Aktuális

Hóvégi takarékos kukoricázás

Aki szereti, de jobbára csak köretként vagy "strandételként" ismeri, annak páratlan lehetőséget kínálunk: Tamás segítségével néhány egyszerű, de jól bevált kukoricareceptre tehet szert mindenki, aki kedveli ezt a könnyű, olcsó és sokoldalúan használható növényt.

Hóvégi takarékos kukoricázásA tengerinek vagy törökbúzának is hívott kukorica a népi gyógyászatban vesetisztítóként szerzett hírnevet magának, de vitamin is van benne jócskán. Különösen A- és B1-, illetve B2-vitamin. Stresszoldásra is ajánlják, de ehhez túl nagy mennyiségben vagy szinte minden nap kellene enni. Ám a morzsolás például, mint egyhangú tevékenység, biztosan nyugtatóan hat a megtépázott idegekre. Mexikóban a kukoricából sokat fogyasztanak, és babot esznek hozzá, mert úgy tartják, ha együtt eszik a kettőt, akkor minden fontos tápanyag bejut a szervezetükbe. Még egy csöppet elidőzve Dél-Amerikában, érdekesség, hogy a maják szerint az istenek az első embereket kukoricakásából gyúrták, hisz az volt leginkább kéznél.

Tamás receptjei között akad leves, főétel és csemege is. Az első fogással a kedvelt és praktikus krémlevesek listája bővül. A hónap végén üresen, zöldfűszerrel megbolondítva, de máskor, vagy ha vendégeknek szánjuk, füstölt lazaccal is kiegészíthetjük, így igazán gazdag fogással rukkolhatunk elő. Könnyű, semleges íz, megbolondítva egy kis citrommal – ideális nyári étel. A pie is az, és amikor az asztalra tesszük, csak akkor derül ki, mi mindent rejt a belseje. Könnyű, mégis laktató.

Jó étvágyat!

P.S. A kukoricafőzés titka

Tamás azt ajánlja, hogy ha köretként szeretnénk kukoricát adni például egy hússzelet mellé, akkor is főzzük meg az egész csövet, és utána vágjuk le róla a szemeket. Ha tehetjük, télen inkább a fagyasztott kukoricát főzzünk meg, és ne a konzerv változatot tegyük az ételbe, mert a fagyasztottnak nincs olyan mellékíze, mint a dobozos, előfőzött változatnak.

Séfünk szerint, ha csöves kukoricát főzünk, a levelekből is tegyünk a fazékba, alulra többet, de a csövek fölé is. Nem is kell sót használnunk, elég utólag sózni, és 15-20 percnél tovább nem kell főzni. De a són kívül még annyi lehetőségünk van a főtt kukorica ízesítésére! Például…

Kukorica-krémleves (60 perc)

Hozzávalók: 4 cső vagy fél kg fagyasztott kukorica, 4 dkg vaj, 2 dl tejszín, tengeri só, 1 csokor friss kapor, fehér bors.

A kukoricacsövekről éles késsel levágjuk a szemeket. Egy lábasban vajat olvasztunk, és rátesszük a kukoricát. (Ha fagyasztott kukoricát használunk, fagyosan tegyük a vajra.) Ezután felöntjük a tejszínnel és 1 liter vízzel. Sózzuk és ízesítjük fehérborssal. Fedővel letakarva fél óra alatt megfőzzük. Amikor puhára főtt, leturmixoljuk, és sűrű lyukú szűrőn átszűrjük.

Hóvégi takarékos kukoricázás


Tipp

Tálalásnál tehetünk rá frissen vágott kaprot, és kínálhatunk mellé füstölt lazacot is. Ínségesebb időben pirított baconnel bolondíthatjuk meg.

A Nők Lapja 34. számában két további kukoricás receptet találhattok (Pulykamell currys kukoricával, Kukoricás-csirkés pie, Vajas kukorica, Csilis kukorica)!

Csisztu Zsuzsa: Amikor elkvesztettem anyukámat, megtaláltam a páromatMég több az e heti Nők Lapjából:

Csisztu Zsuzsa: Amikor elkvesztettem anyukámat, megtaláltam a páromat »
Egy anya, két gyerek »
Gazdi- és kutyahoroszkóp – vajon összeilletek? »
Siettetett gyerekek – zebebölcsi, angol óra az oviban »
Keressük a rossz álmok okát! »
Kisbabát ajándékba – a gyerekkori barátnőtől »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top