Nem illúziórombolás, amikor leszögezzük, hogy a pulyka húsa nem halmozza a tápanyagokat. De jól kezelhető, nem drága, sokféleképpen elkészíthető, és nem tart órákig, míg megfő, megsül. Vagyis szinte mindenre alkalmas, talán csak a desszertek elkészítésére nem…
Ezúttal a felső combjával dolgozunk, hiszen az általában elég nagy, sok mindenre alkalmas. Levest például nemcsak pulykanyakból főzhetünk, bár az valóban nagyon finom, de filézett combot is összevághatunk apróra, jól megízesíti a ragulevest.
Tamás először fasírtot készített belőle. A magyar fasírt alapanyaga rendszerint a sertéshús, ám érdemes megpróbálni pulykával is, ráadásul ez amolyan fehér fasírt, tehát nincs benne pirospaprika. Kicsit trendibb, mind a hagyományos, könnyű kis pulykafalat.
A zöldborsós pulykatokány is csak egy változat arra az ételre, amelynek alapja legtöbbször csirkemell felkockázva, felcsíkozva. Gyors vacsorának kiváló, köretként adhatunk mellé rizst vagy krumplipürét, esetleg mindkettőt. Ugyanaz érvényes a gombás tejszínes pulykaszeletre is.
Ha pulykacombot egyben sütünk, minél nagyobb, annál hamarabb dörzsöljük be a fűszerekkel, mert a nagy húst lassabban járják át az ízek, így a közepe esetleg ízetlen marad.
Jó étvágyat!
Pulykacomb rozmaringos gombával (80 perc) Hozzávalók: 80 dkg pulyka felsőcomb filé, só, fekete bors, olaj, 25 dkg csiperkegomba, 2 szál rozmaring, 1 dl száraz fehérbor, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejföl. A húst vékonyabb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon mindkét oldalán elősütjük. A szeleteket tálra szedjük, majd ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott rozmaringleveleket. Felöntjük a fehérborral, valamint 3 dl húslevessel vagy vízzel. Visszatesszük a hússzeleteket, és lefedve puhára pároljuk. Legvégül a levével elkevert tejföllel dúsítjuk, és finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
|
A Nők Lapja 38. számában két további ízletes pulyka-receptet találhattok (Zöldborsós pulykatokány, Pulykavagdalt)!