Aktuális

Falra firkálni nagyon is szabad!

Magyarországon egyedülálló programot valósított meg a Murál Morál Csoport Pécsen. A program szervezője és koordinátora az idei évben az Egy Hajóban Alapítvány volt.

A főként képzőművészeti elemeket használó modellértékű munka célja, hogy egy nicaraguai komplex (képző, mozgás, zene, film  -művészeti elemek használata) közösségfejlesztő módszer használatával gigantikus, előre megtervezett képek megfestésével egyrészt életre keltsen szürke betonfalakat, másrészt pedig ugyanezen idő alatt, a szabadidő hasznos eltöltésével, a résztvevő fiataloknak komplex módon nyújtson informális nevelést, oktatást, képesség és közösségfejlesztést. A módszert a csoport egyik tagja hozta magával, amikor 2007 elején egy pécsi alapítvány munkatársaként Nicaraguában járt tanulmányúton.

Egy-egy program minimum 8 hónapig, maximum 1 évig tart. A fiatalok a programban 3 helyszínen, belső műhelymunkákban dolgoznak fel egy általuk választott témakört. Az egyéni ötletek, munkák később csoportmunkává fejlődnek, fokozatosan eljutva a program kicsúcsosodását jelentő falfestésig. A műhelyekben, a program végén, a csoportos festések alkalmával a nagy felületek már nem jelentenek gondot a résztvevők számára.

Ennek első eredménye, hogy csoportos (5-8 fő) alkotásokkal, különböző, egyenként 3-4 m2 méretű lepedőplakátokat készítenek a résztvevők, melyeket a programok zárása után vándorkiállításokon helyeznek ki, főként szabadtéri rendezvényeken.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció!

A szervezők elmondása szerint egy-egy  előkészítő bentlakásos tábor is hatékonyabbá teszi a témafeldolgozást. A muka során jól megfigyelhető, hogy a résztvevők miképpen jutnak el az egy-egy témáról való demokratikus véleményalkotásig. Nem számít a kor, a generációs különbségek még inkább kihozzák a feldolgozandó témákkal kapcsolatos egyéni véleménykülönbségeket, melyek csak erősítik és színesítik a  programot.

A mostani akció – szám szerint a 6. -, során a gyerekek és nevelőik a pécsi Béke parkban, egy közel 25 m hosszú, 80 m2 falfelületen, az esélyegyenlőség témakörében, a fiatalok gondolataira építve készítették el a monumentális falfestményt. Ezen a helyszínen ez már a második szalagkép, hiszen a tavalyi évben is volt itt egy 25 m hosszú kezdeményezés.

A Raiffeisen Közösen Program támogatásával megvalósult projektben halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok vettek részt, akik család nélkül nevelkednek, gyermekotthonokban, de a falfestés során integrálni tudták magukat egy tágabb közösségbe: Egy cél érdekében együtt dolgoztak családban és családon kívül élő fiatalok. A munkát folytatni szeretnék, hiszen az eddigi 50 m csak egy része ennek a közel 120 méteres falfelületnek.

Szeptemberben pedig már kezdődnek a csoport által megvalósítandó újabb utcai művészeti alkotás előkészítő munkálatai.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top