tésztájába, és van, aki nem. Ugyanez a választás adódik a tej, a sütőpor vagy az olaj esetében is. Nincs mese: mindenkinek rá kell találnia a saját jól bevált módszerére, aztán azt minél több gyakorlással a tökélyre fejleszteni.

Tamás ezúttal nem a strandszezonban gondolkozott, hiszen sós palacsintákat készített, amelyek akár főfogásként is tálalhatók. A Hortobágyi palacsintát tesztelték a stábtagok, és bizony a nagy melegben már a másfél is soknak bizonyult… Ebbe egyébként csirkét vagy sertést is tehetünk pörkölt formájában, és Tamás szerint ne daráljuk, inkább vágjuk fel a húst hozzá.

A vegetáriánusok egy újabb fogást jegyezhetnek fel, sőt kettőt, hiszen a kapros túróval töltött falatkák is értelmezhetőek főételként. Ebben egyébként juhtúróval is kiegészíthetjük a tehéntúrót. Akkor egy kissé nyersebb, „emberesebb” ízt kapunk.

Ezeket a palacsintákat a kapros túrós kivételével inkább melegen fogyasszuk.

Jó étvágyat!

Az alappalacsinta

Hozzávalók kb. 12 palacsinta elkészítéséhez: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl tej, csipet só, kb. 3 dl szóda

A tojást a tejjel, csipet sóval, egy habverővel simára keverjük. Állandóan kevergetve, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, majd a szódával felhígítjuk. 15 percig hagyjuk pihenni, majd forró palacsintasütőben, kevés olajon kisütjük.

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók: 1 db másfél kg-os csirke, 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, olaj, 1 kanál fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 2 db paradicsom, 2 db tv paprika

A csirkét részeire szedjük, és kissé besózzuk. A hagymát finomra vágjuk és forró olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és megszórjuk a fűszerpaprikával. Kissé átpirítjuk, de csak annyira, hogy a paprika ne égjen meg. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a paprikát és a darabolt csirkét. Felöntjük egy liter vízzel és fedővel lefedve, bő egy óra alatt puhára főzzük. A húst szűrőkanállal kivesszük belőle és miután kissé kihűlt, lefejtjük az összes húst és „bőrt” a csirkecsontokról. A legjobb, ha késsel nagyon apróra összevágjuk, de le is darálhatjuk. Betöltjük a palacsintákat és hőálló tálba tesszük. A pörköltlevet átszűrjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy másfél liter legyen. Feltesszük forrni. A tejfölt simára keverjük egy evőkanál liszttel és a pörköltlevet behabarjuk. Ha kell, ízesítjük sóval és alaposan kiforraljuk a mártást. A palacsintákra öntjük, és forró sütőbe tesszük húsz percre.

Javaslat: készíthetjük még sertés- vagy pulykacombból készült pörkölttel is, sőt a maradékot is felhasználhatjuk ilyen módon. 

Az alappalacsinta
Az alappalacsinta
Hortobágyi palacsinta
Hortobágyi palacsinta

 

A Nők Lapja 31. számában további két isteni palacsintareceptet találhattok!



Gombos Edina: Miranda tiszta apja! Még több az e heti Nők Lapjából:

Gombos Edina: Miranda tiszta apja! »
Le tudunk válni a babáról? »
A donorbaba nagyon is saját! »
Mi teszi az úriembert 2009-ben? »
Balinéz nők a világválságban »
Egy nagyhatalom rövid története »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top