Aktuális

10 dolog, amivel a magyarok izgalmasabbá tették a világot

Olyan értékes, érdekes, és fontos talámánynokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel mi, magyarok színesebbé tettük a világot.

1. Tudták, hogy az Egyesült Államokban „Biro”-nak hívják a golyóstollat? Így adnak tiszteletet feltalálója, Bíró László József újságíró előtt, aki megalkotta ezt a hihetetlenül hasznos kis eszközt, amivel nem tintázzuk össze magunkat, miközben írunk…

10 dolog, amivel a magyarok izgalmasabbá tették a világot


2. Közvetlenül 2007 karácsonya előtt az Európai Bizottság védett eredetűnek minősítette a szegedi Pick szalámit, így a világon más termék ilyen névvel nem forgalmazható. A védett termékek uniós listáján levő 800 cikk között ez volt az első magyar termék. 

3. Élt egyszer egy magyar politikus-író, bizonyos Falk Miksa, Erzsébet királyné magyar nyelvtanára. Álmában sem gondolta volna, hogy dédunokája – Peter Falk amerikai színész – alteregóját, Columbo hadnagyot, az egész világ szeretni fogja.

4. Amíg a többiek folyamatos „vadászat-kényszerben” voltak, addig mi bőrzacskóban vittük magunkkal apró darabokban az élelmezést, vagyis a tarhonyát, amit aztán állomáshelyünkön vízben felfőztünk. A mai napig hungaricumnak számít ez a tésztafajta.

5. Jedlik Ányos nagy ötlete volt, hogy dúsítsuk széndioxiddal az ivóvizet. A végeredmény a szikvíz (szódavíz), ami nélkül azóta sem fröccs a fröccs…  

6. Hogy mi a közös a dél-amerikai Juan Pablo Acostában és a Malajziában élő Foo Li Leen-ben? Mindkettőjük autójában GPS-készülék segíti a tájékozódást. Azon pedig egy iGO My way nevű szoftver fut, amit Magyarországon tervezett a Nav N Go nevű vállalat….

7.Medici Katalint kinevették, mert fehérneműt hordott. Pedig semmi kacagni való nem volt rajta! Mi már sokkal előbb felvettük azt a ruhánk alá Európában. Lehet, hogy közben egy időre kiment a divatból? A skótok állítólag a mai napig nem hordanak szoknyájuk alatt alsóneműt.  

8. A világon elsőként végzett műtéti altatást gyermekeknél Schöpf-Merei Ágost. Ő vezette be a kórházi kórlapok használatát.

9. Nyersen állítólag olyan íze van a szelídgesztenyének, mint a burgonyának – talán ezért használják más országokban köretként, töltelékként… Mi édességként fogyasztjuk, és nekünk van igazunk: a tejszínhabos gesztenyepüré az egyik legfinomabb desszert…

10 dolog, amivel a magyarok izgalmasabbá tették a világot

10. Természetanya tudja, mi kell lányainak. Szépségre termettél. Végre valami jó történik a bőröddel.  Mindkét nemnek, igen – ezek Ilcsi néni, Molnár Dánielné jelszavai, akinek szépítő kozmetikumait oly sokan szeretik. Talán azért, mert előállításuk során nincs állatkísérlet, és a termékek teljesen természetazonosak. 

További 190 hasonló érdekesség a Nők Lapja e heti mellékletében!

 

Eszenyi Enikő: Aki nem ismeri a féltékenységet, az nem tudja, mi a szerelemMég több az e heti Nők Lapjából:

Eszenyi Enikő: Aki nem ismeri a féltékenységet, az nem tudja, mi a szerelem »
D. Tóth Kriszta: A más gyereke »
A magyarok asztala – Főfogások fővendégeknek »
Kudarcra ítélt szerelmi kapcsolatok – 7 hiba és 7 megoldás »
Előttem az utódom – Zac lenne az új Brad? »
Miért olyan sikeresek a vámpírtörténetek? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top