A tengerinek vagy törökbúzának is hívott kukorica a népi gyógyászatban vesetisztítóként szerzett hírnevet magának, de vitamin is van benne jócskán. Különösen A- és B1-, illetve B2-vitamin. Stresszoldásra is ajánlják, de ehhez túl nagy mennyiségben vagy szinte minden nap kellene enni. Ám a morzsolás például, mint egyhangú tevékenység, biztosan nyugtatóan hat a megtépázott idegekre. Mexikóban a kukoricából sokat fogyasztanak, és babot esznek hozzá, mert úgy tartják, ha együtt eszik a kettőt, akkor minden fontos tápanyag bejut a szervezetükbe. Még egy csöppet elidőzve Dél-Amerikában, érdekesség, hogy a maják szerint az istenek az első embereket kukoricakásából gyúrták, hisz az volt leginkább kéznél.
Tamás receptjei között akad leves, főétel és csemege is. Az első fogással a kedvelt és praktikus krémlevesek listája bővül. A hónap végén üresen, zöldfűszerrel megbolondítva, de máskor, vagy ha vendégeknek szánjuk, füstölt lazaccal is kiegészíthetjük, így igazán gazdag fogással rukkolhatunk elő. Könnyű, semleges íz, megbolondítva egy kis citrommal – ideális nyári étel. A pie is az, és amikor az asztalra tesszük, csak akkor derül ki, mi mindent rejt a belseje. Könnyű, mégis laktató.
Jó étvágyat!
P.S. A kukoricafőzés titka
Tamás azt ajánlja, hogy ha köretként szeretnénk kukoricát adni például egy hússzelet mellé, akkor is főzzük meg az egész csövet, és utána vágjuk le róla a szemeket. Ha tehetjük, télen inkább a fagyasztott kukoricát főzzünk meg, és ne a konzerv változatot tegyük az ételbe, mert a fagyasztottnak nincs olyan mellékíze, mint a dobozos, előfőzött változatnak.
Séfünk szerint, ha csöves kukoricát főzünk, a levelekből is tegyünk a fazékba, alulra többet, de a csövek fölé is. Nem is kell sót használnunk, elég utólag sózni, és 15-20 percnél tovább nem kell főzni. De a són kívül még annyi lehetőségünk van a főtt kukorica ízesítésére! Például…
|
Kukorica-krémleves (60 perc) Hozzávalók: 4 cső vagy fél kg fagyasztott kukorica, 4 dkg vaj, 2 dl tejszín, tengeri só, 1 csokor friss kapor, fehér bors. A kukoricacsövekről éles késsel levágjuk a szemeket. Egy lábasban vajat olvasztunk, és rátesszük a kukoricát. (Ha fagyasztott kukoricát használunk, fagyosan tegyük a vajra.) Ezután felöntjük a tejszínnel és 1 liter vízzel. Sózzuk és ízesítjük fehérborssal. Fedővel letakarva fél óra alatt megfőzzük. Amikor puhára főtt, leturmixoljuk, és sűrű lyukú szűrőn átszűrjük. ![]()
Tálalásnál tehetünk rá frissen vágott kaprot, és kínálhatunk mellé füstölt lazacot is. Ínségesebb időben pirított baconnel bolondíthatjuk meg. |
A Nők Lapja 34. számában két további kukoricás receptet találhattok (Pulykamell currys kukoricával, Kukoricás-csirkés pie, Vajas kukorica, Csilis kukorica)!

Még több az e heti Nők Lapjából: