nlc.hu
Aktuális
Félmillióból: Swiftet, Astrát vagy Feliciát?

Félmillióból: Swiftet, Astrát vagy Feliciát?

Félmillió forintból is lehet megbízható és keveset fogyasztó autót venni. Használttesztünkben a kategória alapautóját, egy 360 ezerért kínált Suzuki Swiftet hasonlítottunk össze egy szintén félmillió alatti Opel Astrával és Skoda Feliciával.

Ne vigye a pénzt és ne legyen túl öreg

Halász-Szabó úr hamarosan megveszi élete első autóját. Egy Opelt. Esetleg egy Skodát vagy egy Suzukit. Nemrég szerzett jogosítványt, durván félmillió forintos autókban gondolkodhat. Nem baj, ha a kocsi kevesebbe kerül, de ha talál egy szépet, akkor elmegy hatszázezer forintig.

Kevés pénzből fenntartható autóra van szüksége, amely takarékos, megbízható, nem nagykorú és az alkatrészáraitól sem gyérül a hajkoronája. A feltételekből ordít, hogy első körben az Opel Astra F, a Skoda Felicia és a Suzuki Swift közül érdemes választani.

Bőséges a választék

Nehezíti a válogatást, hogy a Feliciából is van temérdek, igaz barátunkkal és a mi autónkkal meg egyenesen Dunát lehet rekeszteni. Rá kell szánni az időt, mert a szórás rendkívül nagy: pár tízezer forint választhat el reménytelen és igen korrekt autókat.

Irányárak a vezess.hu autókeresőjéből

Nagyjából 150-200 ezer forintba kerülnek a legolcsóbb Swiftek. Az árak egymillió forintig mennek fel, ezért a pénzért elvárhatjuk a légkondit. A típus előnye, hogy sok nagypapa kínálja eladásra megkímélt autóját, ami az F Astrára is igaz. Az Astrákat legalább 250 ezer forintra tartják az eladók, az elsők jövőre nagykorúak lesznek. A választék hatalmas, a másik két típussal szemben sok a külföldről behozott autó a kínálatban. 450 és 700 ezer Ft között igazán szépeket is találni. 800-850 ezer Ft körül a legdrágább, 2001-2002-es Classic Astrák ára összeér az utódmodellével.

Felicia: kétszázezertől felfelé

Skoda Feliciát 199 és 900 ezer forint között találtunk a cikk írásakor. A legtöbbe a legvonzóbbak kerülnek: a Volkswagen 64 lóerős szívódízelével és az 1,6 literes benzinessel szerelt autók. A legelterjedtebb a Felicia LX, amely a gyengébbik ezerhármas motort kapta, 54 lóerővel. Légkondicionáló kevés Feliciában van.

Suzuki Swift 1.3: 1997, 360 000 Ft

Zsebünkben félmillió forinttal reálisan 400 ezerig érdemes nézegetni, mert az eladás előtt elhanyagolt javítások, egy olajcsere és az átírás felemésztik a maradékot. A háromajtós Swift pont jó lehet, mert 360 ezer forintba kerül.

1997. novemberi autó, szép metálzöld színben. A papírvékony lemez könnyen behorpad, tömött szatyorral legyünk óvatosak! A gyenge kasztnin több helyen látni kisebb-nagyobb sérülést, a bal első ajtónál csúnyán egyenetlen a hézag, de a zárhíd ép, ez jó jel.

Belül látszik rajta a 12 használatban töltött év: pár lamella törött a szellőnyílások előtt, a vezetőoldali belső kilincs tönkrement, az ajtó csak az ablakon kinyúlva nyitható. Az üveg kijár a sínből, ezért kínlódik vele ennyire az elektromos ablakemelő. Érdemes megcsináltatni ezeket az apróságokat, mert a Swift hajtáslánca egészséges.

Erős motor, se fék, se futómű

Csak városba elég az ezres háromhengeres, de a négyhengeres finomabban jár és jóval erősebb. A forgalmi szerint 780 kilós Swift 1.3 tényleg gyors autó. A váltó lötyögős, pontatlan, de elfogadható, a gyorsulás meggyőző.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top