Elképesztően finom, és elképesztően egészséges. A és B – vitamin bőven van benne, kalcium is, tisztító hatása egyértelmű, hiszen 85-90 százaléka víz! Ebből következik, hogy nyersen, frissen a legfinomabb, de lekvárnak, befőttnek is csodás, nem beszélve a pálinkáról, likőrről…
Ha ellenállunk a csábításnak, és nem faljuk be – ez esetben szó szerint – szőröstül-bőröstül a gyümölcsöt, akkor készíthetünk belőle, Tamás útmutatása alapján, egy klasszikus fagylaltkelyhet. Ennek fő ismérve, hogy hozzávalói külön-külön is finomak, de együtt még finomabbak.
A barack használható süteményekhez is, bár nem olyan strapabíró, mint a meggy, ezért nem ez az ideális felhasználási módja. Ám a séfünk által ajánlott karamellás pite igazi különlegesség. Ha édességben gondolkodunk, tegyük hideg túrókrémbe, joghurtba, olyasmit keressünk, amihez nem kell sütni a gyümölcsöt, amihez nyersen használhatjuk.
És persze húsok, mármint szárnyas húsok kiegészítője is lehet, de vigyázzunk, mert a fűszerek nem igazán illenek hozzá. Talán csak a gyömbér és a meghökkentő chili!
A baracknak szerencsére számtalan fajtája terem nálunk, így igen hosszan élvezhetjük. Ne sajnáljuk magunktól!
Peche Melba Hozzávalók: vanília fagylalt kb. 40 dkg, 4 db őszibarack, 20 dkg mirelit málna, 5 dkg cukor, A barackot meghámozzuk, félbevágjuk és kivesszük a magját. Ha nem jön le a héja, dobjuk egy pár másodpercre forró vízbe, majd tegyük át jeges vízbe és akkor könnyebb dolgunk lesz. A málnát a cukorral együtt 15 percig főzzük, majd átszűrjük és lehűtjük. Fagylaltos kehelybe vagy tálba vanília fagylaltot gombócozunk, rátesszük a barackot és meglocsoljuk málnavelővel.
|
A Nők Lapja 36. számában két további fenséges-barackos receptet találhattok (Barackos-karamellás süti, Gyömbéres csirke, pisztáciás barackkal)!
Jó tudni:
Az őszibarack a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcs. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.
Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ám a kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nemcsak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült.
Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. A sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Hazánkban a sárga- és fehérhúsú, maghoz kötött és magvaváló fajták egyaránt megtalálhatók. A nektarin csak héjában különbözik az őszibaracktól, gyümölcshúsában nincs különbség. A nektarint a természet játéka hozta létre. Az új génmutációt hordozó fákat azután már a kertészek fedezték fel, és tenyésztették tovább.
A piacokon változatos színben, formában, ízben találkozhatunk a barackkal. Kedvelt a sárga, az utóbbi években pedig egyre népszerűbb, zöldes vagy fehérhúsú fajta. A legújabbak a sima héjú nektarinok, az augusztustól érő, pirosas húsú és igen ízletes vérbarackok és a lapos, pogácsa alakúak. Újra hódít a hagyományos magyarfajta, a fehér húsú, nagy gyümölcsű Mariska.
Ha barackot szeretnénk vásárolni, legyen nálunk kosár vagy nagyobb doboz, mert egyébként, mire hazaérünk vele, összetörődik az érzékeny gyümölcs.