nlc.hu
Aktuális
Forradalmian új szúnyogrisztaó – olcsó, hatásos

Forradalmian új szúnyogrisztaó – olcsó, hatásos

Úgy tűnik, forradalmi szúnyogriasztót találtak fel amerikai kutatók: a szer hatékonynak ígérkezik, és ha a tömeggyártása beindul, még csak drága sem lesz.

A szúnyogok elsősorban az áldozataik által kibocsátott szén-dioxidra és testszagokra – például az izzadságban található tejsavra, a különböző zsírsavakra és az ammónia szagára – „buknak”, ez vezeti el őket az áldozathoz. A szén-dioxidra a muslicák is érzékenyen reagálnak: ha veszélyt érzékelnek, szén-dioxidot bocsátanak ki, amely figyelmezteti fajtársaikat. Paradox módon azonban fő táplálékuk, az érett gyümölcs vagy az erjedt élesztő is ezt a gázt árasztja magából – felmerült tehát a kérdés, hogy ennek ellenére miért repülnek oda.

Stefanie Turner és Anandasanker Ray, a kaliforniai Riverside Egyetem kutatói rájöttek a rejtély nyitjára – írja a Magyar Távirati Iroda. Felfedezték, hogy a gyümölcs olyan illatanyagokat bocsát ki, amelyek megakadályozzák, hogy működésbe lépjenek a szén-dioxidra “szakosodott” idegsejtek a rovarok csápjaiban. Különösen a hexanol és a 2,3-butándiol, két alkoholos vegyület bizonyul hatékonynak – számoltak be munkájuk eredményéről a kutatók a Nature című folyóiratban, amelyet a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) is közöl.

És vajon hogyan jön ide a szúnyog? Egyszerűen: Ray és Turner megvizsgálta, hogy a két illatanyaggal meg lehet-e a szúnyogokat is téveszteni. Egészen pontosan a nyugat-nílusi vírust terjesztő ötsávos darázsszúnyog (Culex quinquefasciatus) képviselőit, amelyek 1999 óta csak az Egyesült Államokban csaknem 29 000 embert fertőztek meg, akik közül kis híján ezren bele is haltak a betegségbe. Nem túl biztató tény, hogy ezt a fajt tavaly már Ausztriában is felfedezték.

A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a darázsszúnyogok hasonlóképpen reagálnak az illatanyagokra, mint a muslicák, azaz az ő csápjaikat is megbénítják a szagok, így nem képesek felderíteni az emberi lélegzetben jelenlévő szén-dioxidot.

A Riverside Egyetem már le is védette a felfedezést, amely alapján a jövőben Ray olcsó szúnyogriasztót kíván kifejleszteni. Úgy tervezi, hogy ehhez hamarosan céget alapít. Lelkesedése érthető: gyermekként maláriás volt, pár éve pedig felesége fertőződött meg a dengue-vírussal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top