Aktuális

Hányózacskó és távirányító

Elszánt híve vagyok a natúr tévézésnek, de azt gondolom, a délutáni székletvizsgálattal átléptünk egy határt. Ti is szoktatok émelyegni egy-egy tévéműsort nézve?

 A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. 
• Itt olvashatod! » http://hivatalosnezo.blog.nlcafe.hu/   

Olyan ártatlanul kezdődött. Amerikai tinivígjátékok kajacsatái, a legújabb egészségügyi betét reklámjában a menstruációs vért imitáló, kék folyadék, a tele szájjal beszélő főszereplők a vígjátékokban. Ízlés dolga, néha már itt is soknak éreztem a naturalitást, no de én azt sem szeretem, ha valaki szürke masszává keveri a kakaóval megszórt tejbegrízt.

Egye fene, ez tényleg csupán gusztus dolga.

Jött aztán Ásóka, aki a gombás lábujjkörmöt felcsapta, mint egy kocsi csomagtartóját, és bepattant a lágy részekbe fertőzni. Meg a hüvelygomba, meg a kisfiú, akik büdöset kakilt. Ne már, ne már! Ne toljátok az arcomba! Herpeszes száj, hónaljban röfögő büdös disznó, mind-mind főműsoridőben.

De oké, én vagyok túlságosan érzékeny, én vagyok túl prűd, természetes dolgok ezek.

Aztán múltkor megláttam, amint Hajdú Péter anyatejet kortyolgat. Sőt, second hand kortyolgatja, mivel a TV2 szeptemberi, Magellán című műsorában csak megismételte korábbi produkcióját: a korán elhalt Mr. és Mrs. házaspárbajában már megcsinálta ugyanezt, ugyanígy tavasszal: ki kellett választania, hogy melyik tej jött élete párja, gyermeke édesanyja tejmirigyeiből. Sarka-tej, kóstold meg te is!

Fotó: Sanoma Archív/Besenyei Gergely
Fotó: Sanoma-archívum/Besenyei Gergely

Tényleg muszáj ennyire lemenni kutyába? Tényleg érdekel ez minket ilyen mélységben, ilyen részletességgel? És nem is ők az első anyatejügyi celebek: még Szandi állt elő a legutóbbi szülése után a témában hosszan, részletesen nyilatkozni. Megtudhattuk, hogy olyan bő hozammal rendelkezik, hogy annak tárolására külön hűtőt kellett vásárolniuk, és hogy nagyon ízletes főzelékeket készít a saját anyateje felhasználásával. Ez teljesen emberi, teljesen természetes – de tényleg képernyőre való?

És ott van a sokkal kevésbé magasztosabb termékek, a konkrét excrementumok médiát leigázó országlása. Oké, prűd dolog lenne kitakarni Kiszel Tünde lapátját, amint a Celebműszakban tehéntrágyát lapátol, elég annyit megjegyezni, hogy itt egy újabb műsor, amely közben nem vacsorázunk. Sőt, ha már be lehet csempészni némi pixelezést, én előbb kímélném meg a kedves nézőt a szemöldöktől, mint a lapátra vett trágya látványától.

Fotó: Press.viasat - Mutasd a tányérod!
Fotó: Press.viasat – Mutasd a tányérod!

Viszont a Mutasd a tányérod! (angolul még kifejezőbb a címe:  You Are What You Eat) a műsoridő jelentős részét konkrétan és kifejezetten a székletanalízisnek rendeli alá. Aki eddig esetleg eszegetett a cikk olvasása közben, az sürgősen tegye le a tányért, olyat mesélek… Az életmódreformra vállalkozó kövér civilek a műsor háziasszonya, Gillian McKeith elé járulnak egy kis műanyag dobozkával, amelyben, igen, AZ van. Gillian pedig megszemléli, elemzi, minősíti – néha még KI IS KÉRI MAGÁNAK, hogy AZ miért olyan büdös. Legutóbb a gyerekszereplőknek még egy rajzos illusztrációt is mutatott, amely alapján mindenki maga is be tudja sorolni a megfelelő kategóriába a produktumát.

Nooooormális? Nincs ez már kilométerekkel túl azon a határon, amit a tévében délután látni akarunk? Izmozunk itt azon, hogy mikor és milyen karikával, mely jelenetek önkényes cenzúrájával (innen is üdvözlöm Kolosi Pétert) adható le a Csillagközi invázió című sci-fi vagy a Bruce Lee életéről szóló játékfilm, de ez, ez oké? Álfelháborodással csapja össze a kezét az ORTT, ha a Penge című vámpíros filmben kis ketchupfröcskölés kíséri az akciókat, de a kakidoboz, az kell nekünk, az mutogatható? Vagy egy még abszurdabb példa: észrevették már, hogy a Stahl konyhája, ez a délelőtti főzőműsor, ez is tizenkettes karikával megy, azaz egy 11 éves gyerek csak szülői felügyelettel pillanthat rá a muffinokra? Úgy, hogy közben bőven 10 év alatti gyerkőcök is segítenek tésztát gyúrni a műsorban?

 A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. 
• Itt olvashatod! » http://hivatalosnezo.blog.nlcafe.hu/   

Valami itt nagyon elgörbült. Ha egy életmódmagazinhoz is hányózacskó kell, ha nekünk vicces az, ahogy Jim Carrey a felöklendezett vacsorájával eteti a madárfiókát a vígjátékban, ha valljuk, hogy emberi és hasznos bemutatni, bőven kommentálni a székletanalízist, akkor valami itt nagyon nem stimmel. Ha már az anyatej, annak ismételt, show-elemként felvonultatott, undorkodó kóstolgatása is  belefér, akkor itt valaki nagyon el van tévedve. Álljunk már meg egy szóra! Te, kedves olvasó, te nem szoktál émelyegni kicsit sem, mikor ezeket a „vicces” vagy „természetes” vagy „érdekes” dolgokat tolják az arcodba?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top