Amikor az egészséges táplálkozást ajánlják, sokszor az egyik ellenérv, hogy örökké salátát enni – unalmas. Csakhogy már maga a saláta sem uralmas, hiszen a zöldségeken kívül tehetünk bele gyümölcsöket is. Az alma és a körte tökéletes kiegészítője a salátába valóknak, használjuk hát őket bátran! Tamás is ad egy salátareceptet, szerinte a körte egyik nagy előnye, hogy remekül illik a sós ízekhez. Húsok mellé is kínálhatjuk.
A körte a sütemények egyik ideális tölteléke is. Ha sütibe tesszük, inkább keményebb, egészséges darabokat válasszunk, és lehetőleg pároljuk meg, vagy legalább forrázzuk le. A csokoládéhoz is nagyon jól illik, és az illatos fűszerekhez, mint a szegfűszeg, szegfűbors, bors, fahéj. Fajták tekintetében, mindenki azt használja, amit a legjobban szeret, hiszen nincs olyan, ami kifejezetten ellenjavallt lenne egy-egy étel elkészítésénél.
A sült körte sonkával lehet olyan családi kedvenc, mint a sárgadinnye-sonka kettős. A mandulás-körtés-mazsolás rizs pikáns köret, egy semlegesebb ízű csirkés raguhoz kiváló, de még egy natúrszelethez is ajánlható.
Sült körte sonkával (40 perc) Hozzávalók: 4 Vilmos körte, 12 szelet pármai sonka, 1 ek. olívaolaj, durvára tört zöld, fekete és rózsabors, friss bazsalikom. A körtéket megmossuk, cikkekre vágjuk, és kivágjuk a magházukat. Ezután serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és hirtelen megsütjük rajta a körtéket, majd megszórjuk a borskeverékkel. Miután kihűlt, körbe-körbe tányérra rendezzük, tetejére hajszálvékony sonkaszeleteket teszünk, és friss bazsalikommal díszítjük.
|
A Nők Lapja 40. számában három további két isteni körtés receptet (körtetorta, Körtés-mandulás-mazsolás rizs) találhattok!