Aktuális

Ínycsiklandó tízóraik iskolásoknak

A szellősebb nyári napok után mostanra mindenki beleszokott a mindennapi tízórai-készítésbe – már akinek iskoláskorú gyereke van. Tamás ezúttal ehhez ad ötleteket. És persze recepteket.

Ínycsiklandó tízóraik iskolásoknakA lényeg: készítsünk tízórait! Zárkózzunk el az „Inkább adj egy kis pénzt, majd a büfében veszek valamit…” jellegű kérésektől. Biztos van olyan gyerek, aki szendvicsre és tejre költi a szülői forintokat, de nem árt élni a gyanúperrel, hogy pénzünk az édesipart és a „lónyálbizniszt” gyarapítja.

Fogjuk fel úgy a szendvicskészítést, mint lehetőséget, a gyerek minél változatosabb étrendjének kialakítására. Vagyis nem kell minden nap kolbászos-sajtos kenyeret adni, a lényeg, hogy variáljunk.

Ha tehetjük, teljes kiőrlésű péksüteményt adjunk, és csak nagyon vékonyan vajazzuk, ha éppen vajat használunk (majonéz, ketchup ne kerüljön a szendvicsbe!). A felvágottak esetében mindig gondoljunk arra, mikor eszi meg a gyerek a szendvicset, mert ha az utolsó szünetre tartogatja, lehet, hogy megromlik az étel a napsütötte vagy éppen túlfűtött osztályteremben.

Mindig tegyünk bele valami vitamint, legyen az zöldpaprika, paradicsomkarika, uborka, salátalevél, retek! Kerüljük a hagymát, fokhagymát, mert ezektől gyermekünk népszerűsége több pontot zuhan…

És kerüljük a csokoládét is, adjunk helyette müzliszeletet vagy gyümölcsjoghurtot! A joghurtital is finom, és nem is ciki – mert ugye ez is fontos szempont…

Helyes műanyag dobozba darabolhatunk neki gyümölcsöket, tehetünk mellé fogpiszkálót vagy kiskanalat.

Nagyon fontos, hogy az innivalóról se feledkezzünk meg, mert ha eleget iszik a gyerek, nem lesz fáradt, álmos. Házi szörpje nem mindenkinek van, de a limonádé (mézzel!) vagy a gyümölcstea elérhető lehetőség. Az egyszerű ásványvíz is jó, a lényeg, hogy legyen.

Tojáskrémes szendvics (30 perc)

Hozzávalók: 8 tojás, só, 5 dkg vaj, 1 kis fej hagyma, 1 ek. mustár, fekete bors, 2 ek. tejföl.

A tojást sós vízben 10 perc alatt megfőzzük, hideg vízben lehűtjük, majd megpucoljuk. Míg a tojás fő, a hagymát finomra vágjuk. A szobahőmérsékletű vajat a tejföllel, a mustárral, sóval, kevés borssal és a hagymával habosra keverjük. A tojást sajtreszelőn lereszeljük, és a vajas krémhez keverjük. Végül megkóstoljuk, és szükség esetén még sóval, borssal ízesítjük. Kenyérre vagy zsemlébe kenjük. Friss salátaleveleket tegyünk közé!

Ínycsiklandó tízóraik iskolásoknak

Tipp: A hagymát el is hagyhatjuk.


A Nők Lapja 41. számában három további két egyszerű, de nagyszerű tízórai receptet (Májkrémes szendvics, Házi lekvár magokkal) találhattok
!

A Nők Lapja 60 éves! A Nők Lapja jubileumi számából:

Mit jelent 60 év? »
Mi 3-an, Ők 4-en: Nők Lapja felé – félúton »
Helyreállító plasztika – gyorsabb gyógyulás »
Tévésztárok és teljesítmények »
Ismeritek a játékot? »
Bus István: Macsótempó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top