Aktuális

Megszűnt a Budapest Tv, hurrá!

Elhunyt a világ legrosszabb tévéje, mi is dobunk pár göröngyöt a sírjára.

A legutolsó hírek szerint menthetetlen az ügy, a nézők (vagy inkább így: „nézők”) már nem élvezhetik tovább a csődeljárás hullámai közé vesző Budapest Tv műsorát. Pedig médiatörténelmet írt a csatorna. Hosszú éveken keresztül bizonyította, hogyan lehet a valóban abszurdtól, a Monty Python által sikerre vitt műfajtól állandóan tíz centire lemaradva, magunkat halálosan komolyan gondolva valami borzalmasat előállítani.

Megszűnt a Budapest tévé, hurrá!Összetéveszthetetlen volt. Lehettem bármilyen másnapos zombi, rögtön tudtam, ha a gépies kattintgatás közben a Budapest Tv-re tévedtem. Kezdve rögvest a kedvencemmel: ha azt láttam, hogy házilag kivitelezett hamvasítás miatt kékre színeződött, dauerolt ősz frizurák billegnek, felékszerezett nagymamatenyerek legalább hatféle ritmusban csattognak, az asztalokon diszkontáruházak saját márkás szénsavas üdítője trónol kétliteres pillepalackban, mindehhez pedig a színpadon valami műbőr mellényes szúnyogcsődör öli a popzenét, akkor rögtön tudtam, hogy igen, ez a Házibuli Attilával.

Egyszer, egy nagyon piros betűs nemzeti munkaszüneti napon, bolt híján betévedtem a kisszállási Piros Hetes vendéglőbe, kólavásárlás céljából. Na, az ott bólogató, enyhén törődött atyafiak is különb zenére tolták a fröccsöket.

Szintén ez a csatorna tette közismertté a Gigantikus Szemöldököt, mely mögé Kiszel Tünde van nőve. Persze, meg a meztelenkedés az elmúlt század távoli évtizedében, amikor még valóban lisztből volt a kenyér, és pakurából a málnaszörp. Az ijesztő bimbókkal támadó másodvirágzáshoz pedig kellett egy csatorna, ahol az 1993 óta MÚOSZ-tag (!) néni permanensen csodálkozó tekintettel készíthet interjúkat. Ha semmi mást nem tett volna a Budapest Tv, csak Kiszel Tündét szabadítja a világra, már azzal kiérdemelte volna a borjúfejnyi lakatot a stúdió ajtajára – de ennél sokkal több történt.

Hiszen innen bugyogtak elő a jósok, a szellemvilág avatott ismerői, akik rögvest kártyát vetettek, gyertyát gyújtottak és aurát taperoltak, amint a kedves néző emelt díjas telefonhívás során erre kérte őket. Mondjuk, azt sosem értettem, hogy miért kell egyáltalán telefonálni, hiszen ha ők látják a jövőt, akkor az ilyen tiszteletkörök levágásával rögtön beolvashatták volna a válaszokat, miszerint:

– Palkovicsné Csepelről épp telefonálni készül, és jól teszi, mert három unokájából kettőt, a kis Kevint és Renátót harmadik szintű szellemek szálltak meg. Dzsenifert viszont vigyék orvoshoz, mert a piros pöttyöket nem a szellemvilág, hanem a bárányhimlő okozta. Maláta néni pedig most inkább menjen vissza a konyhába, mert a rezsón maradt a kotyogó, és nagy-nagy lakástüzet látok a jövőjében.

Megszűnt a Budapest tévé, hurrá!Sőt, válaszok mellett aktív paragyógyítások is áramlottak a csatornából, Gyurcsok mester megkerülhetetlen figurája volt ennek a szubkultúrának. Én felnézek az öregre, mert megélni abból, hogy az Apostol együttesből ismert Meződi József elhízott alteregójaként, élő adásban szundikálok – na, ahhoz azért kell gógyi.

De ne kerülgessük tovább a forró kását: a tragikomikus ének- és táncprodukciók, a hallucinogén kívánságműsorok („Az Akácos útra tetszik gondolni?” „Nem, az a másik, édesapám danolta mindig a cipőgyárban, hogy valami virág valahol…” „Akkor következzék az Akácos út!”), a láthatóan közös fodrászon osztozó Balázs Puli és Csepregi Éva frenetikus sikerei, illetve a minden betegséget színes zseblámpával gyógyító ősz bácsi világszabadalmai sorát hosszan lehetne még elemezni. De ugye, itt és most illik végre Anettkát előhúzni?

Akiről nyugodtan szólhatna egy külön cikk is, annyi mindent csinált. Ha csak az ívet húzzuk meg: egy közönséges, otromba tréfa levezénylőjeként, azaz egy fiatal lány kétséges szüzességét nyilvánosan elárverező, saját pucér testfelületeit is gyakran kamerába kínáló műsorvezetőként indult, és vált belőle egy, a szintén egyszerű, de épp ezért szalagcím-kompatibilis „projektjeit” futtató, mainstream médiaszereplő. Majdnem űrutazás, majdnem médiaiskola, majdnem párt. Anettka egyúttal a bulvár színesfémgyűjtője is lett: összeszedte és kilóra eladta a kidobott, kiöregedett haknisztárokat – Kató néni reaktiválása máig megbocsáthatatlan. És persze, a minőségi beköszöntőre hasonló volt a válasz: embert ennyiszer és ilyen változatos otrombasággal még soha nem küldtek az anyukájába élő adásban a „kedves” betelefonálók.

A Budapest Tv hosszú, túl hosszú működése során sikerrel mutatta be, hogyan nem érdemes televíziós csatornát működtetni. Mondják, hogy minden rosszban van valami jó – itt legfeljebb a szünetjel, a zsizsikes képernyő, a kulcsra fordított zár. Szevasz, Budapest Tv, ne gyere többet elő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top