Aktuális

Biztonságban a kisiskolások

Az iskolakezdés alkalmából plüss sünökkel kedveskednek a rendőrök az elsősöknek és újból lesz az iskoláknak saját rendőr bácsijuk.

A tavalyi év sikerein felbuzdulva, idén folytatódik az Iskola Rendőre program. A statisztikák szerint a személyi sérüléssel járó gyermekbalesetek 13 százalékkal csökkentek 2007 és 2008 között, ami többek között “Az Iskola Rendőre” programnak is köszönhető.

Nemcsak a közlekedés számít

Az iskola rendőréhez nemcsak közlekedésbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben fordulhatnak a kicsik, illetve a szülők, hanem a bűnmegelőzésben és az iskolai erőszak megfékezésében is szerepet vállalnak. Tavaly 2448 általános iskola csatlakozott a programhoz, amelyben 1893 rendőr vállalt szerepet.

Vége a nyárnak

Szeptember elején, amikor még szokni kell a nyár után a kötöttséget, szabályokat, mégis a közlekedésbiztonság kerül előtérbe. Talán nem véletlenül, hiszen az iskolák környékén indokolt, hogy nagyobb odafigyeléssel közlekedjünk. Ennek érdekében ingyenes, GPS-re tölthető adatbázist is létrehoztak, amely az iskolák környéki zebrák koordinátáit tartalmazza. Alkalmas készülékre töltve – Garmin, iGo, Mio, HP, stb. – a berendezés figyelmezteti a sofőrt, ha iskola közelébe ér. Hasonlóan, mintha fix telepítésű traffipax felé tartana az autó.

Több rendőr

Ebben a hónapban az autósok extra rendőri jelenlétre számíthatnak az iskolák környékén. Az egyenruhások különös hangsúlyt fordítanak majd a gyalogátkelőhelyek szabályos megközelítésének ellenőrzésére, de a gyermekülések és a biztonsági öv használatát is ellenőrzik. Ahová nem jut rendőr, ott a polgárőrség is besegít zebrák körüli munkába.

Extra zebrák

Természetesen nemcsak az autósokat kell rábírni, hogy figyelmesen közlekedjenek, hanem a gyalogosokat is. Nekik figyelemfelkeltő, sárga jelzéseket festettek zebrákra, hogy alaposan nézzenek körül, ha lelépnek az úttestre. Budapesten húsz, Pest megyében további tíz gyalogátkelőt dekoráltak így ki.

A rendőrök ajándékokkal is kedveskedtek az iskolakezdőknek, az órarend, üzenőfüzet mellett apró plüss sünnel is megajándékozták őket. Nem tudjuk kinek az ötlete volt a sün, de mi jót derültünk rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top