Aktuális

Nem divat ma vért adni?

Vérhiány van az országban, a hírek szerint műtétek maradtak, maradnak el. Állítólag nem divat manapság rendszeres véradónak lenni. Mi vagyunk kevésbé segítőkészek, vagy a véradás körülményei, lehetőségei változtak meg ennyire?

dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettes
dr. Nagy Sándor, az Országos
Vérellátó Szolgálat szakmai
főigazgató-helyettes

– Nincs vérhiány – cáfolja dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese a híreket. – Ez annak köszönhető, hogy a kórházban dolgozó orvoskollégák a tervezett műtéteknél a betegágy mellett is szervezik a véradást. Vagyis az operációra várók hozzátartozói, barátai körében keresnek önkénteseket.

– A ritka vércsoportokból előfordulhat, hogy az előre tervezhető beavatkozásoknál két-három napot kell várni, de a sürgősségi ellátást folyamatosan biztosítjuk – folytatja a főigazgató. – Egy rutinműtétnél két-három egységre, míg a szervátültetéseknél húsz, sőt akár nyolcvan egység vérre is szükség lehet. Van, hogy egy műtéthez több donor kell – magyarázza a doktor úr. – Egy alkalommal átlagosan 450 millilitert veszünk le. A levett vért egy eljárás során szétválasztjuk alkotóelemeire. A vérlemezkéket öt napig, a vörösvérsejt-koncentrátumokat öt hétig, a vérplazmákat pedig két évig őrizhetjük meg. Ezért is fontos, hogy mindig legyenek önkéntesek.

A véradóknak is jó

A véradásnak komoly előnyei vannak. A vérvételt megelőző kontroll olyan alapos, hogy megfelel egy féléves orvosi vizsgálatnak. taj-kártyát, személyi igazolványt és lakcímkártyát feltétlenül vigyünk magunkkal, mert ezeket be kell mutatnunk. Az előzetes kérdőívben megkérdezik, volt-e már súlyos betegségünk, balesetünk, szedtünk-e gyógyszert, jártunk-e külföldön, és arra is kíváncsiak, tetováltattuk-e magunkat. Ha a teszt eredménye megfelelt, alapos orvosi vizsgálat következik. Egyetlen csepp, ujjból vett vérből megállapítják, hogy vérszegények vagyunk-e és milyen a vércsoportunk (újabb jó ok, hogy elmenjünk vért adni!). Ha nem találtak kizáró tényezőt, például magas vérnyomást, máris mehetünk a laborba. A véradás során levett vérből kimutatják, ha valaki AIDS-es, Hepatitis B-, C-fertőzése van, vagyis vírusos májgyulladásban szenved, esetleg szifiliszes. Bármelyik fertőzést észlelik, három héten belül értesítik az illetőt. Ezek olyan betegségek, amelyeket amúgy nem sokan nézetnek meg, mert több orvoshoz is el kell menni, beutalókat kell íratni, sőt ha egy AIDS-vizsgálatra kellemetlen lenne elmennünk, egy véradás azt is helyettesítheti.  

Szászné Tünde
Szászné Tünde

– A véradás olyan, mint egy félévi nagy kivizsgálás. Így mindig tudom, hogy egészséges vagyok – mondja Szászné Tünde, aki több mint ötvenszeres véradó.

Tünde először a munkahelyén adott vért. Ez a módszer a rendszerváltás előtt remekül működött, manapság ritkább. Pedig a nagyobb vállaltoknál napjainkban is van lehetőség a véradás szervezésére.

– Az emberek sokszor lusták – folytatja Tünde, már érszorítóval a karján. – Pedig jó érzés, hogy ennyivel is életet menthetek. Ez annyira feldob, hogy szinte jobban érzem magam utána, mint előtte. Benne vagyok a rendszeres véradó-listában. Egyszer azért hívtak fel, mert egy négyéves kislánynak sürgősen kellett vér. Azonnal jöttem.

Fiatalok a fesztiválokon

A Sziget Fesztiválon a véradó-sátor előtt lelkes fiatal lányok csábítják betérésre az ott lévőket. Kevéssel a hét órai zárás előtt még becserkésznek egy ötös csoportot. Ketten az első kérdésnél kiesnek, mert ittak már valamennyi alkoholt.

– Szívesen megyünk együtt vért adni a fesztiválokon, mert ilyenkor jobban ráérünk – mondja Fanni, akitől ezúttal szintén nem lehet vért venni, mivel előző reggel rosszul érezte magát. Kicsit elkeseredett, mert társaságából csak egy fiút találtak alkalmasnak arra, hogy életet mentsen. De legalább biztosak lehetünk abban, hogy a rendezvényeken is betartják a pontos ellenőrzéseket.

Ki adhat vért?

• 18 és 65 év közötti egészséges, felnőtt ember
• Testsúlya meghaladja az 50 kg-ot
• Nem szenved fertőző, szövődményt okozó betegségben
• Nincsen vérnyomásproblémája, szívritmuszavara

Mikor?

• Férfiak évente ötször, nők maximum négyszer, de két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie!
• Szülést követően leghamarabb kilenc hónappal
• Foggyökérkezelés után 2 héttel
• Megfázás után két héttel
• Testékszer berakatása, tetoválás készíttetése után fél évvel

Hol? 

Az Országos Vérellátó Szolgálat elérhetőségei: www.ovsz.hu
Központ: 1113 Budapest, Karolina út 19-21.
Véradás a Központban: hétköznap: 7-19; szombaton: 8-12
Vidéki állandó véradási helyszínek listája »

 Egy jó program: Retro véradás!

Sör, virsli, bambi, élő zene, jó társaság. Ez jellemzi a Retro Véradást, 2009. szeptember 5-én 10-18 óra között a XII. kerületi Városmajori Szabadtéri Színpadnál, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálat szervez. Érezzük meg mi is a régi idők hangulatát, amikor az önkéntesek közösen ünneplik egymást, és azokat a betegeket, akik nekik köszönhetően kaptak új esélyt az életre. A Színpadnál neves művészek (B. Tóth László, Éles István, Kaláka Együttes) produkciói, játékok és egyéb meglepetés-programok várnak. A vérdonoroknak ingyen sör, virsli, lángos, ajándék jár!

Bombera Krisztina: Amit szívesen hazavinnék – Önkéntesek AmerikábanMég több az e heti Nők Lapjából:

Bombera Krisztina: Amit szívesen hazavinnék Amerikából »
D. Tóth Kriszta: Na, húzzanak innen! »
Tamással, sülve-főve: Isteni barackos receptek »
Peller Anna: A vőlegényem nem meleg! »
Tanítsuk tanulni a gyerekeinket! »
Az ülő ember panaszai »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top