Aktuális

Bombera Krisztina: Amit szívesen hazavinnék Amerikából

Szerencsés vagy, Kriszta, mikor ismernél meg ennyi kedves New York-it egyszerre? – biztatott Lisa, egy nonprofit szervezet vezetője szórólaposztás közben azon az Afrika-fesztiválon, ahol a tűző napon újabb önkéntesek toborzása volt a feladatunk.

Bombera Krisztina: Amit szívesen hazavinnék – Önkéntesek AmerikábanLisáék a szegény, főleg fekete és spanyol ajkú munkásnők önszerveződését segítik elő, hírlevelekkel, kiadványokkal, információkkal. Hébe-hóba picit én is besegítek, például helyesírás-javításra, szerkesztésre, szórólapozásra osztanak be. Csak önkéntesekkel dolgoznak. Lisa, a „főnököm” gyakran elmondja: jótündérkedésről szó sincs, ez a munka a kölcsönös előnyökről szól. Aki önkéntesként az idejét adja, az valamilyen más formában szintén gyarapszik. Én például azzal, hogy nekem, a távoli magyar újságírónak olyan harlemi emberek mesélnek az életükről, akiket e nélkül a munka nélkül talán sosem ismernék meg ennyire.

Sok amerikai így áll az önkéntes munkához: egyrészt kötelesség, másrészt fontos személyes, emberi haszon. Amit másokért teszel, azt magadért teszed, mondják itt sokan, és az ember első hallásra rögtön szentimentális közhelyre gyanakszik. Azonban, ha odafigyel, észreveszi: a szavakat tettek követik.

„Ne azt kérdezd, hogy a hazád mit tehet érted. Azt kérdezd: mit tehetsz te a hazádért” – mondta John F. Kennedy elnök 1961-ben, aztán megalapította a Békehadtest nevű szervezetet, amely azóta amerikai önkéntesek százezreit küldte külföldre, főleg a fejlődő országokba.

Obama elnök a saját beiktatásán hasonlóképpen szólt az ünneplő milliókhoz. „Minden egyes amerikai segítségére szükségem lesz a problémák megoldásában. Akinek valóban fontos a változás, az mostantól a közvetlen környezete jobbá tételén dolgozzon!” – és ezzel Obama is létrehozta a saját, szintén önkéntesekre épülő, sok millió (!) embert mozgósító szervezetét. Mert Obama, szemben Kennedyvel, nem a fejlődő világba, hanem a saját lakókörnyékükre, saját városukba „küldte” önkénteskedni az embereket, hogy az orruk előtt lévő problémákkal foglalkozzanak.  

Nem a levegőbe beszél, és nem is naiv bolond, aki Amerikában ingyen vállalt közösségi munkát mer kérni az emberektől. Nem is csak ez a két elnök épített mozgalmat önkéntesekre. Jimmy Carter például meg Béke Nobel-díjat is kapott az elnöksége után végzett önkéntes munkájáért. És persze a legtöbb amerikai önkéntes nem is politikusok felhívására, hanem magától vállal ilyesmit. 

Az önként vállalt munka tehát nem csak kötelesség – állítják az amerikaiak. Na jó, azért lehet, hogy akadnak, akiknek „csak” kötelesség: politikusok, milliárdosok, tévésztárok, popsztárok népszerűsége óriásit zuhanhat, ha nem képesek válaszolni arra a kérdésre: mennyit és hogyan adtál vissza másoknak abból, amit a sors neked adott? Munkaajánlatok úszhatnak el azon, ha valaki nem tud mit beírni a rovatba: „A közösségért vállalt önkéntes munkáinak felsorolása.”

Persze a legtöbbet azok adják – Amerikában is, mint mindenhol a világon –, akik ebből semmiféle tőkét nem kovácsolnak, nem híres és nem gazdag emberek. Ötből négy amerikai család áldoz rendszeresen pénzt, tárgyakat vagy időt valamilyen ügyre, évente összesen több mint 300 milliárd dollár értékben! Rengetegen pedig a szakértelmüket „adományozzák”: korrepetálnak, vagy zenét, nyelvet, sportot tanítanak a szabadidejükben.

A gazdasági válság óta pedig sokan vannak, akik azért vállalnak ingyen munkát, mert elvesztették az állásukat. Jövedelmük amúgy sincs, a munkájuknak így mégis értéke van – mondják.

A csinos lány a lenti képen közgazdász a Wall Streeten. Most éppen parkőr és ládatakarító. A háta mögött pakoló emberek a New York környéki mezőgazdaság támogatását tűzték ki célul, hogy a környékbeli kis gazdaságok talpon maradhassanak. A szervezet tagjai év elején összedobják a pénzt az egész éves termelés költségeire. Vetőmagra, trágyára, amire csak kell. Cserébe tavasztól őszig friss zöldséget és gyümölcsöt kapnak. Minden héten ládákban hozza a gazda a termést, de rendelni, válogatni nem lehet! Csak idényzöldség van, annyi, amennyi termett, ha sok, sok, ha kevés, akkor azt kell igazságosan elosztani a tagok között. Az osztóhely, a kis park tisztán tartását, a ládák takarítását a tagok fejenként havonta háromórányi önkéntes munkával oldják meg.

Bombera Krisztina: Amit szívesen hazavinnék – Önkéntesek Amerikában

Amit viszont nagyon nem vinnék haza: a bringalopás magas művészetét. Nekem eddig egy héten belül az összes bringámat ellopták, a mostani (a nagy képen) alig gurul, csupa rozsda, és egy börtönlánccal lakatolom le. De legalább már egy hónapja megvan. Az autónak támaszkodó srác a legprofibb bringamegtartási módszert meséli éppen: mielőtt bemész valahová, leveszed a kereket és a kormányt is, és viszed a válladon az ügyintézésre, bárhová, különben ellopják. Így talán nem…

Bombera Krisztina: Amit szívesen hazavinnék – Önkéntesek Amerikában

 

A riport második részét az e heti Nők Lapjában olvashatjátok!

Bombera Krisztina: Amit szívesen hazavinnék – Önkéntesek AmerikábanMég több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: Na, húzzanak innen! »
Tamással, sülve-főve: Isteni barackos receptek »
Peller Anna: A vőlegényem nem meleg! »
Tanítsuk tanulni a gyerekeinket! »
Nem divat ma vért adni? »
Az ülő ember panaszai »

 

További kiemelt témáink a Nők Lapja szeptember 2-án megjelenő, 36. számából:

Az én orvosom
Májusban kezdtük el sorozatunkat, amelyben olyan doktorokat kerestünk fel, akik mély nyomokat hagytak betegeikben. Most az olvasók leveleiből válogatott Schäffer Erzsébet.

Boldog születésnapot!
Egy nő korát általában nem illik elárulni, de hogy a 60 éves Nők Lapja főszerkesztője, Németi Irén, aki 30 éven át vezette a szerkesztőséget, most 90 éves, nos, ezzel talán szabad dicsekedni!

A Balaton körül
Bringával a Balaton körül, mindenképpen emberes vállalkozás. Hát még, ha a csapatban sok a gyengén látó, látássérült, akik szintén kerekeznek. Igaz, a tandem hátsó ülésén, de mint Rist Lillának elmesélték, így is nagy élmény volt.

Divat Barabás Évával
Időről időre „színvadászatra” megyünk, vagyis színésznőkkel, televíziós személyiségekkel közösen válogatunk a kedvenc árnyalatukat viselő darabok közül. Most a tengerkéken (-zöldön) van a sor.

A heti szerkesztő, Lazarovits Szilvia ajánlásával
Mit hoznál haza?

Munka közben hétről hétre látjuk, ha bármi fontos történik a világpolitika meghatározó nagyhatalmában. Ezért most arról beszélgetünk Krisztával, mit hozna haza Amerikából. Mi lenne az, amit szívesen látna itthon is, hisz oly sok mindenért rajongunk, ami amerikai. Ha elolvassátok címlaptörténetünket, meglátjátok, nem a csilivili Manhattan Kriszta kedvence. És nagyon remélem, sikerül divatba hoznunk a bemutatott példákat.

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!         

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top